Με κόλλα κρατιέται στη θέση της η «γενειάδα» του Τουταγχαμών!

Με εποξική κόλλα παραμένει στη θέση της, η γενειάδα που κοσμεί την περίφημη νεκρική μάσκα του φαραώ Τουταγχαμών, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Associated Press, που επικαλείται ως πηγές τρεις συντηρητές που εργάζονται στο Μουσείο του Καΐρου.

Οι συντηρητές έδωσαν διαφορετικές αφηγήσεις για το πώς αποκολλήθηκε το γένι, με μια εξήγηση να είναι πως χτυπήθηκε κατά τη διάρκεια απρόσεχτου καθαρισμού της μάσκας, και μια άλλη να θέλει εσκεμμένη αφαίρεση της γενειάδας επειδή δεν ήταν καλά επικολλημένη.

Και οι τρεις πηγές πάντως συμφωνούν πως στη συνέχεια, με εντολές «από πάνω», η γενειάδα επικολλήθηκε στη μάσκα με εποξική κόλλα, η οποία είναι επιεικώς ακατάλληλη για ένα τέτοιο αρχαιολογικό θησαυρό, καθώς στεγνώνει πολύ γρήγορα και δεν είναι δυνατόν να αφαιρεθεί.

Μάλιστα, όπως δήλωσε ένας από τους συντηρητές, που ήταν παρών κατά τη διάρκεια της «επισκευής», από την προχειρότητα της όλης δουλειάς, μέρος της κόλλας διαχύθηκε στο «πρόσωπο» του Τουταγχαμών και ένας συνάδελφός του χρησιμοποίησε σπάτουλα για να την αφαιρέσει, προκαλώντας φθορά στην ταφική μάσκα.

Η ύπαρξη των σημαδιών στη μάσκα επιβεβαιώθηκε και από έναν άλλον συντηρητή, ο οποίος ελέγχει τακτικά το έκθεμα. Προσθεσε πως είναι προφανές, ότι η ζημιά προκλήθηκε από εργαλείο που χρησιμοποιήθηκε για να «σκουπιστεί» η κόλλα.
Πηγή: skai.gr