Κλείσιμο

Το «Κοντσέρτο της Ευρώπης» στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Ένα γεγονός μείζονος πολιτιστικής σημασίας και διεθνούς ακτινοβολίας, θα πραγματοποιηθεί στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, το μεσημέρι της Πρωτομαγιάς (Παρασκευή 1η Μαΐου, Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης, ώρα 12:00).

Ο λόγος για το ετήσιο «Κοντσέρτο της Ευρώπης» της Φιλαρμονικής του Βερολίνου, το οποίο διοργανώνεται κάθε φορά σε διαφορετικές πόλεις της Γηραιάς Ηπείρου και ειδικότερα σε χώρους μεγάλης ιστορικής σπουδαιότητας ή σε συναυλιακά κέντρα που έχουν συνδεθεί με εξαιρετικά πολιτιστικά επιτεύγματα.

Το διάσημο μουσικό σύνολο θα διευθύνει ο Βρετανός αρχιμουσικός Σερ Σάιμον Ρατλ και η συναυλία θα μεταδοθεί τηλεοπτικά και μέσω διαδικτύου σε πολλές χώρες. Σολίστ θα είναι ο Λεωνίδας Καβάκος. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει την Εισαγωγή από την όπερα Σεμίραμις του Τζοακκίνο Ροσσίνι, το δεξιοτεχνικό Κοντσέρτο για βιολί σε ρε ελάσσονα, έργο 47 του Γιαν Σιμπέλιους με σολίστ τον Λεωνίδα Καβάκο και τη Συμφωνία αρ. 3 σε μι ύφεση μείζονα («του Ρήνου»), έργο 97 του Ρόμπερτ Σούμαν.

Από το 1991, κάθε πρωτομαγιά, η Φιλαρμονική του Βερολίνου, διοργανώνει το ετήσιο «Κοντσέρτο της Ευρώπης» (Εuropakonzert of the Berliner Philharmoniker) , σε ανάμνηση της ίδρυσής της ως ανεξάρτητου μουσικού φορέα την 1η Μαΐου 1882. Το κοντσέρτο αυτό, πέρα από τον επετειακό του χαρακτήρα, έχει επίσης συμβολική αξία για την προώθηση της ευρωπαϊκής ιδέας σε όλο τον κόσμο. Μέσω των συναυλιών αυτών, επιχειρείται να δοθεί έμφαση στους πολιτιστικούς συσχετισμούς και στα κοινά σημεία των μελών της ευρωπαϊκής οικογένειας.

Οι συναυλίες αυτές μεταδίδονται από τα διεθνή ραδιοτηλεοπτικά μέσα -είτε ζωντανά είτε σε μαγνητοσκόπηση- σε περισσότερες από 30 χώρες και τις απολαμβάνουν περισσότερα από 500 εκατομμύρια τηλεθεατές και ακροατές σε όλο τον κόσμο. Μάλιστα, κάθε χρόνο, στο διάλειμμα της ζωντανής ραδιοτηλεοπτικής μετάδοσης, το τηλεοπτικό κοινό έχει την ευκαιρία να απολαύσει ένα ντοκιμαντέρ αφιερωμένο στην ξεχωριστή ομορφιά της πόλης που επιλέγεται να φιλοξενήσει κάθε φορά το επετειακό κοντσέρτο του περίφημου βερολινέζικου συνόλου. Φέτος, το ντοκιμαντέρ αυτό θα είναι αφιερωμένο στην Αθήνα.

Η εμφάνιση της Ορχήστρας πραγματοποιείται χάρη στη γενναιόδωρη χορηγία Έλληνα του εξωτερικού, ο οποίος επιθυμεί η δωρεά του να παραμείνει ανώνυμη. Οι τιμές των εισιτηρίων και η ημερομηνία έναρξης προπώλησης θα ανακοινωθούν προσεχώς.
Πηγή: Πηγή: ΑΜΠΕ