Κλείσιμο

Όλο και πιο κοντά στο να μπουν στον Τύμβο Καστά οι αρχαιολόγοι (φωτο)

Καθημερινή είναι η πρόοδος στις ανασκαφές στον Τύμβο Καστά της αρχαίας Αμφίπολης, με τους ερευνητές να βρίσκονται όλο και πιο κοντά στο να αποκτήσουν πρόσβαση στη μοναδικό μνημείο.

Όπως ανακοίνωσε του υπουργείο Πολιτισμού, οι αρχαιολόγοι κατόρθωσαν να αφαιρέσουν ακόμα δύο σειρές λιθόπλινθων από τον τοίχο σφράγισης του τάφου, με συνέπεια να απομένουν πλέον μόνο τρεις από τις συνολικά 11 σειρές.

Έτσι, αποκαλύφθηκε η συνέχεια της πρόσοψης της εισόδου του μνημείου, που διακοσμείται από εξαιρετική νωπογραφία λευκού χρώματος, που μιμείται τον μαρμάρινο περίβολο.

Σύμφωνα πάντως με την επικεφαλής των ερευνών, Κατερίνα Περιστέρη, θα απαιτηθεί περίπου ένας μήνας ακόμα έως ότου να είναι δυνατό να σχηματιστούν ασφαλή συμπεράσματα για την είσοδο στον τάφο.

Την ίδια στιγμή, καθώς οι αρχαιολόγοι αφαιρούν χώματα που βρίσκονται πίσω από την είσοδο, έρχεται στο φως και η πίσω πλευρά της εισόδου. Στη νωπογραφία των επιστηλίων της σώζονται ίχνη κόκκινου και μαύρου χρώματος.


Επιπλέον, έχουν αρχίσει να αποκαλύπτονται και οι πλαϊνοί τοίχοι του προθαλάμου, που είναι επενδεδυμένοι με μάρμαρο Θάσου στο πάνω μέρος τους κοσμούνται με ιωνικό επιστύλιο.



Τέλος, εκτός από τις ανασκαφικές εργασίες πραγματοποιούνται παράλληλα και επεμβάσεις συντήρησης και στερέωσης του διακόσμου από ειδικευμένους συντηρητές.


Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ