«Ανάσα» στις υποβρύχιες ανασκαφές του ισπανικού ναυαγίου της Ζακύνθου

Ολοκληρώθηκε για φέτος στις αρχές Οκτωβρίου η συστηματική υποβρύχια ανασκαφή που διενεργεί η Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς στο ισπανικό ναυάγιο του 16ου αιώνα στη Ζάκυνθο.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού, κατά τη φετινή περίοδο, η ανασκαφή συνεχίστηκε προς το κεντρικό τμήμα, στο μέγιστο πλάτος του πλοίου. Αποκαλύφθηκε η συνέχεια των νομέων στη δυτική και ανατολική πλευρά της καρήνας, καθώς και τμήμα του ενδιάμεσου καταστρώματος. Ο ξύλινος σκελετός του πλοίου διατηρείται σε σημαντικότατο βαθμό, επιτρέποντας τη μελέτη της μεταβατικής τεχνικής της ναυπηγικής του 15ου– 16ου αιώνα.

Το πλοίο χρονολογείται λίγο μετά τη ναυμαχία της Ναυπάκτου και είναι το μόνο ναυάγιο της ισπανικής θαλασσοκρατίας της εποχής του Φιλίππου Β', όπως μαρτυρούν τα ασημένια νομίσματα διαφόρων κοπών του Φιλίππου Β' και τα αρχικά εγχάρακτης λαβής όπλου με σταυρό, που έχει, μέχρι τώρα, εντοπισθεί στα ελληνικά χωρικά ύδατα.

Eκτός από τα ναυπηγικά στοιχεία του σκάφους, τα υπόλοιπα ευρήματα ανήκουν στον εξοπλισμό του πλοίου και στην καθημερινή ζωή των αξιωματικών με πιο καλοδιατηρημένα τα μεταλλικά μαγειρικά σκεύη (με υπολείμματα τροφών). Κυρίαρχη παρουσία στο φορτίο έχουν τα διάσπαρτα στον βυθό φουντούκια, που διατηρούνται σε άριστη κατάσταση.

Ο ξύλινος σκελετός του ναυαγίου της Ζακύνθου διατηρείται σε σημαντικό βαθμό, γεγονός σπάνιο για το μεσογειακό οικοσύστημα. Δεδομένου ότι η ανέλκυση, συντήρηση και έκθεση των ξύλινων ναυαγίων δεν είναι πάντα οικονομικά εφικτή, για την προστασία του αρχαιολογικού χώρου το ναυάγιο καλύφθηκε με γωΰφασμα.

Η υποβρύχια ανασκαφή πραγματοποιήθηκε από τα μέσα Σεπτεμβρίου έως τις 6 Οκτωβρίου.
Πηγή: Πηγή: ΑΜΠΕ