O Zεράρ Ντεπαρντιέ στην Αθήνα για μία παράσταση-εξομολόγηση

Ο Ζεράρ Ντεπαρντιέ, αυτή η χαρισματική και αμφιλεγόμενη περσόνα, θα βρεθεί για μία μοναδική βραδιά στην Αθήνα, τη Δευτέρα 19 Ιανουαρίου, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Εκεί, ο Γάλλος ηθοποιός και παραγωγός ταινιών θα δώσει μία ερμηνεία ζωής με την απαγγελία αποσπασμάτων από τις «Εξομολογήσεις» του Αγίου Αυγουστίνου, ο οποίος σαν ένα «alter ego» του γνωστού ηθοποιού, έζησε έκλυτο βίο μέχρι που ανακάλυψε το φως στην πίστη και μεταμορφώθηκε σε έναν από τους πιο ενάρετους ανθρώπους και μεγαλύτερους φιλόσοφους στην ιστορία.

Όπως έχει δηλώσει ο ίδιος ο Ζ. Ντεπαρντιέ «αυτή η ερμηνεία δεν είναι απλώς ένας ρόλος, είναι περισσότερο ένας στοχασμός, μία ιεροτελεστία, μία πράξη ανιδιοτέλειας, μία στιγμή μοναξιάς με τον εαυτό του. Ίσως ακόμα και η δική του προσωπική "εξομολόγηση"».

Από τους πιο παραγωγικούς ηθοποιούς στην ιστορία του κινηματογράφου, ο Ντεπαρντιέ μετρά στο βιογραφικό του περίπου 170 ταινίες από το 1967. Έχει κερδίσει δύο φορές το βραβείο Cesar καλύτερου ηθοποιού, καθώς και Χρυσή Σφαίρα καλύτερου ηθοποιού στην ταινία «Πράσινη Κάρτα». Η ερμηνεία του ως «Συρανό Ντε Μπερζεράκ» στην ομώνυμη ταινία τού χάρισε υποψηφιότητα για τα βραβεία Όσκαρ.

Πολυτάλαντος και υποκριτικός χαμαιλέοντας έχει αποδώσει εξαιρετικά τόσο κωμικούς ρόλους, με πιο διάσημο εκείνο του «Οβελίξ», όσο και δραματικούς, όπως η ερμηνεία του ως «Γιάννη Αγιάννη» στους «Άθλιους» του Β. Ουγκό.

Ο Ζ. Ντεπαρντιέ γεννήθηκε το 1948 στο Chateauroux της Γαλλίας και από 13 ετών που εγκατέλειψε το σχολείο έμπλεξε σε περιπέτειες που τον οδήγησαν έως και στη φυλακή. Υπήρξε μικροληστής, ζιγκολό ακόμα και τυμβωρύχος. Σώθηκε από το αναμορφωτήριο χάρη σε έναν θεατρικό κυνηγό ταλέντων που τον πίστεψε και πλήρωσε για τις δραματικές σπουδές του. Μετακόμισε στο Παρίσι, σπούδασε χορό και έγινε σύντομα ένας από τους πιο αναγνωρίσιμους ηθοποιούς της Γαλλίας. Το 2013 ανακηρύχθηκε πολιτιστικός πρεσβευτής του Μαυροβουνίου.

Πολλές φορές βρέθηκε στα φώτα της δημοσιότητας όχι για τους ρόλους του αλλά για την ιδιόρρυθμη συμπεριφορά του. Τον Αύγουστο του 2012 κατηγορήθηκε για επίθεση και κακοποίηση, όταν χτύπησε έναν αυτοκινητιστή και τον Νοέμβριο συνελήφθη για οδήγηση υπό μεγάλη επήρεια αλκοόλ, όταν έπεσε από τη μηχανή του.

Tον τελευταίο καιρό έχει απασχολήσει τα ΜΜΕ με την παράδοση του γαλλικού διαβατηρίου του και τη μετακόμισή του αρχικά στο Βέλγιο και έπειτα στη Ρωσία, όπου αποδέχτηκε τη ρωσική υπηκοότητα μετά από πρόσκληση του ίδιου του Προέδρου Βλ. Πούτιν, προκειμένου να αποφύγει τους υψηλούς φόρους της Γαλλίας.

Πηγή: Πηγή: ΑΜΠΕ