Επαναπατρίζεται από τις ΗΠΑ βυζαντινό χειρόγραφο του 10ου αιώνα

Το αμερικανικό Πανεπιστήμιο Duke, πρόκειται «να παραδώσει άμεσα» στην αμερικανική κυβέρνηση και αυτή με τη σειρά της στην ελληνική, ένα βυζαντινό χειρόγραφο του 10ου αι., που έχει στην κατοχή του, και το οποίο προέρχεται από την Αγιορείτικη Μονή Διονυσίου.

Το συγκεκριμένο χειρόγραφο από το Πανεπιστήμιο Duke όσο και το βυζαντινό τετραευαγγέλιο που επαναπατρίστηκε τον Σεπτέμβριο από το Μουσείο Getty, ανήκουν στους βυζαντινούς θησαυρούς που εκλάπησαν από τη Μονή τη δεκαετία του '60 και όπως επισημαίνεται, «ο επαναπατρισμός τους αποτελεί επιστέγασμα τόσο της επιμονής και των προσπαθειών του ελληνικού υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και της ελληνικής πρεσβείας στην Ουάσιγκτον, όσο και της άριστης συνεργασίας τους με τις αρμόδιες αμερικανικές Αρχές».

Η είδηση γνωστοποιήθηκε με αφορμή την επίσκεψη στην Ουάσιγκτον της γ.γ του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνας Μενδώνη,  «για την προετοιμασία σημαντικών ελληνικών εκθέσεων στην αμερικανική πρωτεύουσα», όπως αναφέρθηκε σχετικά.

Στην Ουάσιγκτον, συναντήθηκε με τον διευθυντή και αρμόδια στελέχη της Εθνικής Πινακοθήκης (Smithsonian National Gallery of Art), καθώς και με τον αντιπρόεδρο του National Geographic Museum.

Και τα δύο αυτά μουσεία πρόκειται να φιλοξενήσουν «αξιόλογες ελληνικές εκθέσεις», όπως εκτιμούν τα στελέχη των μουσείων, μέσα στο επόμενο διάστημα, αποδεικνύοντας εμπράκτως την υψηλή ζήτηση και το ενδιαφέρον του αμερικανικού κοινού για τα αριστουργήματα της ελληνικής τέχνης.

Πηγή: Πηγή: ΑΜΠΕ