«Έφυγε», σε ηλικία 67 ετών, ο δοκιμιογράφος Κωστής Παπαγιώργης

Την τελευταία του πνοή άφησε, σε ηλικία 67 ετών, Κωστής Παπαγιώργης (ψευδώνυμο του Κώστα Παπαγεωργίου), σπουδαίος δοκιμιογράφος, συγγραφέας και μεταφραστής.

Αξιολογότατος και βαθυστόχαστος δοκιμιογράφος, πραγματευόταν κυρίως θέματα φιλοσοφικά αλλά και ιστορικά (πχ την Επανάσταση του 1821).

Τα δύο γνωστότερα έργα του είναι το «Περί Μέθης» και «Τα Καπάκια».

Ο Κωστής Παπαγιώργης ήταν επίσης γνωστός μεταφραστής έργων από τη γερμανική γλώσσα, ενώ κατά τα τελευταία χρόνια συνεργαζόταν με εφημερίδες και περιοδικά ως κριτικός λογοτεχνικών έργων.

Η κηδεία του θα γίνει τη Δευτέρα, στις 16:00 το απόγευμα, από το νεκροταφείο Χαλανδρίου.

Σε δήλωσή του, ο υπουργός πολιτισμού αναφερει οτι «ο καίριος λόγος και η προσωπική γραφή του Κωστή Παπαγιώργη πρόσφεραν πνευματικότητα στην καθημερινότητά μας» και εξέφρασε τα «θερμά του συλλυπητήρια στους οικείους του».

Συλλυπητήρια τηλεγραφήματα απέστειλαν επίσης ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο Φώτης Κουβελης και ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Κωστής Παπαγιώργης γεννήθηκε το 1947 στο Νεοχώρι Υπάτης του νομού Φθιώτιδας, όπου υπηρετούσε ο πατέρας του ως δάσκαλος. Το 1966 μετέβη στη Θεσσαλονίκη για σπουδές νομικής και παρέμεινε εκεί για ένα χρόνο. Αργότερα εγκαταστάθηκε στο Παρίσι για σπουδές φιλοσοφίας και παρέμεινε εκεί ως το 1975. Δεν ολοκλήρωσε ούτε τις σπουδές νομικής ούτε αυτές της φιλοσοφίας.

Μετά το 1975 επέστρεψε οριστικά στην Αθήνα και επιδόθηκε στη μετάφραση φιλοσοφικών έργων αλλά και τη συγγραφή δοκιμιακών κειμένων όπως και βιβλίων.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ, με πληροφορίες από ΑΜΠΕ