Την Τετάρτη εγκαινιάζεται η Θερινή Σκηνή του Εθνικού με το Fantastico

Σχεδόν οκτώ δεκαετίες μετά την πρώτη παρουσίασή του στην Ελλάδα, σε σκηνοθεσία Τάκη Μουζενίδη και μετάφραση Παντελή Πρεβελάκη, το έργο του Ισπανού νομπελίστα συγγραφέα επιστρέφει στην πρώτη κρατική σκηνή της χώρας. Αυτήν τη φορά τη σκηνοθεσία υπογράφει ο καλλιτεχνικός διευθυντής Σωτήρης Χάτζακης, ο οποίος μίλησε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου για την παράσταση που αποτελεί την «αρχή ενός στρατηγικού σχεδιασμού για την πολιτισμική και τουριστική ανάπτυξη του χώρου που περιήλθε στο Εθνικό Θέατρο μέχρι το 2027».

«Σε μία εποχή που πληθαίνουν οι εκποιήσεις ακινήτων του υπουργείου Πολιτισμού, εμείς παραδίδουμε έναν χώρο στην υπηρεσία του δημόσιου συμφέροντος», είπε ο Σ. Χατζάκης για το «Σχολείον» της Ειρήνης Παππά, το οποίο, μέσω της τριμερούς συμφωνίας μεταξύ της ΕΤΑΔ (Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου), του ΚΕΤΘΑ (Κέντρο Εφαρμοσμένων Τεχνών Θεάματος Ακροάματος- Ειρήνη Παππά) και του Εθνικού Θεάτρου, θα φιλοξενεί παραστάσεις και δράσεις της πρώτης κρατικής σκηνής για τα επόμενα 13 χρόνια.

«Κάναμε αγώνα ενός χρόνου για να προλάβουμε ώστε να μην πουληθεί. Καταφέραμε να το διασώσουμε από την εμπορική αξιοποίηση. Θα μπορούσε να είχε γίνει σούπερ μάρκετ ή χώρος στάθμευσης», συμπλήρωσε.

Όπως εξήγησε ο καλλιτεχνικός διευθυντής, το σύνολο των πέτρινων βιομηχανικών εγκαταστάσεων ανήκε στο πρώην ΤΑΙΠΕΔ (νυν ΕΤΑΔ) το οποίο είχε παραχωρήσει τη χρήση του στην ηθοποιό Ειρήνη Παππά. Το παραχωρητήριο αυτό πέρασε στα χέρια του Εθνικού, που θα το ενοικιάζει στο εξής καταβάλλοντας ένα συμβολικό ποσό ύψους 700 ευρώ τον μήνα. Το κόστος ενοικίασης του χώρου σε βάθος χρόνου αναμένεται να ξεπεράσει τις 100.000 ευρώ, ποσόν στο οποίο θα προστεθούν τα έξοδα λειτουργίας, υλικοτεχνικής υποδομής και προσωπικού που θα εργαστεί εκεί.

Πέρα από τη Θερινή Σκηνή που θεσμοθετείται εκεί, φιλοδοξία του Σωτήρη Χατζάκη είναι το «Σχολείον» να γίνει κέντρο διεθνών καλλιτεχνικών ανταλλαγών και μετακλήσεων, τουριστικός προορισμός μέσω του καλοκαιρινού φεστιβάλ που πρόκειται να φιλοξενήσει την επόμενη χρονιά, αλλά και ν’ αποτελέσει θεατρική στέγη για νέες ομάδες, καθώς θα τους παραχωρείται δωρεάν ο χώρος για πρόβες.

Επιπλέον, στην Πειραιώς 52 θα μεταστεγαστεί ένα κομμάτι της Δραματικής Σχολής της πρώτης κρατικής σκηνής, ενώ θα εγκατασταθούν και τα νέα τμήματα Αρχαίου Δράματος και Σκηνοθεσίας, που επίσης έχει αναγγείλει η διοίκηση του Εθνικού.

Τα εγκαίνια του χώρου θα γίνουν στις 23 Ιουλίου, με την πρεμιέρα της παράστασης «Fantastico- Τα δημιουργημένα συμφέροντα», που θα παίζεται έως και τις 20 Σεπτεμβρίου.
«Πρόκειται για ένα πανέξυπνο έργο, κομβικό της ισπανικής δραματουργίας, που σχολιάζει τη διαφθορά του δημοσίου βίου, του κράτους και της κοινωνίας, και καταρρίπτει το στερεότυπο ότι ο λαός έχει πάντα δίκιο. Μια φάρσα, που αντλεί επιρροές από την κομέντια ντελ άρτε μέχρι και τα συγγράμματα του Γκόγκολ και καθορίζεται από το ψυχικό βάρος των ένοχων ηρώων που έχουν διαφθαρεί. Βασικός άξονάς μας, ανεβάζοντάς το, ήταν η φράση του Λάο Τσε "Ηγέτης αδίστακτος, λαός πονηρός"», ανέφερε ο Σωτήρης Χατζάκης.

Τα σκηνικά και τα κοστούμια επιμελείται η Έρση Δρίνη, τη μουσική ο Θοδωρής Οικονόμου, τους φωτισμούς ο Αντώνης Παναγιωτόπουλος και τη χορογραφία η Κική Μπάκα. Στον 19μελή θίασο συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, οι Κατερίνα Γιαμαλή, Ανδρομάχη Δαυλού, Ευγενία Δημητροπούλου, Μαρία Διακοπαναγιώτου, Βασίλης Ευταξόπουλος, Νόνη Ιωαννίδου, Εφη Λιάλιου, Νίκος Μαγδαληνός.

Γενική είσοδος: 10 ευρώ.
Πηγή: skai.gr