Έκθεση ζωγραφικής: «Καθ’ οδόν προς τα στοιχειώδη»

Ο Χρήστος Μποκόρος, μετά το Μουσείο Μπενάκη παρουσιάζει τη ζωγραφική του στο Fundacao Dom Luis Primeiro, στο Cascais της Λισσαβώνας στην Πορτογαλία, από 7 Μαρτίου έως 25 Μαΐου 2014.

Υπό τον τίτλο «Καθ’ οδόν προς τα στοιχειώδη» εκτίθενται «Τα στοιχειώδη» και παλαιότερα αντιπροσωπευτικά έργα του (" Ένας αρχαίος τρόπος να φωτίζεις μαύρα τετράγωνα", τα "Κεριά", και τα "Σημεία Ελευθερίας"). Η έκθεση συνδιοργανώθηκε με την Πρεσβεία της Ελλάδας στην Πορτογαλία και η Ελληνική Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης την ενέταξε στις πολιτιστικές της εκδηλώσεις. Τα εγκαίνια πραγματοποιήθηκαν παρουσία εκπροσώπων του καλλιτεχνικού και πολιτικού κόσμου.

Μιλώντας στα εγκαίνια ο Πρέσβης της Ελλάδας στην Πορτογαλία, κ. Πάνος Καλογερόπουλος, είπε: “Η ελληνική προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης εδώ στην Πορτογαλία, δεν θα μπορούσε να εισαχθεί με καλύτερο οιωνό για την επιτυχημένη πορεία της, από την πρώτη έκθεση σε αυτή τη χώρα της ζωγραφικής του Χρήστου Μποκόρου. Η συμπερίληψη της έκθεσης στο πρόγραμμα της Ελληνικής Προεδρίας αποτελεί τιμή τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Προεδρία.

Φωτογραφία: ένα βλέμμα στραμμένο στον "χοιροβοσκό"....για την παραβολή του ασώτου. Παραβολή της αμετακίνητης αγάπης που αντέχει την ελευθερία του άλλου, το αυτεξούσιο. Που την επιδοτεί με τον αναλογούντα κλήρο. Που παραμένει ορθάνοιχτη αγκαλιά να υποδεχτεί, άπορον πιά, τον άσωτο εν μετανοία. Βάσανο μεγάλο. Αγκάθι η αγάπη κι αγκυλώνει.φωτογραφία που είχε τραβήξει ο Γιώργος Θεοδωρόπουλος στην έκθεση των στοιχειωδών στο μουσείο Μπενάκη. Μου την έστειλε τώρα η Βασιλική Χόντου, από το Εργαστήριο Φωτογραφίας του δήμου Ελληνικού-Αργυρούπολης.

Στο θλιβερό τέλος μιας εποχής υπερκατανάλωσης και ανέμελης αποξένωσης από τις αξίες μας, το έργο του Μποκόρου μας θυμίζει τι θα πρέπει να επανεκτιμήσουμε, προκειμένου να ανακτήσουμε, την αξιοπρέπεια, την αυτάρκεια, αλλά και την ξεχωριστή ιδιοσυγκρασία μας ως Έλληνες, και, τελικά, την πραγματική ποιότητα της ζωής». 

Ο Πρόεδρος του Fundacao Dom Luis Primeiro, κ. Salvato Teles de Menezes δήλωσε: "Η γνωριμία μας με τον ζωγράφο έγινε μέσα από τα εξέχοντα κείμενά του για τη φιλοσοφία της τέχνης τα οποία αντανακλώνται στο αντίστοιχα υψηλό επίπεδο ζωγραφικής των έργων του."

Ο Χρήστος Μποκόρος ευχαρίστησε όσους βοήθησαν να χτιστεί αυτή η γέφυρα επικοινωνίας και τόνισε ότι πολιτισμός δεν είναι μόνο τα έργα τέχνης, αλλά η συνείδηση της αξίας τους και η επιθυμία μας να τα μοιραστούμε.
Πηγή: skai.gr