Στη Λένα Δροσάκη το βραβείο Μελίνα Μερκούρη

«Δεν φοβάμαι την αρρώστια. Η μεγαλύτερη μου έγνοια είναι ότι όταν πεθαίνουμε περνάμε στη λήθη. Το απεχθάνομαι αυτό». Με τα λόγια της Μελίνας Μερκούρη ν' ακούγονται από τη μεγάλη οθόνη που πρόβαλε εικόνες από την πορεία της στη ζωή και τον κινηματογράφο, ξεκίνησε η τελετή απονομής του θεατρικού βραβείου -το οποίο έχει θεσπιστεί στη μνήμη της μεγάλης ηθοποιού- στον Πολιτιστικό χώρο του Ιδρύματος που φέρει το όνομά της, στην Πλάκα.

Η Λένα Δροσάκη είναι η φετινή νικήτρια του βραβείου για τη συμμετοχή της στις παραστάσεις που σκηνοθέτησε ο Γιάννης Σκουρλέτης, «Ramona Travel- Η γη της καλοσύνης» της Γλυκερίας Μπασδέκη, που παρουσιάστηκε στην Πειραιώς 260 (στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών) και «Πολιτισμός: μια κοσμική τραγωδία» του Δημήτρη Δημητριάδη, που παρουσιάστηκε στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης.

Πρόκειται για την ένατη στη σειρά ηθοποιό στην οποία απονέμεται η διάκριση, ως αναγνώριση της καλύτερης γυναικείας ερμηνείας της περασμένης θεατρικής περιόδου. Συνυποψήφιές της ήταν η Ανθή Ευστρατιάδου, η Ηλιάνα Μαυρομάτη και η Ελίνα Ρίζου.

«Είμαι βαθύτατα συγκινημένη που με κρίνατε άξια γι' αυτό το βραβείο. Νιώθω δικαίωση για την απέραντη αγάπη που έχω στο θέατρο. Υπόσχομαι ότι θα προσπαθώ να γίνομαι καλύτερη και να μαθαίνω όσο περισσότερο μπορώ» είπε η Λένα Δροσάκη παραλαμβάνοντας το βραβείο, το οποίο αφιέρωσε στους νέους ηθοποιούς που «προσπαθούν και παλεύουν παρά τις αντίξοες συνθήκες». Η νεαρή ηθοποιός ευχαρίστησε τον σκηνοθέτη Γιάννη Σκουρλέτη και την ομάδα Bijoux de Kant που «πίστεψαν σ' εκείνη και την εμπιστεύτηκαν», την οικογένεια της που «της συμπαραστέκονται και έκαναν το όνειρό της και δικό τους όνειρο» και τους φίλους της που «τη δέχονται όπως είναι».

Μαζί με το επαμειβόμενο έπαθλο (αξίας 3.000 ευρώ), η νικήτρια φόρεσε στο πέτο της και την αγαπημένη καρφίτσα της Μελίνας, που σαν σκυτάλη, μεταφέρεται κάθε χρόνο από τη μία ηθοποιό στην άλλη. Φέτος ήταν η σειρά της περσινής νικήτριας, Γιούλικας Σκαφιδά, να την παραδώσει στην τιμώμενη.

Την επιτροπή, η οποία αποφάσισε μεταξύ των υποψηφίων, αποτελούν οι Μάγια Λυμπεροπούλου, Ρένη Πιττακή, Δηώ Καγγελάρη, Δημήτρης Λιγνάδης και η δημοσιογράφος Ματίνα Καλτάκη.

Η εκδήλωση ξεκίνησε λίγο μετά τις 7 το απόγευμα στο Ίδρυμα Μελίνα Μερκούρη, με τον Δημήτρη Λιγνάδη να έχει αναλάβει την επιμέλεια και την παρουσίασή της. «Η Μελίνα δεν φοβόταν την αρρώστια, φοβόταν τη λήθη. Αυτό ενώ μοιάζει ματαιόδοξο, δεν είναι καθόλου. Αντίθετα, είναι συγκινητικό. Γιατί ήθελε να μείνει στις μνήμες των ανθρώπων. Άλλωστε ο αληθινός καλλιτέχνης δεν πεθαίνει, “μετακομίζει” στο έργο του. Και το έργο της Μελίνας είναι πολυσχιδές, και αφήνει μεγάλη και ιδιαίτερα απαιτητική παρακαταθήκη στις επόμενες γενιές» ανέφερε ο δημοφιλής σκηνοθέτης και ηθοποιός.

Στη «συμβολική αξία» του βραβείου που «δεν έχει νικητές και ηττημένους», αναφέρθηκε στον χαιρετισμό του ο πρόεδρος του Ιδρύματος, Χριστόφορος Αργυρόπουλος. «Η τέχνη είναι το αντίδοτο στην υπαρξιακή αγωνία του θανάτου. Μας παρηγορεί εν ζωή και μας διαφυλάσσει τη μνήμη μετά θάνατον. Η Μελίνα υπήρξε ως το τέλος ηθοποιός. Θεωρούσε τιμή αυτόν τον τίτλο» συμπλήρωσε.

«Καλό κουράγιο και καλή δύναμη» ευχήθηκε φανερά συγκινημένη και στις τέσσερις ηθοποιούς η πρόεδρος της επιτροπής, Μάγια Λυμπεροπούλου, σημειώνοντας ότι από την επόμενη χρονιά το χρονικό όριο των 5 ετών επαγγελματικής προϋπηρεσίας δεν θα ισχύει για τις υποψήφιες, καθώς -όπως είπε- ορισμένες φορές δεν είναι αρκετό για να αποδειχθεί το ταλέντο των νέων ηθοποιών.
Πηγή: skai.gr