Δημοπρατείται αντίτυπο του Mein Kampf με τιμή εκκίνησης 35.000 δολάρια

Ο Φίλιπ Μπούλερ ήταν ένας πεπεισμένος ναζί από την πρώτη στιγμή. Το 1922 ήταν μόλις το δωδέκατο μέλος που προσεχώρησε στο Εθνικοσοσιαλιστικό Κόμμα και ήταν το νούμερο δυο μέσα στο κόμμα. Στην προσπάθεια ανατροπής της βαυαρικής κυβέρνησης από τον Χίτλερ στις 9 Νοεμβρίου του 1923 ήταν δίπλα του.

 Δεν είναι λοιπόν παράξενο που ο Χίτλερ το πρώτο αντίτυπο του μανιφέστου του «Ο Αγών μου» του το χάρισε με ιδιόχειρη αφιέρωση. Αργότερα ο Μπούλερ ήταν ο επιτετραμμένος του Χίτλερ για τη λεγόμενη «επιχείρηση Τ4», τη συστηματική εξόντωση δηλαδή ασθενών και αναπήρων, γνωστή και ως «ευθανασία».

Μια "χυδαία δημοπράτηση"

 Στο Λος Άντζελες τώρα ο Οίκος Δημοπρασιών Nate D.Sanders προχωράει στη δημοπράτηση του σπάνιου αυτού αντιτύπου του βιβλίου «Ο Αγών μου». Η αρχική προσφορά ήταν 35.000 δολάρια. Μπορεί κανείς να προχωρήσει σε προσφορές και μέσω διαδικτύου, όπως μεταδίδει το CNN.

Χυδαία χαρακτηρίζει αυτήν τη δημοπράτηση, ο Χορστ Πέτκερ, καθηγητής δημοσιογραφίας στο πανεπιστήμιο του Ντόρτμουντ. Ο Πέτκερ είναι της άποψης πως το βιβλίο θα έπρεπε να πωλείται ελεύθερα στη Γερμανία. «Για να μπορέσουμε να καταλάβουμε γιατί τόσοι πολλοί άνθρωποι τη δεκαετία του 1920 και του 1930 ακολούθησαν τον Χίτλερ» υποστηρίζει ο Γερμανός καθηγητής.

Ο ίδιος είχε προχωρήσει στον υπομνηματισμό ορισμένων εδαφίων του βιβλίου στα πλαίσια του εκδοτικού προγράμματος «Οι μαρτυρίες του τύπου», το οποίο παρουσίαζε σχολιασμένα δείγματα από τις εφημερίδες την εποχή του ναζισμού.

Οι Γερμανοί γνώριζαν από το 1925 τι πραγματικά συνέβαινε

Η ελεύθερη κυκλοφορία του βιβλίου όμως δεν είναι δυνατή μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου αυτού του χρόνου. Μετά λήγει η προθεσμία προστασίας των πνευματικών δικαιωμάτων του συγγραφέα, η οποία διαρκεί 70 χρόνια. Μετά το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου τα δικαιώματα του βιβλίου μεταβιβάστηκαν στο ομοσπονδιακό κρατίδιο της Βαυαρίας, το οποίο έχει απαγορεύσει μέχρι σήμερα κάθε αναδημοσίευση του βιβλίου. Ακόμα και η αναδημοσίευση αποσπασμάτων στα πλαίσια του εκδοτικού προγράμματος «Οι μαρτυρίες του τύπου» απαγορεύθηκε με τη χρήση ασφαλιστικών μέτρων.

Όταν πλέον θα έχει παραγραφεί η περίοδος προστασίας των πνευματικών δικαιωμάτων, θα μπορεί οποιοσδήποτε να αναδημοσιεύει και να τυπώνει ελεύθερα το βιβλίο και αποσπάσματά του. Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα ευαίσθητο θέμα στη Γερμανία και έχει προκαλέσει πάρα πολλές συζητήσεις. Ο Γερμανός καθηγητής θεωρεί πάντως ιδιαίτερα σημαντικό να κυκλοφορήσει το βιβλίο αυτούσιο για να πληροφορηθεί επιτέλους ο κόσμος τι ακριβώς πρέσβευε ο Χίτλερ. Για παράδειγμα χαρακτηρίζει την «εβραϊκή φυλή» ως τον κύριο εχθρό που θα έπρεπε να εξοντωθεί από τη «βούληση αυτοσυντήρησης των Γερμανών». Ο Χορστ Πέτκερ συμπεραίνει ότι από το βιβλίο θα καταλάβει κανείς ότι οι Γερμανοί γνώριζαν ήδη από το 1925 και ο ισχυρισμός μετά τον πόλεμο ότι δεν γνώριζαν τι πραγματικά συνέβαινε δεν ευσταθεί.
 

Πηγή: Deutsche Welle - Μαρία Ρηγούτσου (DW)