Επιστρέψτε τα Γλυπτά του Παρθενώνα, λένε Βρετανοί βουλευτές

Υπέρ της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα από το Βρετανικό Μουσείο στην Αθήνα τάχθηκαν Βρετανοί βουλευτές κατά τη διάρκεια συζήτησης στη Βουλή των Κοινοτήτων την Πέμπτη.

Απευθυνόμενος στην ηγεσία του βρετανικού υπουργείου Πολιτισμού, ο βουλευτής των Φιλελεύθερων Δημοκρατών Άντριου Τζορτζ είπε ότι «η παρέλαση κλεμμένων λαφύρων στο κατά τα λοιπά εξαιρετικό Βρετανικό Μουσείο» φέρνει «ντροπή στη χώρα».

Ο κ. Τζορτζ ανέφερε πως «σίγουρα το Βρετανικό Μουσείο τώρα χρειάζεται να εμπλακεί εποικοδομητικά και επίσης να εμπλακεί σε μία γενναιόδωρη πράξη αναγνωρίζοντας ότι τα Γλυπτά του Παρθενώνα πρέπει να επιστραφούν στην Αθήνα».

Η συζήτηση υποκινήθηκε από τη μεγάλη δημοσιότητα που έλαβε και στη Βρετανία η παρουσία στην Αθήνα νομικών από το Λονδίνο, μεταξύ των οποίων η Αμάλ Αλμουντίν-Κλούνεϊ, για να συζητηθούν με την ελληνική κυβέρνηση επιλογές νομικών οδών διεκδίκησης των γλυπτών.

Η υφυπουργός Πολιτισμού Χέλεν Γκραντ είπε στους Βρετανούς βουλευτές ότι η UNESCO είναι έτοιμη να μεσολαβήσει και ότι η κυβέρνηση του Λονδίνου θα εξετάσει την πρόταση και «θα απαντήσει εν ευθέτω χρόνω».

Πρόσθεσε πάντως ότι τα γλυπτά «ανήκουν νομίμως» στο Βρετανικό Μουσείο, το οποίο «παρέχει πρόσβαση για όλους, δωρεάν».

Ο βουλευτής των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν υποστήριξε αντίθετα ότι τα γλυπτά έχουν κλαπεί από τον ελληνικό λαό, σημείωσε πως οι Έλληνες θέλουν πολύ την επιστροφή και ότι οι διμερείς σχέσεις θα βελτιώνονταν αν υπάρξει εποικοδομητική στάση με σκοπό την επιστροφή μερικών, αν όχι όλων των αντικειμένων.

Απαντώντας η κ. Γκραντ απέρριψε τη θέση ότι τα γλυπτά είναι κλεμμένα και υποστήριξε ότι υπάρχει εποικοδομητική επικοινωνία μεταξύ των δύο χωρών.

Σχολιάζοντας την επίσκεψη της Αμάλ Κλούνεϊ στην Αθήνα τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης έκαναν λόγο για λάμψη Χόλυγουντ που αναμφίβολα βάζει δυναμικά στη διεθνή ατζέντα το θέμα των Γλυπτών.

The Spectator: «Ας κάνουμε μια συμφωνία κυρία Clooney»

Στην ίδια θεματολογία αλλά με ειρωνικό περιεχόμενο η σύνταξη του περιοδικού The Spectator, το οποίο θα κυκλοφορήσει αύριο, σε δημοσίευμά του υπό τον τίτλο «Let’s make a deal, Mrs Clooney», σχολιάζει ότι το Χόλυγουντ έχει της φήμη να δημιουργεί τετριμμένες ιστορίες στις οποίες είτε ένας δικηγόρος δρα ο ήρωας είτε η Βρετανία ως κακοποιός.

Το τελευταίο έπος έχει και τα δύο και είναι πραγματικό. Σε λίγο παραπάνω από μια εβδομάδα από το γάμο της η πιο φωτογραφημένη δικηγόρος του κόσμου Αμάλ Αλαμουντίν, πέταξε στην Ελλάδα για να συμβουλεύσει την ελληνική κυβέρνηση πώς να επιδιώξει την αφαίρεση των Μαρμάρων από το Βρετανικό Μουσείο.

«Αν λάβουμε υπόψη τις διαδηλώσεις, την οικονομική καταστροφή και το γενικό χάος των τελευταίων ετών, θα μπορούσε κάποιος εύκολα να συμπεράνει ότι η Ελλάδα έχει πιο άμεσα προβλήματα από την θέση μιας συλλογής διακοσμητικών λίθων που διεσώθησαν στις αρχές του 19ου αιώνα – με την άδεια των αρχών στην Αθήνα – από το να καταστραφούν από χωρικούς μετατρεπόμενοι σε ασβέστη. Χάνουμε όμως κάτι. Τι θα έκαναν οι έλληνες πολιτικοί εάν τα μάρμαρα επέστρεφαν; Δε θα είχαν πια έναν πατριωτικό λόγο για να ολοφύρονται προκειμένου να αποσπούν την προσοχή από τις αποτυχίες τους».

Το περιοδικό στο όνομα της Ευρωπαϊκής αρμονίας, προτείνει ένα συμβιβασμό. «Θα επιστρέψουμε τα Ελγίνεια Μάρμαρα στην Ελλάδα όταν η Ελλάδα μας αποπληρώσει τα 240 δις δολάρια δάνεια ανάγκης της Ε.Ε. κατά τη διάρκεια της κρίσης και τιμήσει όλα τα κρατικά της ομόλογα. Μέχρι τότε προτείνουμε η Ελλάδα να αναγνωρίσει το ρόλο που διαδραμάτισε ο Λόρδος Έλγιν στη διάσωση της επιδεινούμενης κληρονομιάς της και να αποδεχθεί ότι το Βρετανικό Μουσείο έκανε εξαιρετική δουλειά για τη διατήρηση των μαρμάρων και την έκθεσή τους τόσο στους ακαδημαϊκούς όσο και στο κοινό».
Πηγή: Θανάσης Γκαβός, Λονδίνο