Δημοπρατείται το συμβόλαιο γάμου του Ναπολέοντα και της Ζοζεφίνας

To γαμήλιο συμβόλαιο που είχε συνάψει η Ζοζεφίνα με τον Βοναπάρτη, ο οποίος έμελλε να γίνει ο αυτοκράτορας Ναπολέων ο Α΄, θα πουληθεί κατά τη διάρκεια μιας δημοπρασίας χειρόγραφων της εποχής του Ναπολέοντα, την 21η Σεπτεμβρίου στο Ρουέιγ Μαλμαιζόν, κοντά στο Παρίσι.

«Δεν θα υπάρξει καμία συνιδιοκτησία των περιουσιακών στοιχείων των μελλοντικών συζύγων. . .». Το πρώτο άρθρο του συμβολαίου του γάμου με τον οποίο ενώνονταν εκείνος που θα γινόταν ο αυτοκράτορας Ναπολέων Α΄ και η Μαρία Ζοζεφίνα Τασέ ντε Λα Παζερί, δηλαδή η Ζοζεφίνα ντε Μποαρνέ, ορίζει ότι «οι μελλοντικοί σύζυγοι δεν φέρουν καμία υποχρέωση για τα χρέη και τις υποθήκες εκάστου».

Η αξία αυτού του αυθεντικού εγγράφου που υπεγράφη το απόγευμα της 8ης Μαρτίου 1796 υπολογίζεται μεταξύ 80.000 και 100.000 ευρώ ενώ θα αποτελεί το σημαντικότερο έγγραφο της δημοπρασίας που οργανώνει ο Οίκος Οσενά στο πλαίσιο του 2ου Αυτοκρατορικού Ιωβηλαίου που θα πραγματοποιηθεί την 20η και 21η Σεπτεμβρίου στο Ρουέιγ Μαλμαιζόν.

Ο γάμος του Βοναπάρτη με τη Ζοζεφίνα τελέστηκε την 9η Μαρτίου ενώ το συμβόλαιο συνήφθη στο Παρίσι την 18η Μαρτίου του 1796.

Θα δημοπρατηθούν επίσης δύο έγγραφα που σχετίζονται με τη σύλληψη του Βοναπάρτη κατά τη διάρκεια της Εθνικής Συνέλευσης, η αξία των οποίων εκτιμάται μεταξύ 60.000 και 80.000 ευρώ, με ημερομηνίες 9η και 20ή Αυγούστου 1794.
Πηγή: Πηγή: ΑΜΠΕ