Μετακίνηση Γλυπτών του Παρθενώνα για πρώτη φορά εδώ και μισό αιώνα σχεδιάζει το Βρετανικό Μουσείο

Έκθεση με αντικείμενο το ανθρώπινο σώμα στην ελληνική γλυπτική σχεδιάζει για την επόμενη άνοιξη το Βρετανικό Μουσείο, με ορισμένα από τα Γλυπτά του Παρθενώνα να μετακινούνται για πρώτη φορά από το 1962 από την αίθουσα στην οποία εκτίθενται.

Ο διευθυντής Νιλ ΜακΓκρέγκορ αρνήθηκε να διευκρινίσει κατά πόσο το λονδρέζικο μουσείο θα ζητήσει να δανειστεί για την έκθεση γλυπτά από τον Παρθενώνα που βρίσκονται στην Αθήνα ή άλλα εκθέματα από την Ελλάδα. Μίλησε πάντως για «σημαντικά δάνεια» που θα περιληφθούν στην έκθεση.

Τα σχέδια της έκθεσης περιλαμβάνουν την παρουσίαση ορισμένων γλυπτών από αυτά που διεκδικεί η Ελλάδα δίπλα σε γλυπτά από άλλες χώρες, στα οποία είναι εμφανής η επιρροή των κλασικών ελληνικών μοτίβων.

Σύσσωμος ο βρετανικός Τύπος σήμερα αναφέρεται στην έκθεση με την επισήμανση ότι αναμένεται να αναζωπυρώσει τον διάλογο περί της αποκατάστασης των γλυπτών στην Αθήνα. Η Daily Telegraph αναφέρει χαρακτηριστικά: «Τα Ελγίνεια Μάρμαρα πρόκειται να εγκαταλείψουν το σημερινό σπίτι τους στο Βρετανικό Μουσείο. Δυστυχώς για όσους πιστεύουν ότι οι θησαυροί αυτοί θα έπρεπε να επιστραφούν στην Ελλάδα, δε θα πάνε πολύ μακριά… παρά μόνο σε άλλο τμήμα του μουσείου».

Στην παρουσίαση των μελλοντικών σχεδίων και εκθέσεων του Βρετανικού Μουσείου ο κ. ΜακΓκρέγκορ σημείωσε ότι το μουσείο στεγάζει ορισμένες από τις πιο σημαντικές συλλογές γλυπτών στον κόσμο και ότι σκοπός είναι η βελτίωση του τρόπου που εκτίθενται «ώστε να επιτραπεί ένας μεγαλύτερος διάλογος μεταξύ γλυπτών από διαφορετικούς πολιτισμούς».

Ωστόσο, πρόσθεσε, αυτό δε συνεπάγεται μία προσέγγιση «χρησιμοποιείστε τα ή χάστε τα» σε ό,τι αφορά τα Γλυπτά του Παρθενώνα. Ο Σκωτσέζος διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου συμπλήρωσε πως το ίδρυμα «δανείζει τακτικά» εκθέματα στην Ελλάδα.

Οι επισκέπτες θα πρέπει να πληρώνουν εισιτήριο για να δουν από κοντά τα γλυπτά που θα περιλαμβάνονται στην έκθεση.
Πηγή: Θανάσης Γκαβός, Λονδίνο