Σαμαράς: Πρόκληση για τον ελληνικό λαό ο δανεισμός γλυπτού του Παρθενώνα

Πρόκληση για τον Ελληνικό λαό χαρακτηρίζει ο Αντώνης Σαμαράς την απόφαση του Βρετανικού Μουσείου να «δανείσει» ένα από τα γλυπτά του Παρθενώνα σε έκθεση στην Αγία Πετρούπολη. 

«Το τελευταίο μέχρι σήμερα Βρετανικό δόγμα περί "αμετακίνητων" γλυπτών του Παρθενώνα παύει να ισχύει. Όπως καταρρίφθηκε με τη λειτουργία του Μουσείου της Ακρόπολης και το άλλο "επιχείρημά" τους, αυτό της έλλειψης ανάλογου χώρου που θα μπορούσε να τα φιλοξενήσει. Ο Παρθενώνας και τα γλυπτά του υπήρξαν αντικείμενο λεηλασίας» επισημαίνει σε δήλωσή του ο πρωθυπουργός. 

«Η αξία των γλυπτών είναι ανεκτίμητη. Οι Έλληνες είμαστε ταυτισμένοι με την Ιστορία και τον πολιτισμό μας! Τα οποία δεν τεμαχίζονται, δεν δανείζονται και δεν παραχωρούνται!» προσθέτει στη δήλωσή του ο Αντώνης Σαμαράς.

Σημειώνεται ότι το Βρετανικό Μουσείο επέτρεψε για πρώτη φορά τμήμα των Γλυπτών του Παρθενώνα να φύγει από το Λονδίνο, δανείζοντας στο Ερμιτάζ της Αγίας Πετρούπολης το ακέφαλο γερμένο στο έδαφος άγαλμα του θεού Ιλισσού.

https://www.skai.gr/files/1/astelios/politismos/ampe/ilissos.jpg

Το άγαλμα (φωτό) περιλαμβάνεται στην έκθεση που ανοίγει σήμερα Παρασκευή στο ρωσικό μουσείο για τον εορτασμό των 250 ετών από την ίδρυσή του.

Ο δανεισμός συμφωνήθηκε οριστικά μόλις προ δεκαπενθημέρου, υπό έναν μανδύα μυστικότητας, όπως αναφέρει σχετικό ρεπορτάζ της εφημερίδας Times, τόσο για λόγους ασφαλείας όσο και την πρόκληση του μέγιστου δυνατού εντυπωσιασμού στη Ρωσία.

Τα ρεπορτάζ των βρετανικών εφημερίδων επισημαίνουν πως η απόφαση του Βρετανικού Μουσείου αναμένεται να αναπυροδοτήσει τη διένεξη μεταξύ Βρετανίας και Ελλάδας αναφορικά με το πού πρέπει να βρίσκονται τα Γλυπτά. Σημειώνουν επίσης ότι η κίνηση αυτή θα αποδείξει τη δύναμη της πολιτιστικής διπλωματίας σε μία περίοδο σαφώς οξυμένων πολιτικών σχέσεων μεταξύ της Μόσχας και της Δύσης.

Ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου Νιλ ΜακΓκρέγκορ δήλωσε πως τα δύο ιστορικά πολιτιστικά ιδρύματα πιστεύουν πως όσο πιο ψυχρές είναι οι σχέσεις σε πολιτικό επίπεδο μεταξύ κυβερνήσεων, τόσο πιο σημαντική είναι η σχέση μεταξύ μουσείων.

Αναφερόμενος στη διαμάχη με την Ελλάδα, ο κ. ΜακΓκρέγκορ είπε πως «η ελληνική διάσταση του ζητήματος έχει να κάνει με το πού ανήκουν τα Γλυπτά επί μονίμου βάσης», δηλώνοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει καταστήσει σαφές ότι σε περίπτωση δανεισμού τους στην Αθήνα δε θα επιστρέφονταν στο Λονδίνο. «Αυτό μάλλον βάζει παύση στη συζήτηση», σχολίασε ο διευθυντής του λονδρέζικου μουσείου.

Η μαρμάρινη φιγούρα του Ιλισσού θα εκτίθεται στο ρωσικό μουσείο έως τις 18 Ιανουαρίου. Ο διευθυντής του Ερμιτάζ Μιχαήλ Πιοτρόφσκι χαρακτήρισε τον δανεισμό του ελληνικού αγάλματος ως το πιο σημαντικό έκθεμα που θα μπορούσε να έρθει στο μουσείο για αυτή τη εορταστική έκθεση. Πρόσθεσε ότι ελπίζει να μη δημιουργηθεί πρόβλημα στις σχέσεις του Ερμιτάζ με ελληνικά μουσεία.
Πηγή: skai.gr - Θανάσης Γκαβός, Λονδίνο