Στο Birdman τα Όσκαρ καλύτερης ταινίας & σκηνοθεσίας (trailers)

H ταινία Birdman (Η απρόσμενη αρετή της αφέλειας) κέρδισε το Όσκαρ καλύτερης ταινίας κατά την φετινή λαμπερή απονομή των 87ων βραβείων της αμερικανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου στο Dolby Theatre του Λος Άντζελες, ενώ ο Μεξικανός σκηνοθέτης Αλεχάντρο Ιναρίτου κέρδισε το Όσκαρ καλύτερης σκηνοθεσίας για την ίδια ταινία. Πρόκειται για το πρώτο βραβείο της αμερικανικής ακαδημίας κινηματογράφου που λαμβάνει ο Μεξικανός δημιουργός.

H Τζούλιαν Μουρ κέρδισε το Όσκαρ α΄ γυναικείου ρόλου για την ερμηνεία την στην ταινία Still Alice, όπου υποδύεται μία καθηγήτρια πανεπιστημίου που πάσχει από τη νόσο Αλτσχάιμερ.



O Έντι Ρέντμεϊν κέρδισε το Όσκαρ α΄ανδρικού ρόλου για την ερμηνεία του στην ταινία «Η Θεωρία των Πάντων». Πρόκειται για το πρώτο χρυσό αγαλματίδιο που λαμβάνει ο 33χρονος ηθοποιός, που υποδύθηκε τον Στίβεν Χοκινγκ. Ο ίδιος είχε κερδίσει τη Χρυσή Σφαίρα, τα βραβεία BAFTA και SAG για την ερμηνεία του αυτή.

Ο ηθοποιός Τζέι Κέι Σίμονς κατέκτησε το Όσκαρ δεύτερου αντρικού ρόλου για την ερμηνεία του στην ταινία Whiplash κατά την απονομή των 87ων βραβείων της αμερικανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου που γίνεται στο Dolby Theatre του Λος Άντζελες Ο Τζέι Κέι Σίμονς επικράτησε του Μάρκ Ρούφαλο για το «Foxcatcher», του Έντουαρντ Νόρτον για το «Birdman», του Ίθαν Χοκ για το «Boyhood» και του Ρόμπερτ Ντιβάλ για το «The Judge».



Η Πατρίσια Αρκέτ όπως αναμενόταν κατέκτησε το βραβείο Όσκαρ Β' γυναικείου ρόλου κατά την απονομή των 87ων βραβείων της αμερικανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου. Η ηθοποιός κατέκτησε το βραβείο για την ξεχωριστή ερμηνεία της στην ταινία «Boyhood». Το χρυσό αγαλματίδιο στην Αρκέτ παρέδωσε ο Τζάρεντ Λέτο που είχε πάρει το Όσκαρ Β΄ ανδρικού ρόλου κατά την περσινή απονομή των βραβείων.

Η παραγωγή της Disney με πρωταγωνιστές τους υπέρ-ήρωες "Big hero 6" (Υπερέξι) κατέκτησε το βραβείο Όσκαρ για την καλύτερη ταινία κινουμένων σχεδίων. Αυτή είναι η δεύτερη συνεχόμενη νίκη στην μεγάλη κατηγορία των κινουμένων σχεδίων για τα στούντιο της Walt Disney Co, καθώς και στην περσινή τελετή των Όσκαρ είχε επικρατήσει η μουσική υπερπαραγωγή «Frozen».


Η ταινία Ida του Πολωνού σκηνοθέτη Πάβελ Παβλικόφσκι κατέκτησε το Όσκαρ καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας κατά την απονομή των 87ων βραβείων της αμερικανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου. Η ταινία που πραγματεύεται το δράμα μιας νεαρής δόκιμης μοναχής το 1962 στην Πολωνία, η οποία ανακαλύπτει ότι γεννήθηκε Εβραία και αναζητεί το παρελθόν της, θεωρείτο το φαβορί σε αυτήν την ειδική κατηγορία των Όσκαρ.

Το βραβείο Όσκαρ στην κατηγορία του Ντοκιμαντέρ κατέκτησε η Λάουρα Πόιτρας για το «CitizenFour». Το συγκεκριμένο ντοκιμαντέρ αναφέρεται στο διαβόητο σκάνδαλο παρακολουθήσεων της αμερικανικής NSA που αποκάλυψε ο πρώην πράκτορας Έντουαρντ Σνόουντεν.



O ελληνικής καταγωγής συνθέτης Αλεξάντρ Ντεσπλά κέρδισε το Όσκαρ καλύτερης πρωτότυπης μουσικής για την ταινία «The Grand Budapest Hotel» ενώ είχε προταθεί στην ίδια κατηγορία και για την ταινία Το Παιχνίδι της Μίμησης.

Ήταν η 8η φορά στην καριέρα του που ο Γάλλος δημιουργός είχε προταθεί για το χρυσό αγαλματίδιο, ενώ η νίκη του θεωρείται έκπληξη καθώς ο Γιόχαν Γιόχανσον ήταν σύμφωνα με τα προγνωστικά ο επικρατέστερος στην κούρσα για την ταινία H Θεωρία των Πάντων.

«Ένα Όσκαρ είναι ένα Όσκαρ. Πρόκειται για τη σημαντικότερη επιβράβευση που μπορεί να ονειρευτεί ένας δημιουργός του κινηματογράφου. Νομίζω ότι αυτό τα λέει όλα» δήλωσε ο 53χρονος Ντεσπλά από τα παρασκήνια, αφού έλαβε το βραβείο.



Οι νικητές της 87ης απονομής των βραβείων Όσκαρ αναλυτικά:

Καλύτερης Ταινίας: Birdman (Η Απρόσμενη Αρετή της Αφέλειας)
Καλύτερης Σκηνοθεσίας: Αλεχάντρο Ινιαρίτου, Birdman
Α΄ Γυναικείου Ρόλου: Τζούλιαν Μουρ, Still Alice
Α΄ Ανδρικού Ρόλου: Έντι Ρέντμεϊν, Η Θεωρία των Πάντων
Β΄ Ανδρικού Ρόλου: Τζ. Κ. Σίμονς, Whiplash
Β΄ Γυναικείου Ρόλου: Πατρίσια Αρκέτ, Μεγαλώνοντας (Boyhood)
Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας: Ida (Πολωνία)
Κινουμένων Σχεδίων: Big Hero 6
Φωτογραφίας: Εμανουέλ Λουμπέζκι, Birdman
Κοστουμιών: The Grand Budapest Hotel
Καλύτερου μακιγιάζ: The Grand Budapest Hotel
Καλύτερης Καλλιτεχνικής Διεύθυνσης: The Grand Budapest Hotel
Καλύτερης ταινίας μικρού μήκους- ντοκιμαντέρ: Crisis Hotline: Veterans Press 1
Καλύτερης ταινίας μικρού μήκους: The Phone Call
Καλύτερης ταινίας μικρού μήκους κινουμένων σχεδίων: Festin
Καλύτερου ηχητικού μιξάζ: Whiplash
Καλύτερου ηχητικού μοντάζ: American Sniper
Καλύτερων ειδικών εφέ: Interstellar
Καλύτερου μοντάζ: Τομ Κρος, Whiplash
Καλύτερου ντοκιμαντέρ: Citizenfour
Καλύτερου τραγουδιού: Glory, Selma
Καλύτερης πρωτότυπης μουσικής : Αλεξάντρ Ντεσπλά, The Grand Budapest Hotel
Καλύτερου πρωτότυπου σεναρίου: Birdman
Καλύτερου διασκευασμένου σεναρίου: The Imitation Game

Πηγή: skai.gr