Κλείσιμο

Κατά της απαγόρευσης της δράσης ΦΟ(βος) ΡΑ(τσισμός) STOP που ζητεί η ΧΑ ηθοποιοί & κόμματα

Την προσπάθεια της Χρυσής Αυγής να ακυρωθεί η κοινωνική δράση του Εθνικού Θεάτρου «ΦΟ(βος) ΡΑ(τσισμός) STOP» του Εθνικού Θεάτρου καυτηριάζει την Τετάρτη με ανακοίνωσή του ο Τομέας Πολιτισμού του ΠΑΣΟΚ.

Υπενθυμίζεται ότι την απαγόρευση της δράσης, του οποίου ο σκοπός είναι να ενημερώσει τα παιδιά στα σχολεία για τους κινδύνους της ανόδου του φασισμού και του ρατσισμού, ζητεί με ερώτησή του προς τους υπουργούς Δικαιοσύνης, Παιδείας και Πολιτισμού, ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής Παναγιώτης Ηλιόπουλος.

Όπως ισχυρίζεται ο προφυλακισμένος βουλευτής, η επίμαχη δράση αποτελεί «προπαγάνδα εναντίον του νόμιμου πολιτικού κόμματος της Χρυσής Αυγής».

Με κοινή ανακοίνωσή τους, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος, το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών και το Σωματείο Εργαζομένων Εθνικού Θεάτρου καταδίκασαν την ενέργεια της ΧΑ. 

«Εμείς, οι άνθρωποι που υπηρετούμε το θέατρο, είμαστε ενάντια σε ό,τι περιορίζει, ελέγχει, λογοκρίνει, καταστέλλει και εκφοβίζει τη θεατρική τέχνη. Ειδικότερα δε, από ανθρώπους που έχουν χαραγμένα στο σώμα τους συνθήματα της πιο ντροπιαστικής για την ανθρωπότητα πλευράς της ιστορίας. Από ανθρώπους που με την βία προσπάθησαν να ακυρώσουν θεατρικές παραστάσεις. Η τέχνη του θεάτρου είναι όπλο που στοχεύει στην αφύπνιση των συνειδήσεων. Αυτό το όπλο δεν θα το παραδώσουμε ποτέ» ανέφεραν μεταξύ άλλων οι ηθοποιοί, επισημαίνοντας ότι το Εθνικό Θέατρο «(...) οφείλει να βρίσκεται απέναντι σε ό,τι προσπαθεί να τα περιορίσει. Οφείλει να σταθεί απέναντι στον φασισμό, τον ρατσισμό και τη μισαλλοδοξία».

Όσον αφορά το ΠΑΣΟΚ, στην ανακοίνωσή του τονίζει ότι «η εγκληματική οργάνωση Χρυσή Αυγή συνεχίζει την ‘προσφορά’ της στο ελληνικό πολιτισμό. Μετά από μια σειρά δρώμενα (sic) στη Βουλή, τα τηλεοπτικά πλατό και (κυρίως) στις γειτονιές της Αθήνας τις μικρές ώρες, αποφάσισε να επεκτείνει την «πολιτιστική» της δράση και στο Εθνικό Θέατρο.»

«Η γενναία και ξεκάθαρη απάντηση των Ελλήνων ηθοποιών στον κύριο Ηλιόπουλο («Η τέχνη του θεάτρου είναι το όπλο που στοχεύει στην αφύπνιση των συνειδήσεων. Αυτό το όπλο δεν θα το παραδώσουμε ποτέ») μας καλύπτει απόλυτα. Συμπληρώνουμε απλώς πως το θράσος αποτελεί κύριο χαρακτηριστικό της συγκεκριμένης, απαράδεκτης και καταδικασμένης από την ανθρωπότητα, ιδεολογίας, ακόμα και την στιγμή που ο κυρίαρχος εκφραστής της στη χώρα μας, το «κόμμα» του κ Ηλιόπουλου, βρίσκεται αντιμέτωπο με την δικαιοσύνη» καταλήγει η Χαριλάου Τρικούπη.
Πηγή: Νewsdesk ΣΚΑΪ