«Απαγορευμένα τραγούδια» στο Μέγαρο Μουσικής από τον Μανώλη Μητσιά

Με αφορμή τη μαύρη επέτειο της Δικτατορίας, ο ερμηνευτής Μανώλης Μητσιάς και ο σκηνοθέτης Παντελής Βούλγαρης συναντώνται επί σκηνής, για να παρουσιάσουν για πρώτη φορά ένα μουσικό αφιέρωμα στα τραγούδια που απαγόρευσε ή λογόκρινε η Χούντα, σήμερα Τρίτη 21 και αύριο Τετάρτη 22 Απριλίου, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στις 20:30.

Πρόκειται για δύο συναυλίες μνήμης, με τίτλο «Τα απαγορευμένα τραγούδια» - «Διότι δεν συνεμορφώθην», δύο βραδιές με τον Μανώλη Μητσιά να τραγουδά εκείνα που κάποτε απαγορεύτηκαν και με τον κινηματογραφιστή Παντελή Βούλγαρη να υπογράφει το οπτικοακουστικό ντοκουμέντο μίας στοιχειωμένης εποχής, θυμίζοντας «τι δεν πρέπει να ξεχνάμε».

Στο διήμερο αφιέρωμα θα ακουστούν τραγούδια με σαφές και έντονο πολιτικό στίγμα, αλλά και ελαφρά τραγούδια, αφού οι λογοκριτές των Συνταγματαρχών ανακάλυπταν συνεχώς ύποπτες λέξεις και κρυφά νοήματα ακόμη και σε μία ερωτική μπαλάντα, αν οι δημιουργοί της είχαν την ατυχή έμπνευση να την έχουν αφιερώσει στιχουργικά σε κάποια «Ελευθερία», σε μία «Νίκη», ή ακόμη και σε μία «Αναστασία»!

Επίσης, στο αφιέρωμα έχουν συμπεριληφθεί λαϊκά και ρεμπέτικα ακούσματα που αποσύρθηκαν από την κυκλοφορία, αφού, ανεξαιρέτως, όλοι οι ρεμπέτες και οι λαϊκοί βάρδοι και δημιουργοί επεδείκνυαν «προκλητικό και έκλυτο βίο, χαρακτηρισμένοι άπαντες, συλλήβδην, ως λούμπεν, μοιχοί ή χασισοπότες».

Έτσι, πέρα από τους «συνήθεις υπόπτους» Μίκη Θεοδωράκη, Γιάννη Μαρκόπουλο, Διονύση Σαββόπουλο ή Μάνο Χατζιδάκι, στις μαύρες λίστες της επιτροπής λογοκρισίας εμφανίζονταν τραγούδια του Μπαγιαντέρα, του Βασίλη Τσιτσάνη και του Μάρκου Βαμβακάρη, στιχουργοί, όπως ο Κώστας Βίρβος και η Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου, αλλά και μεγάλοι ποιητές μας, όπως Νίκος Γκάτσος και Γιάννης Ρίτσος, Γιώργος Σεφέρης και Οδυσσέας Ελύτης.

Τραγούδια και μουσική, στίχοι και λόγια φορτωμένα με μνήμες, από τους «Μοιραίους» του Μίκη Θεοδωράκη και του Κώστα Βάρναλη, τον «Δρόμο» του Μάνου Λοΐζου και της Κωστούλας Μητροπούλου, το «Δεν θέλω να μου δέσετε τα μάτια» του Χρήστου Λεοντή και του Κώστα Βίρβου, το επικό «Ζαβαρακατρανέμια» του Γιάννη Μαρκόπουλου και το «Σάββατο απόγιομα» του Νότη Μαυρουδή και του Γιάννη Κακουλίδη, έως το «Φίλοι κι αδέρφια» του Σταύρου Ξαρχάκου και του Ιάκωβου Καμπανέλλη, το «Ήρθατε σαν κύματα» του Λουκιανού Κηλαηδόνη και του Νίκου Γκάτσου, το «Πέταξ' ένα πουλί» του Κώστα Κλάββα και του Αλέξη Αλεξόπουλου, ακόμη και το «αθώο» «She loves you» των Beatles, είναι μόνο μερικά από αυτά που θα ακουστούν στις δύο αφιερωματικές μουσικές βραδιές του Μεγάρου Μουσικής.

Την επιμέλεια των οπτικοακουστικών ντοκουμέντων και τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Παντελής Βούλγαρης, ενώ την ιστορική έρευνα και τη διαμόρφωση του προγράμματος, ο Γιώργος Μονεμβασίτης.

Τον Μανώλη Μητσιά συνοδεύει Λαϊκή Ορχήστρα στην οποία συμμετέχουν οι: Μανώλης Ανδρουλιδάκης (κιθάρα, ενορχήστρωση και διεύθυνση ορχήστρας), Δημήτρης Μαργιολάς, Ηρακλής Ζάκας (μπουζούκι), Νεοκλής Νεοφυτίδης (πιάνο), Πολυμέρης Δήμος (ακορντεόν), Χάρης Μέρμυγκας (κοντραμπάσο), Τάσος Μυσιρλής (τσέλο), Θύμιος Παπαδόπουλος (πνευστά), Γιάννης Σαρίκος (ντραμς) και Γιώργος Σαρίκος (κρουστά).

Τιμές εισιτηρίων: Διακεκριμένη ζώνη: 50 ευρώ, Α' ζώνη: 35 ευρώ, Β' ζώνη: 25 ευρώ, Γ' ζώνη: 14 ευρώ. Ειδικές τιμές: πολύτεκνοι - άτομα άνω των 65 ετών: 9,50 ευρώ, φοιτητές - νέοι - άνεργοι - ΑΜΕΑ: 7,50 ευρώ.
Πηγή: skai.gr