Κλείσιμο

Ένας στους δυο Έλληνες θα πλήρωνε για την αναστήλωση του γεφυριού της Πλάκας

Ένας στους δυο Έλληνες θα πλήρωνε για την άμεση αναστήλωση του ιστορικού γεφυριού της Πλάκας σύμφωνα με εύρημα έρευνας των σπουδαστών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.

Σύμφωνα με το vimanews.gr, όπως φάνηκε από τα ευρήματα της έρευνας, πάνω από ένας στους δυο πολίτες προτίθεται να πληρώσει μέχρι και 35 ευρώ από το υστέρημά του για την αναστήλωση του μνημείου, που κατέρρευσε στην πρωτοφανή κακοκαιρία της 1ης Φεβρουαρίου φέτος.

Η έρευνα εκπονήθηκε από μεταπτυχιακούς φοιτητές του ΕΜΠ, που μετέχουν στο πρόγραμμα ανάπτυξης ορεινών όγκων, το οποίο φιλοξενείται στο Μέτσοβο και παρουσιάστηκε σήμερα το απόγευμα, παρουσία των καθηγητών, του Περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέκου Καχριμάνη και των δημάρχων Μετσόβου, Κόνιτσας και βέβαια Βορείων Τζουμέρκων, στα όρια του οποίου βρίσκεται το γεφύρι.

1239973798.jpg

Σύμφωνα με την
έρευνα, το 53.3% δέχεται να συνεισφέρει στην αναστήλωση του γεφυριού. Από αυτό το ποσοστό, το 64.1% ωθείται από την ανάγκη για προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς και το 19% γιατί πιστεύει πως πρέπει να παραμείνει ως κληρονομιά για τις επόμενες γενιές. Από το 46.7% που αρνείται να συνεισφέρει, σχεδόν το 60% δεν έχει τα χρήματα να το κάνει. Παράλληλα, οι πολίτες φάνηκαν διατεθειμένοι να πληρώσουν μέχρι και 35 ευρώ για την αναστήλωση του γεφυριού.

Η έρευνα έγινε από τις 10 Μαρτίου ως τις 10 Απριλίου σε πανελλήνιο δείγμα, με μόλις το 4% να είναι Ηπειρώτες, ποσοστό που αντιστοιχεί και στην αναλογία του πληθυσμού της Ηπείρου προς αυτόν της χώρας σήμερα.
Πηγή: skai.gr