Ρόμπερτσον στον ΣΚΑΪ: Ο δανεισμός του θεού Ιλισσού «καταστρέφει» βρετανικά επιχειρήματα

Ο δανεισμός του αγάλματος του Θεού Ιλισσού από το Βρετανικό Μουσείο στο ρωσικό Ερμιτάζ καταρρίπτει δύο από τα επιχειρήματα της βρετανικής πλευράς κατά της επανένωσης των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Αθήνα, αναφέρει με αποκλειστικές του δηλώσεις στο ΣΚΑΪ ο Τζέφρι Ρόμπερτσον, ο επικεφαλής της νομικής ομάδας από το Λονδίνο που πρόσφατα συναντήθηκε με την ελληνική πολιτική ηγεσία για το θέμα.

Το πρώτο επιχείρημα έχει να κάνει με το ότι τα Γλυπτά δεν μπορούν να μετακινηθούν. «[Ο δανεισμός του αγάλματος του Ιλισσού στη Ρωσία είναι πολύ σημαντικός για την ελληνική υπόθεση επειδή] επανέφερε το δίκαιο αίτημα του ελληνικού λαού και της κυβέρνησής τους να επανενωθούν τα Μάρμαρα του Παρθενώνα κάτω από τον γαλανό αττικό ουρανό και όχι κάτω από τα σκοτεινά σύννεφα της Αγίας Πετρούπολης ή τον μουντό καιρό του Λονδίνου όπου βρίσκεται το Βρετανικό Μουσείο.

»Αν τα μάρμαρα ή ένα εξ αυτών μπορεί να πάει στην Αγία Πετρούπολη, τότε όλα τα Μάρμαρα μπορούν να πάνε στην Αθήνα. Καταστρέφει ένα από τα επιχειρήματα του Μουσείου, ότι τα γλυπτά δεν μπορούν να μετακινηθούν. Μπορούν - και οι περισσότεροι λογικοί άνθρωποι θα συμφωνούσαν. Για την ακρίβεια νέα δημοσκόπηση (σσ. για τους Times) δείχνει ότι τα 2/3 των Βρετανών πιστεύουν ότι τα Μάρμαρα πρέπει να επιστραφούν. Όλο αυτό είναι χρήσιμο στην επισήμανση του γεγονότος ότι τα Μάρμαρα μπορούν να πάνε πίσω και ότι η πλειοψηφία των Βρετανών θέλει να επιστραφούν στην Ελλάδα», είπε ο Αυστραλοβρετανός διαπρεπής δικηγόρος.

Το δεύτερο σημαντικό ζήτημα που αναδεικνύει ο δανεισμός του αγάλματος είναι ο ρόλος της βρετανικής κυβέρνησης, κατά τον κ. Ρόμπερτσον: «Από τη βρετανική κυβέρνηση ζητήθηκε να συμφωνήσει σε μεσολάβηση έως τις 31/3. Πάντα λένε ότι δεν είναι θέμα που τους αφορά, ότι είναι ζήτημα για τη διοίκηση του Μουσείου. Αλλά εδώ η βρετανική κυβέρνηση είχε πρότερη ενημέρωση ότι ο ποτάμιος θεός θα πήγαινε στη Ρωσία και δεν έκαναν τίποτα για να το σταματήσουν. Για την ακρίβεια, για να μεταφέρεις έναν πολιτιστικό θησαυρό εκτός ΕΕ χρειάζεσαι άδειες και τη σύμφωνη γνώμη της κυβέρνησης. Η κυβέρνηση θα μπορούσε να το σταματήσει αλλά δεν το σταμάτησε παρά το ότι ήταν ενήμερη. Είμαι σίγουρος ότι αυτό θα είναι ένα ζήτημα που θα τεθεί σε οποιαδήποτε μελλοντική εκδίκαση ή διαμεσολάβηση σχετικά με το μέλλον των Μαρμάρων του Παρθενώνα».

Η δημοσκόπηση στην οποία αναφέρθηκε ο κ. Ρόμπερτσον διεξήχθη για λογαριασμό των «The Times». Το 49% των ερωτηθέντων απάντησαν ότι τα Γλυπτά πρέπει να επιστραφούν από το Λονδίνο στην Αθήνα, έναντι ποσοστού 26% που εξέφρασε αντίθετη άποψη.

Σε ό,τι αφορά τον δανεισμό του αγάλματος του Ιλισσού στη Ρωσία, το κοινό εμφανίζεται μοιρασμένο, με 39% να δηλώνει ότι συμφωνεί με τη βρετανική κίνηση και το 37% να διαφωνεί . Πάντως η πλειοψηφία όσων απάντησαν, ποσοστό 57%, θεωρεί ότι είναι σωστός ο δανεισμός εκθεμάτων στο εξωτερικό με ανταλλάγματα άλλα εκθέματα, ενώ το 25% απάντησε ότι διαφωνεί με την τακτική αυτή.

Επίσης, το 39% των ερωτηθέντων απάντησαν ότι η κίνηση θα μπορούσε να υπονομεύσει τη βρετανική διπλωματία σε μία περίοδο κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας, ενώ το 38% είπε ότι δε βλέπει τέτοιο κίνδυνο.
Πηγή: Θανάσης Γκαβός, Λονδίνο