Νέος καλλιτεχνικός διευθυντής της ΚΟΑ ο μαέστρος Στέφανος Τσιαλής

Νέος καλλιτεχνικός διευθυντής της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών τοποθετήθηκε με απόφαση του υπουργού Πολιτισμού Πάνου Παναγιωτόπουλου ο Στέφανος Τσιαλής. Η ανάθεση των συγκεκριμένων καθηκόντων στον Στέφανο Τσιαλή γίνεται μετά την ολοκλήρωση της επιτυχημένης θητείας του Βασίλη Χριστόπουλου την Παρασκευή.

Ο κ. Τσιαλής, είχε σήμερα Σάββατο συνάντηση με τον κ. Παναγιωτόπουλο και κατόπιν είχε την πρώτη σύσκεψη εργασίας με τον πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, Καθηγητή της Νομικής Αθηνών Θεόδωρο Φορτσάκη.

Ο Στέφανος Τσιαλής γεννήθηκε στην Ερμούπολη το 1964. Μετά από σπουδές στο πιάνο στο Νέο Ωδείο Θεσσαλονίκης και μουσικολογίας στο Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης, αποφοίτησε με διακρίσεις από την Ακαδημία Μουσικής της Βιέννης, όπου σπούδασε διεύθυνση ορχήστρας, ενώ παρακολούθησε και σεμινάρια των Leonard Bernstein, Vaclav Neumann και Rolf Reuter.

Η πρώτη του ανάθεση έργου τον οδήγησε στο Κρατικό Θέατρο του Meiningen ως Διευθυντή Σπουδών και Βοηθό Μαέστρου. Στο θέατρο αυτό επέστρεψε με επιτυχία από το 2005 ως το 2009 ως μόνιμος μαέστρος και αναπληρωτής καλλιτεχνικός διευθυντής. Στο Meiningen είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με σκηνοθέτες του επιπέδου των Peter Konwitschny, August Everding και Christine Mielitz, ενώ διηύθυνε απαιτητικές όπερες, όπως οι “Σαλώμη”, “Ηλέκτρα”, “Βότσεκ” και “Γενούφα”. Το 1996 κέρδισε υποτροφία από το Ίδρυμα Richard Wagner.

Το 1995 διηύθυνε στο Meiningen τη γερμανική πρεμιέρα της όπερας Μήδεια του Μίκη Θεοδωράκη. Αυτή ήταν και η αρχή μιας μακροχρόνιας συνεργασίας με τον συνθέτη. Σήμερα ο Στέφανος Τσιαλής θεωρείται παγκοσμίως ένας από τους σημαντικούς ερμηνευτές του έργου του κορυφαίου Ελληνα συνθέτη.

Μεταξύ 1997 και 2004 ήταν καλλιτεχνικός διευθυντής της Ορχήστρας Δωματίου της Κεντρικής Γερμανίας. Το γεγονός ότι η συγκεκριμένη ορχήστρα έγινε η επίσημη πρέσβειρα μουσικής του Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας υπό την εποπτεία του Γερμανού Προέδρου Johannes Rau σε περιοδείες στην Κούβα και τη Νότια Αφρική, καταδεικνύει τo καλλιτεχνικό αποτέλεσμα που πέτυχε εκεί.

Από το 2009 μέχρι το 2013 ήταν καλλιτεχνικός διευθυντής και κύριος αρχιμουσικός της Φιλαρμονικής Ορχήστρας της Θουριγγίας στο Gotha, μιας ορχήστρας με παράδοση 365 χρόνων. Πολλοί κριτικοί επισήμαναν τη σημαντική καλλιτεχνική πρόοδό της κατά τη διάρκεια της θητείας του εκεί: ?Ο μαέστρος Στέφανος Τσιαλής, που ανέλαβε την θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή εδώ το 2009, αξίζει αναγνώρισης, καθώς κατάφερε να βγάλει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα από αυτή την ορχήστρα (“Das Orchester”, Σεπ. 2010).

Στις καλλιτεχνικές περιόδους από το 2001 έως το 2004, ο Στέφανος Τσιαλής ήταν μόνιμος προσκεκλημένος μαέστρος της Συμφωνικής Ορχήστρας του Βερολίνου. Μία μακρόχρονη και διαρκής καλλιτεχνική συνεργασία τον συνδέει με τη Συμφωνική Ορχήστρα του Αμβούργου, όπως και με τις Κρατικές Ορχήστρες Αθηνών και Θεσσαλονίκης. Έχει επίσης συνεργαστεί μεταξύ πολλών άλλων, με τις Φιλαρμονικές Ορχήστρες της Στουτγάρδης και της Κοπεγχάγης, τις Συμφωνικές του Γουίνιπεγκ και του Μόντρεαλ στον Καναδά, την Κρατική Ορχήστρα της Βαϊμάρης, την Tonkunstlerorchester της Βιέννης, τις Συμφωνικές Ορχήστρες του Ωρχους, της Νυρεμβέργης και του Σταβάνγκερ, την Φιλαρμονική George Enescu του Βουκουρεστίου, την Συμφωνική Ορχήστρα της Ραδιοφωνίας του Βουκουρεστίου, την Φιλαρμονικές της Κρακοβίας και του Βελιγραδίου, την Φιλαρμονική Ορχήστρα Natal στο Ντέρμπαν της Νότιας Αφρικής, την Εθνική Ορχήστρα της Κούβας, ενώ έχει εμφανιστεί με διάφορες ορχήστρες στις περισσότερες χώρες της Ε.Ε., καθώς επίσης και στις Η.Π.Α., τον Καναδά, την Ρωσία, την Τουρκία και το Καζακστάν.

Έχει ηχογραφήσει CD για τις δισκογραφικές εταιρείες Genuin και Centaur, και έχει εμφανιστεί στην τηλεόραση και το ραδιόφωνο σε Γερμανία, Ελλάδα, Ρουμανία και Νότια Αφρική. Το Δεκέμβριο του 2014 θα ηχογραφήσει έργα του Γερμανού συνθέτη Hans Pfitzner για την εταιρία ΝΑΧΟS.

Στη διάρκεια αυτής της καλλιτεχνικής περιόδου, συνεργάστηκε ήδη, μεταξύ άλλων, με τις Συμφωνικές Ορχήστρες του Αμβούργου και της Νυρεμβέργης, τις Κρατικές Ορχήστρες Αθηνών και Θεσσαλονίκης, τη Φιλαρμονική Ορχήστρα του Νέου Βρανδεμβούργου στη Γερμανία. Επίσης εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην Εθνική Λυρική Σκηνή και τον ερχόμενο Ιούλιο θα έχει το ντεμπούτο του με την ορχήστρα τής Όπερας της Μπολόνιας.

Ο Στέφανος Τσιαλής έχει εμφανιστεί σε σημαντικά φεστιβάλ, όπως το Φεστιβάλ Αθηνών, το Φεστιβάλ Χαίντελ στο Χάλλε, το Φεστιβάλ Τίβολι στην Κοπεγχάγη, το Φεστιβάλ Braunschweig Classix, το Festival de la Habana, οι διεθνείς εκθέσεις του 1992 και 2000 και το Μουσικό Φεστιβάλ του Αμβούργου. Εδώ και αρκετά χρόνια ασχολείται με την ερμηνεία και ηχογράφηση κινηματογραφικής μουσικής. Ο Στέφανος Τσιαλής μιλάει οκτώ γλώσσες.
Πηγή: skai.gr