Ο «Αρχιμάστορας Σόλνες» του Ίψεν στο Από Μηχανής Θέατρο

Η επιλογή αυτού του αριστουργηματικού κειμένου ανήκει σε μια σειρά κλασικών κειμένων σπουδαίων συγγραφέων, τα οποία διαρθρώνουν τον κορμό του ρεπερτορίου της Εταιρείας Θεάτρου Συν-Επί(+,Χ) από το 2008 έως σήμερα.

Ο «Αρχιμάστορας Σόλνες» έρχεται μετά το «Ξύπνημα των νεκρών», το τελευταίο έργο του Νορβηγού δραματουργού σαν συνέχεια μιας μελέτης στο έργο του μετρώντας ανάποδα στο χρόνο. Ο βραβευμένος με έπαινο από την Ένωση Ελλήνων θεατρικών Κριτικών 'Ακις Βλουτής, για την ερμηνεία του στους «Εξόριστους» του Τζέημς Τζόυς, συνεργάζεται με τους Ιερώνυμο Καλετσάνο, Διώνη Κουρτάκη, Ερρίκο Λίτση, Αθηνά Μπερδέκα, Κωνσταντίνο Μωραΐτη, Βασιλική Τρουφάκου σε σκηνοθεσία της Κατερίνας Μπερδέκα.

«Είναι τρομακτικά γοητευτική η αναμέτρηση
με ένα πραγματικά σπουδαίο κείμενο όπως είναι ο «Αρχιμάστορας Σόλνες» του Ίψεν. Ταξιδεύοντας, όμως, όλο και πιο βαθειά στις λέξεις και στο νήμα των ηρώων νοιώθεις ακριβώς το αντίθετο απ΄ ό,τι φανταζόσουν. Ασφάλεια. Γιατί αυτός ο σπουδαίος αρχιμάστορας του θεάτρου σου παρέχει ένα οικοδόμημα στέρεο, δομημένο με τα καλύτερα υλικά, και ταυτόχρονο σύγχρονο και φιλόξενο, επιτρέποντάς σου να ζήσεις και να αναπνεύσεις μέσα σ΄αυτό», αναφέρει η Κατερίνα Μπερδέκα.

Για την ίδια, ο Ίψεν στην αλλαγή του προηγούμενου αιώνα αφουγκράζεται το νέο που έρχεται, την αρχιτεκτονική ως νέα αναγνωρισμένη τέχνη, τη θέση της γυναίκας στην κοινωνία, τη γέννηση ενός νέου μοντέλου οικογένειας, σχέσεων, ύπαρξης των ανθρώπων μεταξύ τους, τα νέα ρεύματα στη φιλοσοφία, την ψυχολογία, το θέατρο.

«Όλα αυτά τα μπολιάζει με την προσωπική του ιστορία δημιουργώντας μια σπουδαία αυτοπροσωπογραφία, διευρευνώντας τη δική του πορεία, τις δικές του ανησυχίες και τις δικές του σχέσεις», προσθέτει η σκηνοθέτις .

Η υπόθεση αφορά στη τελευταία μέρα της ζωής του διάσημου αρχιτέκτονα Χάλβαρντ Σόλνες. Ενός μάλλον αμφιλεγόμενου χαρακτήρα, που βρίσκεται στο απόγειο της καριέρας του. Εγκλωβισμένος σε διλήμματα της επιλογής ανάμεσα στην ευτυχία και τη φιλοδοξία, τη λαχτάρα αλλά και τον φόβο προς τα νιάτα, την αγωνία μιας ολοκληρωμένης ζωής και το άγχος του θανάτου, είναι μία ύπαρξη παγιδευμένη σε αντιφάσεις.

Τη μετάφραση υπογράφει η Έρι Κύργια, τα σκηνικά και τα κοστούμια ο Νίκος Αναγνωστόπουλος, τους φωτισμούς ο Σάκης Μπιρμπίλης και τη μουσική ο Δημήτρης Παπαλάμπρου.
Πηγή: skai.gr