4ο Παναρσακειακό Μαθητικό Συνέδριο: Πρόσκληση στο πνεύμα, την επιστήμη τον πολιτισμό

Αναλυτικά το πρόγραμμα του Συνεδρίου ΕΔΩ

Το «4ο Παναρσακειακό Μαθητικό Συνέδριο» -με θέμα «Αγώνας και αγώνες: Πρόκληση στο πνεύμα, στην κοινωνία, στην επιστήμη, στον πολιτισμό»- διοργανώνει το Σάββατο 25 και την Κυριακή 26 Απριλίου 2015 στα Αρσάκεια-Τοσίτσεια Σχολεία Εκάλης η Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία.

Σκοπός του συνεδρίου είναι οι μαθητές να προσεγγίσουν και να κατανοήσουν την έννοια του αγώνα σε όλες τις εκφάνσεις και μορφές που παίρνει μέσα στον χρόνο και σε κάθε τομέα της ζωής. Επίσης, να συνειδητοποιήσουν τη βαθύτερη σχέση του αγώνα με τη φύση -είτε αυτή ορίζεται ως φυσικό περιβάλλον είτε ταυτίζεται με το είναι του ανθρώπου- και να αντιληφθούν τον ρόλο του αγώνα σε κάθε βήμα εξέλιξης και προόδου. Τέλος, να ανιχνεύσουν στοιχεία «αγώνα» στην πραγματικότητα που βιώνουν σήμερα οι έφηβοι και να προβληματιστούν για τους αγώνες που εκείνοι προ(σ)καλούνται να πραγματοποιήσουν.

Το Συνέδριο θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με διακεκριμένους Πανεπιστημιακούς, Ερευνητές και ανθρώπους της τέχνης, οι οποίοι θα έχουν ενεργό συμμετοχή με εισηγήσεις, παρεμβάσεις και στελέχωση των προεδρείων σε κάθε συνεδρία.

Στο Συνέδριο θα συμμετάσχουν ως εισηγητές οι μαθητές από τα Αρσάκεια-Τοσίτσεια Γυμνάσια και Λύκεια Αθηνών, Θεσσαλονίκης, Πατρών και Ιωαννίνων. Το Συνέδριο θα πραγματοποιηθεί σε παράλληλες συνεδρίες στο Κεντρικό Θέατρο, το Αμφιθέατρο και αίθουσες των Αρσακείων-Τοσιτσείων Σχολείων Εκάλης και θα περιλαμβάνει εισηγήσεις, poster, εργαστήρια δημιουργικής γραφής, ταινίες μικρού μήκους, μουσικά, θεατρικά και χορευτικά δρώμενα, έκθεση εικαστικού υλικού, ρητορικά αγωνίσματα, ψηφιακό υλικό, βιωματικές δράσεις, αθλητικούς αγώνες.

Το Συνέδριο, το οποίο τελεί υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων, μπορούν να παρακολουθήσουν οι εκπαιδευτικοί, οι μαθητές και οι γονείς τους καθώς και όλα τα ενδιαφερόμενα μέλη της επιστημονικής, ερευνητικής και εκπαιδευτικής κοινότητας στη χώρα μας.



ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

• Διοικητικό Συμβούλιο Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας

Γεώργιος Μπαμπινιώτης, Καθηγητής Γλωσσολογίας και πρώην Πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Πρόεδρος της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας (Αρσακείων ? Τοσιτσείων Σχολείων)
Ιωάννης Παρασκευόπουλος, Καθηγητής Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Γενικός Γραμματέας της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας (Αρσακείων ? Τοσιτσείων Σχολείων)
ΒασίλειοςΛαμπρινουδάκης, Καθηγητής Τμήματος Ιστορίας - Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας (Αρσακείων ? Τοσιτσείων Σχολείων)
Παναγιώτης Κοντός, Αν. Καθηγητής Γλωσσολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας (Αρσακείων ? Τοσιτσείων Σχολείων)
ΣωτήριοςΓκλαβάς, Πρόεδρος Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής,Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας (Αρσακείων ? Τοσιτσείων Σχολείων)

• Προεδρεύοντες στις ζώνες των συνεδριών

Δημοσθένης Ασημακόπουλος, Καθηγητής Φυσικής Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αθηνών

Κώστας Γεωργουσόπουλος, Κριτικός θεάτρου, μεταφραστής
Γιώργης Γιατρομανωλάκης, Καθηγητής Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Συγγραφέας
Κωνσταντίνα Γογγάκη,Επίκ. Καθηγήτρια Φιλοσοφίας του Αθλητισμού του Πανεπιστημίου Αθηνών
Βασίλειος Λαμπρινουδάκης, Καθηγητής Τμήματος Ιστορίας - Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών
Ηλίας Ματσαγγούρας, Καθηγητής Διδακτικής του Πανεπιστημίου Αθηνών
Άρης Μαυρομμάτης, Μαθηματικός, Ερευνητής της Διδακτικής των Μαθηματικών
Νότης Μαυρουδής, Μουσικοσυνθέτης
ΧαρίκλειαΜινώτου,Δρ Αειφορικής διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών, Πρόεδρος AgriBioMediteranneoIFOAM

Μάριος Μπέγζος, Καθηγητής Συγκριτικής Φιλοσοφίας της Θρησκείας του Πανεπιστημίου Αθηνών
Ηλίας Μπεζεβέγκης, Καθηγητής Εξελικτικής Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών
Αντωνία Τριχοπούλου, Καθηγήτρια Ιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών
Φωτεινή Τσαλίκογλου, Καθηγήτρια Ψυχολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου, Συγγραφέας
Κανάρης Τσίγκανος, Καθηγητής Αστροφυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών
Ουρανία Τσιτσιλώνη, Αν. Καθηγήτρια Ανοσολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών
Αντώνης Φωστιέρης, Ποιητής
Ευάνθης Χατζηβασιλείου, Αν. Καθηγητής Ιστορίας του Μεταπολεμικού Κόσμου του Πανεπιστημίου Αθηνών
Χρυσή Χατζηχρήστου, Καθηγήτρια Σχολικής Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών

Σάββατο 25 & Κυριακή 26 Απριλίου 2015
Αρσάκεια-Τοσίτσεια Σχολεία Εκάλης
Μαραθώνος 1, Άνοιξη

Πηγή: skai.gr