Αρχίζει η αναζήτηση περισσότερων τάφων στην Αμφίπολη

Την έναρξη μιας νέας φάσης ανασκαφών στην αρχαία Αμφίπολη, όπου στόχος θα είναι ο εντοπισμός τυχόν άλλων ταφικών μνημείων που βρίσκονται ακόμα κρυμμένα κάτω από τη γη, προανήγγειλε ο υπουργός Πολιτισμού Κωνσταντίνος Τασούλας, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης δημοσιογράφων.

Ο κ. Τασούλας σημείωσε πως πλέον μπαίνουμε στο στάδιο της γεωφυσικής διασκόπησης του τύμβου, όπου οι μελετητές να αναζητήσουν τυχόν κενά στο υπέδαφος, προκειμένου να εντοπίσουν σημεία όπου μπορεί να βρίσκονται και άλλοι «κρυμμένοι» τάφοι. Έκανε λόγο για μια προσπάθεια «με πολλές υποσχέσεις για νέα σημαντικά ευρήματα».

Στις μελέτες, που αναμένεται να διαρκέσουν ως και πέντε έτη, θα συμμετάσχουν ιστορικοί, αρχαιολόγοι, γεωλόγοι και άλλοι επιστήμονες.

Με δεδομένο ότι ο λόφος όπου βρίσκεται ο μεγαλοπρεπής τύμβος έχει εμβαδόν περίπου 20 στρέμματα, πολλοί εμπειρογνώμονες εκτιμούν πως στο χώρο βρίσκονται και άλλα ταφικά μνημεία, που θα μπορούσαν να είναι εφάμιλλα του τάφου που έχει ήδη έρθει στο φως.

Αναφερόμενος στα ως τώρα ευρήματα, ο κ. Τασούλας έκανε λόγο για ένα «απαράμιλλο» μνημείο και σημείωσε πως οι εργασίες συντήρησης αποκάλυψαν τις «πρώτες υποψίες ανθρώπινων αναπαραστάσεων» σε επιστύλια στον τρίτο χώρο του τάφου, όπου βρέθηκε και το εντυπωσιακό μωσαϊκό δαπέδου.

«Εμφανίζουν χρωματισμούς και αχνές απεικονίσεις προσώπων, οι οποίες με την πρόοδο της συντήρησης θα γίνουν πιο ευδιάκριτες και συνεπώς και οι ανακοινώσεις μας θα γίνουν πιο ευδιάκριτες», δήλωσε.

Θα ακολουθήσει επεξεργασία των ευρημάτων με λέιζερ, προκειμένου να διαπιστωθεί αν τα επιστύλια κρύβουν κάτι, με τον υπουργό Πολιτισμού να προειδοποιεί όμως πως οι σχετικές διαδικασίες είναι χρονοβόρες. «Αν βιαστείς, κινδυνεύεις να κάνεις σφάλματα που μπορεί να είναι καθοριστικά», σημείωσε.

Όσον αφορά το σκελετό που έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη, ο υπουργός επισήμανε ότι θα διερευνηθεί και θα αξιολογηθεί από έλληνες επιστήμονες.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους, η γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη έκανε γνωστό ότι ο σκελετός που βρέθηκε στον τάφο δεν είναι ταριχευμένος, ενώ είπε ότι δεν είναι ακόμα βέβαιο ότι θα μπορέσει να πραγματοποιηθεί εξέταση DNA.
Πηγή: skai.gr