Τασούλας: Αδύνατο να βρίσκεται ο Μέγας Αλέξανδρος στην Αμφίπολη

Απέκλεισε ο υπουργός Πολιτισμού το ενδεχόμενο να βρίσκεται θαμμένος στο μνημείο της Αμφίπολης ο Μέγας Αλέξανδρος.

«Η αίσθηση που έχω είναι ότι αυτό είναι αδύνατον, με βάση και στις ιστορικές πήγες», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Κωνσταντίνος Τασούλας, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό MEGA. Προσέθεσε ωστόσο ότι το μεγαλείο του μνημείου δείχνει τη σημασία ενοίκου του.

Κατήγγειλε επίσης ότι ορισμένοι παρακαλάνε να έχει συληθεί το μνημείο και να μην βρεθεί τίποτα. Έχω διαπιστώσει και τέτοιες συμπεριφορές, σημείωσε.

Σημείωσε πως, σύμφωνα με τις ως τώρα ενδείξεις, το μνημείο δεν έχει συληθεί, προσθέτοντας όμως ότι δεν γνωρίζει τι έχει γίνει πριν από 1.900 χρόνια.

Τόνισε ότι δεν υπάρχει πολιτική εκμετάλλευση του μνημείου, ενώ αναφερόμενος στον επικοινωνιακό χειρισμό του θέματος υπογράμμισε η κοινή γνώμη δεν πρέπει να αφεθεί στο έλεος της «τερατολογίας».

Προσέθεσε δε με πολιτικό νόημα πως στην περίπτωση του Τύμβου Καστά υπάρχουν οι «εκδοχές», που παρουσιάζουν οι αρχαιολόγοι, και οι «παραξενιές», που αναφέρουν διάφοροι άλλοι.

Σε ό,τι αφορά δηλώσεις αρχαιολόγων για το ενδεχόμενο ο τάφος να ανήκει στη ρωμαϊκή εποχή, ο υπουργός Πολιτισμού σχολίασε πως δεν υπάρχει «τηλε-αρχαιολογία» και πως το ίδιο το μνημείο θα δώσει εν τέλει τις απαντήσεις.

Εν τω μεταξύ, δέος προκαλεί η πλήρης αποκάλυψη των Καρυάτιδων, στο δεύτερο θάλαμο του Τύμβου Καστά, που ήρθαν στο φως την Κυριακή.

Έχουν ύψος 2,27μέτρα, φορούν ποδήρη χιτώνα και μακρύ κροσσωτό ιμάτιο με πλούσιες πτυχώσεις.

Φορούν κοθόρνους, οι οποίοι είναι διακοσμημένοι με κόκκινο και κίτρινο χρώμα, ενώ τα ακροδάχτυλα των ποδιών τους έχουν αποδοθεί με εξαιρετική λεπτομέρεια.

Επίσης, κατά την αφαίρεση της αμμώδους επίχωσης κοντά στα αγάλματα, βρέθηκαν τμήματα των χεριών τους.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ