Βία κατά των Γυναικών: Ένα Πρόβλημα, Πολλές Όψεις

Το φλέγον ζήτημα της βίας κατά των γυναικών αποτελεί αντικείμενο του Συνεδρίου που διοργανώνει η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων, με τίτλο «Βία κατά των Γυναικών: Ένα Πρόβλημα, Πολλές Όψεις», το οποίο θα πραγματοποιηθεί στις 25 Νοεμβρίου 2014, Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών, στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, 10 π.μ. – 5.00 μ.μ. (Κεντρικό κτίριο, Νεοφύτου Δούκα 4, Αθήνα106 74).

Στο Συνέδριο, αρμόδιοι φορείς, εξειδικευμένοι δημόσιοι λειτουργοί, επιστήμονες και εκπρόσωποι της κοινωνίας των πολιτών θα αναλύσουν τις διαφορετικές πτυχές του προβλήματος της βίας κατά των γυναικών, το οποίο έχει λάβει απροσδόκητες διαστάσεις στις σύγχρονες κοινωνίες, όπως αποτυπώνουν πρόσφατες εθνικές και ευρωπαϊκές έρευνες.

Σύμφωνα με τα ευρήματα, μία στις τρεις γυναίκες της Ευρώπης έχει πέσει θύμα σωματικής ή και σεξουαλικής βίας, από την ηλικία των 15 και άνω, σε δημόσιο ή ιδιωτικό χώρο. Αριθμητικά πρόκειται για 62 εκατομμύρια γυναίκες στην Ε.Ε. εκ των οποίων το 22% έχουν πέσει θύματα σωματικής ή/και σεξουαλικής βίας από το σύντροφό τους. Προβληματισμό προκαλούν οι νέες όψεις που αποκτά το πρόβλημα καθώς διευρύνεται η διείσδυση του διαδικτύου και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στην κοινωνία, αγγίζοντας ολοένα και μικρότερες ηλικίες χρηστών. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 20% των νεαρών γυναικών (18-29 ετών) έχουν πέσει θύματα ηλεκτρονικής παρενόχλησης ενώ το 11% εξ’αυτών έχουν δεχθεί ανάρμοστες προτάσεις σε ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης.

Στο Συνέδριο θα παρουσιαστούν οι πρωτοβουλίες της ελληνικής Πολιτείας για την αντιμετώπιση του προβλήματος, ενώ η Γενική Γραμματέας Ισότητας των Φύλων, κ. Βάσω Κόλλια θα αναφερθεί στις εξειδικευμένες δράσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη και στο εθνικό δίκτυο υπηρεσιών που έχει ήδη τεθεί στη διάθεση του πολίτη.

Τέλος, θα διερευνηθούν τρόποι συνέχισης και επέκτασης των προσπαθειών από όλους τους συναρμόδιους φορείς, με τη συνδρομή των κοινωνικών δικτύων και των εθελοντικών οργανώσεων.
Πηγή: skai.gr