«Ένας Έλληνας» ταξιδεύει στα νησιά του Αιγαίου

Λιμάνι στα ελληνικά νησιά «πιάνει» για πρώτη φορά το Εθνικό Θέατρο, εγκαινιάζοντας τη "Σκηνή περιοδείας" του mε το έργο «Ένας Έλληνας». Μια θεατρική εμπειρία βασισμένη στα Απομνημονεύματα του Μακρυγιάννη.

«Όχημα» της θεατρικής δράσης είναι το αρματαγωγό «Ρόδος», το οποίο με τη βοήθεια του υπουργείου Εθνικής Άμυνας και του Πολεμικού Ναυτικού, μετατρέπεται σε μέσο μεταφοράς της θεατρικής τέχνης, καθώς η σκηνή, τα καμαρίνια και οι θέσεις των θεατών βρίσκονται στα «σπλάχνα» του πλοίου. Το όλο εγχείρημα -σύμφωνα με τον καλλιτεχνικό διευθυντή του Εθνικού θεάτρου Σωτήρη Χατζάκη -στοχεύει στην ψυχαγωγία και στην παρηγορητική παρουσία της πρώτης κρατικής σκηνής στους πολίτες απομακρυσμένων περιοχών της χώρας.

Η πρώτη περιοδεία θα διαρκέσει από τις 28 Απριλίου μέχρι τις 16 Μαΐου με ελεύθερη είσοδο για το κοινό, το αρματαγωγό «Ρόδος» θα προσεγγίσει λιμάνια άγονης γραμμής, και συγκεκριμένα τα νησιά: Ικαρία (Άγιος Κήρυκος), Πάτμος (Σκάλα), Λέρος (Λακκί), Αστυπάλαια (Λιμάνι), Νίσυρος (Μανδράκι), Τήλος (Λιβάδια) , Κάρπαθος (Πηγάδια) και Κάσος (Φρυ). Μαζί με το κλιμάκιο του Εθνικού θα βρίσκεται και η Πηγή Δημητρακοπούλου, η οποία θα κινηματογραφήσει όλους τους σταθμούς της περιοδείας του, με σκοπό την δημιουργία ενός ντοκιμαντέρ.

Στην παράσταση- την δραματουργική επεξεργασία της οποίας επιμελούνται οι Χρήστος Μαρσέλλος, Περικλής Μουστάκης και Ντίνα Σταματοπούλου- θα ακουστούν αποσπάσματα από τον επικήδειο λόγο του Ι. Μακρυγιάννη, καθώς και από τα πρακτικά της δίκης του Μακρυγιάννη. Τα σκηνικά και τα κοστούμια επιμελείται η Στέλλα Ρότσιου, το φωτισμό ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου, τις μαριονέτες ο Θανάσης Γκότσης, ενώ τη μουσική διδασκαλία έχει αναλάβει ο Παναγιώτης Τσεβάς και τη μουσική επιλογή η Ντίνα Σταματοπούλου. Παίζουν οι Ελένη Γαρυφαλλή, Περικλής Μουστάκης, Γιάννης Μπόγρης, Τάνια Παλαιολόγου και Σήφης Πολυζωίδης.

Διανομή (αλφαβητικά): Ελένη Γαρυφαλλή, Περικλής Μουστάκης, Γιάννης Μπόγρης, Τάνια Παλαιολόγου, Σήφης Πολυζωίδης. Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

Πηγή: skai.gr