Σαμαράς από αρχαία Αμφίπολη: Βρισκόμαστε μπροστά σε ένα εξαιρετικά σημαντικό εύρημα

«Είναι βέβαιο ότι βρισκόμαστε μπροστά σε ένα εξαιρετικά σημαντικό εύρημα» δήλωσε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς από την αρχαία Αμφίπολη και τον Τύμβο Καστά, όπου βρέθηκε το πρωί συνοδευόμενος από τη σύζυγό του, Γεωργία, και τον υπουργό Πολιτισμού, Κώστα Τασούλα.

«Η γη της Μακεδονίας μας εξακολουθεί να μας συγκινεί και να μας εκπλήσσει αποκαλύπτοντας από τα σπλάχνα της μοναδικούς θησαυρούς, που συνθέτουν, υφαίνουν όλοι μαζί αυτό το μοναδικό μωσαϊκό της ελληνικής μας Ιστορίας, για το οποίο όλοι οι Έλληνες είναι πολύ υπερήφανοι» είπε ο πρωθυπουργός.

Αναφερόμενος στην ανασκαφή, αφού συνεχάρη την ομάδα των αρχαιολόγων, είπε ότι πρόκειται για ένα μνημείο με μοναδικά χαρακτηριστικά καθώς μεταξύ άλλων πρόκειται για έναν περίβολο 497 μέτρων.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι τα στοιχεία που έχουν βρεθεί έχουν επιτρέψει στην αρχαιολόγο Κατερίνα Περιστέρη να είναι αισιόδοξη ότι πρόκειται για ένα μοναδικό ταφικό μνημείο, που φαίνεται να χρονολογείται μεταξύ του 325 και του 300 π.Χ.

Τόνισε ακόμα ότι η ανασκαφή είναι αυτή η οποία θα αποκαλύψει την ταυτότητα του νεκρού, σημειώνοντας ότι η ανασκαφή θα συνεχιστεί με ρυθμούς που υπαγορεύει τόσο το εύρημα όσο, βέβαια, και η επιστημονική δεοντολογία.

Λίγο νωρίτερα πάντως είχε πει στους κατοίκους της περιοχής: «Κάντε υπομονή λίγες μέρες».
Πηγή: Πηγή: ΑΜΠΕ