Σαμαράς: Κορύφωση των κυβερνητικών προσπαθειών η επανένωση των γλυπτών του Παρθενώνα

«Κορύφωσή των κυβερνητικών προσπαθειών θα είναι η επανένωση του συνόλου των γλυπτών του Παρθενώνα, η οποία συνένωση αυτή αποτελεί τη μόνιμη, σταθερή, απαραίτητη απαίτηση μας» διεμήνυσε ο πρωθυπουργός Αντώνης στον χαιρετισμό του για τον επαναπατρισμό χειρογράφου Ευαγγελίου από το Μουσείο Getty.

«Με αφορμή τον επαναπατρισμό του (χειρογράφου), θα ήθελα να υπογραμμίσω το συνεχή αγώνα που καταβάλλει το υπουργείο Πολιτισμού προκειμένου να στοιχειοθετήσει με τρόπο επιστημονικά αδιαμφισβήτητο τις απαιτήσεις της Ελλάδας και για την επιστροφή των πολιτιστικών θησαυρών της όλων που παράνομα έχουν εξαχθεί από το έδαφός της. Η προσπάθεια αυτή δικαιώνεται μεν σαφώς και συνεχώς από τα αποτελέσματα που έχουμε. Αλλά πρέπει να συνεχιστεί. Και βέβαια η κορύφωσή της θα είναι η επανένωση του συνόλου των γλυπτών του Παρθενώνα, η οποία συνένωση αυτή αποτελεί τη μόνιμη, σταθερή, απαραίτητη απαίτηση μας» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σαμαράς.

Όπως επισήμανε ωστόσο ο πρωθυπουργός, για τις παράνομες εξαγωγές των θησαυρών μας «την ευθύνη δεν έχουν μόνο οι αποδέκτες τους, αλλά και ασυνείδητοι Έλληνες δυστυχώς, οι οποίοι δεν διστάζουν όχι μόνο να ξεπουλούν την πολιτιστική μας κληρονομιά, τραυματίζοντας έτσι ανεπανόρθωτα την Ιστορική μας μνήμη αλλά και να καυχώνται για το έγκλημά τους.»

Στο πλαίσιο αυτό, τόνισε ότι τελευταία αναπτύσσεται μια νέα μορφή συνεργασίας ανάμεσα στο υπουργείο Πολιτισμού και Δημόσιας Τάξης ήδη αποδίδει καρπού. «Και θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω ότι όσοι εγκληματούν σε βάρος του πολιτιστικού αποθέματος της Χώρας μας, θα πρέπει να είναι έτοιμοι να αντιμετωπίσουν και τα επίχειρα της πράξης τους» προειδοποίησε.

Χαρακτήρισε επίσης το χειρόγραφο Ευαγγελίου ως «ισχυρή μαρτυρία της πολιτιστικής παρακαταθήκης και της Ορθόδοξης Παράδοσης του Αγίου Όρους.»

Όσον αφορά τον τύμβο Καστά δήλωσε ότι «ακούω μόνο την ανασκαφέα της Αμφίπολης και τα ευρήματά της. Αυτό το εύρημα έχει παγκόσμια σημασία, πολύ πέρα από τα στενά μας σύνορα. Και γι αυτό πρέπει να είμαστε σοβαροί και λιγομίλητοι».
Πηγή: Νewsdesk ΣΚΑΪ