Κλείσιμο

Έφυγε από τη ζωή ο Γκαμπριέλ Γκαρσία Μαρκές

Έφυγε τη Μεγάλη Πέμπτη από τη ζωή, σε ηλικία 87 ετών, στην Πόλη του Μεξικού, ο μεγάλος κολομβιανός νομπελίστας λογοτέχνης Γκαμπριέλ Γκαρσία Μαρκές. Το θάνατο του σπουδαίου συγγραφέα επιβεβαίωσε στον λογαριασμό της στο Twitter η εκπρόσωπος της οικογένειας.

Θεωρείται ευρέως ως ο πιο δημοφιλής ισπανόφωνος συγγραφέας μετά τον Μιγκέλ ντε Θερβάντες, ενώ συγκρινόταν με άλλους ογκόλιθους της παγκόσμιας λογοτεχνίας όπως ο Μαρκ Τουέιν και ο Τσαρλς Ντίκενς.

Στον ισπανόφωνο κόσμο, μόνο η Βίβλος ξεπερνά τα έργα του σε πωλήσεις και εμπορική επιτυχία.

Το έργο που του χάρισε τη διασημότητα και θεωρείται αριστούργημά του είναι το εμβληματικό μυθιστόρημα «Εκατό χρόνια μοναξιάς», που εκδόθηκε το 1967. Πρόκειται για μια συναρπαστική ματιά όχι μόνο στην ιστορία της σύγχρονης Κολομβίας, αλλά ολόκληρης της Λατινικής Αμερικής.

Η τελευταία δημόσια εμφάνιση του Μαρκές:



Ο Γκαμπριέλ Γκαρσία Μαρκές γεννήθηκε το 1928 στην Αρακατάκα, ένα παραλιακό χωριό της Κολομβίας, όπου μεγάλωσε κοντά στους παππούδες του από τη μεριά της μητέρας του. Το 1947 άρχισε στο Πανεπιστήμιο της Μπογκοτά τις σπουδές του στα νομικά και τις πολιτικές επιστήμες και τον ίδιο χρόνο η εφημερίδα Ελ Εσπεκταδόρ δημοσίευσε το πρώτο διήγημά του με τίτλο «Η τρίτη παραίτηση».

Το 1948 μετακόμισε στην Καρταχένα των Δυτικών Ινδιών κι εκεί άρχισε να εργάζεται ως δημοσιογράφος στην εφημερίδα Ελ Ουνιβερσάλ. Στη συνέχεια συνεργάστηκε με πολλά περιοδικά και εφημερίδες στην Αμερική και την Ευρώπη.





Το πρώτο μυθιστόρημά του, «Τα νεκρά φύλλα», εκδόθηκε το 1955 και ακολούθησαν τα έργα «Κακιά ώρα», «Ο Συνταγματάρχης δεν έχει κανέναν να του γράψει» και «Η κηδεία της μεγάλης μάμα». Το 1967 κυκλοφόρησε το έργο «Εκατό χρόνια μοναξιά», μυθιστόρημα που αποκόμισε αμέσως τις θετικότερες κριτικές και κέρδισε το αναγνωστικό κοινό, καθιερώνοντας έτσι τον Γκαμπριέλ Γκαρσία Μαρκές ως έναν από τους κορυφαίους συγγραφείς της εποχής μας.



Στο τεράστιο έργο του δημοφιλούς συγγραφέα, που το 1982 τού χάρισε το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας, συμπεριλαμβάνονται και τα μυθιστορήματα: «Το φθινόπωρο του Πατριάρχη», «Χρονικόν ενός προαναγγελθέντος θανάτου», «Ο έρωτας στα χρόνια της χολέρας», «Δώδεκα διηγήματα περιπλανώμενα» και «Περί έρωτος και άλλων δαιμονίων». Επίσης, έγραψε άρθρα σε περιοδικά, βιβλία με διηγήματα και κινηματογραφικά σενάρια.

File:Aracataca1.jpg
Τιμητική πινακίδα για το συγγραφέα στη γενέτειρά του Αρακατάκα

Ο Μάρκες είχε εγκατασταθεί στην πόλη του Μεξικού το 1961, αλλά διέμεινε κατά περιόδους στην Καρθαγένη της Κολομβίας, στη Βαρκελώνη και στην Αβάνα.

Κατά τις τελευταίες εβδομάδες ο Μαρκές αντιμετώπιζε προβλήματα υγείας, έχοντας διαγνωστεί με λοίμωξη του αναπνευστικού και του ουρολογικού συστήματος.

FILE - This undated file photo of Colombian Nobel laureate Gabriel Garcia Marquez is seen in an unknown location. Marquez died Thursday April 17, 2014...

«Ο μεγαλύτερος Κολομβιανός όλων των εποχών»

Ο πρόεδρος της Κολομβίας Χουάν Μανουέλ Σάντος απέτισε τιμή στον Μαρκές, χαρακτηρίζοντάς τον ως τον μεγαλύτερο Κολομβιανό όλων των εποχών στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter

"Εκατό Χρόνια Μοναξιάς και θλίψη για το θάνατο του μεγαλύτερου Κολομβιανού όλων των εποχών! Αλληλεγγύη και συλλυπητήρια στην οικογένεια του 'Γκάμπα'... οι γίγαντες δεν πεθαίνουν ποτέ" έγραψε χαρακτηριστικά σε δυο μηνύματά του.


Σημειώνεται ότι στις 9 Μαρτίου απεβίωσε σε ηλικία 77 χρόνων και ο αδελφός του Νομπελίστα συγγραφέα, Γουστάβο Αντόλφο Γκαρσία Μαρκές.




Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ