Δέκα θρίλερ πέρα από τον φόνο

Οι συγγραφείς- κυρίως Αγγλοσάξονες- βλέπουν τα έργα τους να πετυχαίνουν υψηλές πωλήσεις, όπως το ευπώλητο στις ΗΠΑ ωμό μυθιστόρημα «Όμορφη Αμαρτία» της συγγραφικής δυάδας Κριστίνα - Λωρέν, που το έχουν διαβάσει περισσότεροι από 2 εκατομμύρια αναγνώστες!

Υπερβαίνοντας τη συζήτηση, του κατά πόσο το αστυνομικό μυστήριο συνιστά καθαυτό λογοτεχνία, τα ξένα έντυπα κύρους δεν φείδονται επαίνων, μη διστάζοντας να απονείμουν εύσημα για τις μυθιστορίες αυτού του μεικτού είδους, όπως οι Nιου Γιορκ Τάιμς που έγραψαν για το «Οι σκιές στο Νείλο» του Έντουαρντ Ουάιτμορ, ότι είναι «επικό, ονειρικό, παραμυθένιο και παράδοξο» πάνω στην τραγωδία του πολέμου και τα μυστήρια του χρόνου. Ακολουθεί μια ενδεικτική αναφορά σε δέκα βιβλία …αγωνίας που κυκλοφόρησαν πρόσφατα στην Ελλάδα και ξεχωρίζουν για το… πέραν του φόνου περιεχόμενό τους:

ΣΚΙΕΣ ΣΤΟ ΝΕΙΛΟ, του Έντουαρντ Ουάιτμορ, εκδόσεις Γκοβόστη.
Στο Κάιρο του 1942 η τρομερή ναζιστική τεθωρακισμένη δύναμη του Ρόμελ απειλεί την ιστορική πόλη. Μια έκρηξη χειροβομβίδας σε ένα καφενείο. Ένας δακρυσμένος κλόουν. Ένας μέτριος ποιητής.Ένας υπαίθριος μουσικός έξω από το ξενοδοχείο Βαβυλών. Ένας κατάσκοπος που στο πρόσωπό του έχει τα σημάδια από παλιά σφαίρα. Οι καλόγεροι στη μέση της ερήμου που είναι πράκτορες. Ο νέγρος αρχαιολόγος που κοιμάται σε ένα ταφικό μνημείο στο κέντρο του Καΐρου. Ο Τζο Ο' Σάλιβαν Μπίαρ, της Υπηρεσίας Πληροφοριών των Συμμάχων, διατάσσεται να εντοπίσει για ποιον δούλευε ο άνθρωπος που σκότωσε εκείνη η χειροβομβίδα και ποιος την ενεργοποίησε.

Ο ΠΡΟΣΚΥΝΗΤΗΣ
, του Τέρι Χάιερς, εκδόσεις Διόπτρα
Μια άσημη νεαρή γυναίκα βρίσκεται νεκρή σε ένα κακόφημο ξενοδοχείο στη Νέα Υόρκη. Η φυσιογνωμία του προσώπου της και τα δακτυλικά της αποτυπώματα έχουν υποστεί αλλοίωση από οξύ. Ένας πατέρας αποκεφαλίζεται σε δημόσια τελετή στην Σαουδική Αραβία. Στη Δαμασκό κάποιος περιβόητος Σύρος βιοτεχνολόγος εντοπίζεται δίχως μάτια σε μια χωματερή. Κάπου στο Αφγανιστάν ανθρώπινα αποκαΐδια σε μια βουνοπλαγιά. Μια συνωμοσία για το μεγαλύτερο έγκλημα κατά της ανθρωπότητας. Μια σύγχρονη ματιά πάνω στη σημερινή πολιτική. Η ιστορία ξεκινάει με τα λόγια του Τζον λε Καρέ «δεν υπάρχει άλλος τρόμος πιο απατηλός από αυτόν που στοιχειώνει ένα κατάσκοπο σε ξένη χώρα».

ΤΟ ΚΟΡΙΤΣΙ ΤΟΥ ΤΡΕΝΟΥ, της Πόλα Χόκινς, εκδόσεις Ψυχογιός
Η Ρέιτσελ επιβιβάζεται στο ίδιο τρένο κάθε πρωί προς το Λονδίνο. Γνωρίζει ότι θα σταματήσει στον ίδιο σηματοδότη, την ίδια ώρα μπροστά, στα ίδια σπίτια, δίπλα στις ίδιες ράγες. Η επιβάτης εξοικειώνεται με το ζευγάρι που συναντάει σε ένα από αυτά τα σπίτια. Παρατηρώντας το ζευγάρι -Τζες και Τζέισον- ζηλεύει καθώς θεωρεί ότι είναι η προσωποποίηση της ευτυχίας. Όμως ένα πρωί αντικρίζει μια σκηνή που της προκαλεί τρόμο. Και γίνεται κάτι περισσότερο από το γνωστό κορίτσι του τρόμου. Σασπένς, ένταση, απρόβλεπτο τέλος, γρήγορο, αιφνιδιαστικό, με μια διασκεδαστική αλλά και ελαττωματική ηρωίδα.

ΜΟΝΑ, του Νταν Σέλμπεργκ, εκδόσεις Διόπτρα
Η Χάνα Σέντερκβιστ υποφέρει από φρικιαστικές παραισθήσεις και πέφτει σε κώμα αφού χρησιμοποιεί την επαναστατική ανακάλυψη του άντρα της, το Mind Surf, ένα πρόγραμμα που επιτρέπει στον χρήστη να σερφάρει σε ένα τρισδιάστατο διαδίκτυο με τη δύναμη της σκέψης. Η ασθένεια της μοιάζει με ίωση αλλά οι γιατροί του τεχνολογικού ινστιτούτου της Στοκχόλμης υποψιάζονται ότι έχει μολυνθεί από κάποιο ψηφιακό ιό ονόματι Μόνα. Πίσω από τον ιό κρύβεται ο Λιβανέζος, πρώην ειδικός των υπολογιστών στο ΜΙΤ, Σαμίρ Μουστάφ, απειλώντας να σαμποτάρει την οικονομία του Ισραήλ, ως εκδίκηση επειδή μια βόμβα διασποράς των ισραηλινών ξεκλήρισε την οικογένεια του αφήνοντας τον μόνο στον κόσμο. Γεγονός που η Χεσμπολάχ και η Αλ Κάιντα δεν αργούν να εκμεταλλευτούν.

ΦΥΣΑΛΙΔΑ
, του 'Αντερς ντε λα Μοτ, εκδόσεις Κλειδάριθμος
Στοκχόλμη. Αρχή της ιστορίας με σοκ: Το όπλο που τον σημάδεψε στο στήθος, τα παρατεταμένα ουρλιαχτά του πανικόβλητου πλήθους, κορμιά να συγκρούονται σε αργή κίνηση και να προσπαθούν να απομακρυνθούν από εκείνον όσον το δυνατόν περισσότερο. Κι όμως, παρά τα όσα συνέβαιναν εκείνη τη στιγμή, παρά το κάψιμο από το μπαρούτι που ένιωθε στα ρουθούνια του, παρά τον πυροβολισμό που αντηχούσε ακόμα στα αυτιά του, ο εγκέφαλός του αρνιόταν να αποδεχθεί αυτό που συνέβαινε. Σαν να προσπαθούσε να αποφύγει το αδύνατο, το αδιανόητο, το ασύλληπτο. Ένα σκανδιναβικό θρίλερ για την αλήθεια πίσω από το παιχνίδι, μέσα σε μια φυσαλίδα παραπληροφόρησης και αποπροσανατολισμού. Βέβαια, όλες οι φυσαλίδες κάποτε σκάνε και σύντομα έρχεται το game over-το τέλος του παιχνιδιού.

Ο ΓΕΡΜΑΝΟΣ ΚΑΤΑΣΚΟΠΟΣ, του Ρόμπερτ Χάρις, εκδόσεις Ψυχογιός
Παρίσι, 1895. Ο νεαρός εβραίος αξιωματικός 'Αλφρεντ Ντρέιφους έχει μόλις καταδικαστεί σε ισόβια δεσμά που πρέπει να τα εκτίσει στο Νησί του Διαβόλου. Η κατηγορία είναι βαριά: Προδοσία! Έχει υποστεί καθαίρεση από το στρατιωτικό του βαθμό σε δημόσια τελετή αποδοκιμαζόμενος από 20.000 άτομα. Ανάμεσα στο πλήθος βρίσκεται και ο Ζορζ Πικάρ, ένας αριβίστας, αλλά και διανοούμενος αξιωματικός, επικεφαλής της Υπηρεσίας Αντικατασκοπείας που κατέθεσε ότι ο Ντρέιφους διετέλεσε πληροφοριοδότης των Γερμανών. Ο Πικάρ πίστευε την ενοχή του Ντρέιφους. Όταν, εντελώς τυχαία, βρίσκεται μπροστά σε στοιχεία τα οποία τραντάζουν το σαθρό κατηγορητήριο, υποψιάζεται ότι άλλος είναι ο κατάσκοπος μέσα στο γαλλικό στρατό . Η έρευνα τον οδηγεί στη δικαίωση του Ντρέιφους.

ΟΜΟΡΦΗ ΑΜΑΡΤΙΑ, του συγγραφικού δίδυμου Κριστίνα - Λορέν, εκδόσεις Κεστός
Οι φίλοι του Μπένετ τον αποσπούν από την αγκαλιά της Χλόης για ένα σαββατοκύριακο ηδονών στο Λας Βέγκας. Όμως από την πρώτη κιόλας στάση το πρόγραμμα δεν προχωρεί όπως το είχαν ονειρευτεί. Ο Μπένετ και ο Μαξ επιχειρούν να εκμεταλλευτούν και την παραμικρή ευκαιρία για να συναντηθούν στα κρυφά με τις γυναίκες που αγαπούν.Έτσι, το ονειρεμένο διήμερο της αντροπαρέας παίρνει εντελώς άλλη τροπή. Όταν ο ορκισμένος εργένης Γουίλ Σάμερ συνειδητοποιεί τι πραγματικά τρέχει, οι δύο φίλοι αντιλαμβάνονται, έστω και με δυσθυμία ,πως είναι καλύτερο να τον έχουν με το μέρος τους αν θέλουν να κερδίσουν λίγες ακόμα ευκαιρίες για απόδραση με σέξι συναντήσεις στην πόλη των απολαύσεων.

ΕΚΕΙΝΗ ΤΗ ΝΥΧΤΑ, της Σέβι Στήβενς, εκδόσεις Διόπτρα
Η δεκαοκτάχρονη καναδή Τόνι και ο φίλος της ο Ράιαν καταδικάζονται άδικα για το φόνο της μικρότερης αδελφής της. Δεκαεπτά χρόνια αργότερα αποφυλακίζονται από τις φυλακές του Ρόκλαντ στο Βανγκούβερ και η Τόνι είναι έτοιμη να συνεχίσει τη ζωή της και να λησμονήσει το τραγικό παρελθόν της. Όμως δεν αργεί να διαπιστώσει ότι αυτό είναι αδύνατον. Ο φίλος της αποφασίζει να ανακαλύψει την αλήθεια, παρότι η μητέρα της συνεχίζει να πιστεύει ότι η κόρη της είναι ένοχη. Οι παλιές συμμαθήτριές της, που της είχαν κάνει τη ζωή κόλαση, κρύβουν μυστικά που κανείς δεν μπορεί να φανταστεί. Ξεκινάει ένα αγώνα για να καθαρίσει το όνομά της. Κόντρα στο εκφοβισμό των σχολικών ετών.

ΟΜΟΡΦΟΣ ΠΑΙΧΤΗΣ, από τις Κριστίνα και Λορέν, εκδόσεις Κεστός
Αφού ακούει τον εξάψαλμο απ' τον υπερπροστατευτικό αδερφό της επειδή αμελεί την κοινωνική της ζωή έχοντας αφιερωθεί στο μεταπτυχιακό της, η Χάνα αποφασίζει να καταπιαστεί με το… πρότζεκτ που της ανέθεσε ο αδερφός της: να κυκλοφορήσει στον έξω κόσμο, να κάνει φίλους και ν' αρχίσει να βγαίνει με άντρες. Και ο πλέον κατάλληλος για να τη μεταμορφώσει σε μια αισθησιακή σειρήνα, ποθητή για κάθε άντρα, είναι ο πανέμορφος Γουίλ Σάμερ, φίλος του αδερφού της. Ο Γουίλ, ριψοκίνδυνος επενδυτής και αμετανόητος πλεϊμπόι, αρχικά δεν δείχνει και τόσο πρόθυμος να συμμετάσχει στο πρόγραμμα ερωτικής ανανέωσης της Χάνας, μέχρι που μια άγρια νύχτα η σαγηνευτική και άπειρη μαθήτριά του θα τον εκπλήξει…

Η ΠΟΛΗ (2), του Μπλέηκ Κρούτς, εκδόσεις Διόπτρα
Το Γουέιγουορντ Πάινς με πληθυσμό 461 κατοίκους είναι φωλιασμένο ανάμεσα σε εκπληκτικά βουνά ,αναδεικνύοντας αυτήν την αμερικανική κωμόπολη σε μια Εδέμ του σήμερα αν ,βέβαια, κάνεις πως δεν βλέπεις τον ηλεκτροφόρο φράκτη, το συρματόπλεγμα, τους πάνοπλους που φρουρούν επί εικοσιτετραώρου βάσεως έτοιμοι να πατήσουν την σκανδάλη. Κανείς από τους κατοίκους δεν ξέρει πως έφτασε εκεί. Τους λένε που θα δουλέψουν, πως θα ζήσουν και ποιον θα παντρευτούν. Δεν είναι λίγοι αυτοί που θεωρούν ότι έχουν… πεθάνει. 'Αλλοι πιστεύουν ότι είναι παγιδευμένοι σε ένα παράλογο πείραμα. Όλοι όμως ονειρεύονται να αποδράσουν. Αλλά ,όσοι το επιχειρούν βρίσκονται κόντρα με τη φρίκη. Ο σερίφης Ήθαν Μπερκ έχει δει τον κόσμο έξω από το Πάινς και γνωρίζει την αλήθεια για αυτήν την πόλη…
Πηγή: skai.gr