«Ο Νίκος Φώσκολος έγραψε ιστορία»

Ανθρωποι του καλλιτεχνικού κόσμου που συνεργάστηκαν και έζησαν κοντά στον μεγάλο δημιουργό μιλούν στο Αθηναικό Πρακτορείο για τον Νίκο Φώσκολο. Ολοι θυμούνται το αστείρευτο ταλέντο του για δημιουργία, την εργασιομανία του, αλλά και την τρυφερότητα που ένιωθαν δουλεύοντας κοντά του. 

ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΖΑΚΟΣ: Μεγάλη απώλεια για τον καλλιτεχνικό χώρο. Έφυγε πλήρης ημερών, ευτυχισμένος με την οικογένεια του, μέσα σε ένα κλίμα ζεστασιάς και αυτό απαλύνει κάπως τον πόνο. Ο Νίκος έγραψε ιστορία τόσο στον κινηματογράφο όσο και στην τηλεόραση. Ταλαντούχος άνθρωπος, με πάθος και καλός φίλος, θα τον θυμόμαστε πάντα.

ΚΑΤΙΑ ΔΑΝΔΟΥΛΑΚΗ: Ο Νίκος Φώσκολος ήταν ένας τεράστιος μύθος του κινηματογράφου και της τηλεόρασης και του αστυνομικού μυθιστορήματος. Γινόμαστε όλο και πιο φτωχοί, φεύγουν ένα- ένα τα άτομα που φώτισαν τον περασμένο αιώνα και τις αρχές αυτού. Για μένα ήταν τεράστια τιμή που τον γνώρισα, που συνεργαστήκαμε, που τον αγάπησα και με αγάπησε. Χειμαρρώδες ταλέντο, γεμάτος από ιδέες, από φαντασία. Ζούσε μια ζωή αντίθετη των σεναρίων του, ήσυχη, οικογενειακή, χαμηλών τόνων και μακριά από τα φώτα. Ο Νίκος ήταν ένας σεμνός, ταπεινός άνθρωπος που λάτρευε τους ηθοποιούς και όλους του τους συνεργάτες, τους φρόντιζε, τους ντάντευε και τους ανύψωνε. Ηταν πολύ παθιασμένος, με μία σπάνια ευγένεια ψυχής, εξαιρετικά ευλογημένος από το Θεό και ήμασταν και ευλογημένοι κι εμείς που τον ζήσαμε.

ΑΝΝΑ ΦΟΝΣΟΥ: Στον Νίκο χρωστάω πολλά. Σήμερα έχουμε πένθος εμείς οι καλλιτέχνες. Ήταν ένας ιδιαίτερος άνθρωπος ο οποίος είχε αφιερωθεί στη δουλειά του και αγαπούσε πολύ τους ηθοποιούς. Ευχαριστώ πολύ την οικογένεια του που επιθυμεί αντί στεφάνων τα χρήματα να δοθούν στο Σπίτι του Ηθοποιού, το οποίο ο Νίκος αγαπούσε πολύ και το πίστευε.

ΑΝΝΑ ΑΝΔΡΙΑΝΟΥ: Είχα την τύχη να συνεργαστώ μαζί του όταν πρωτοάρχισα να γράφω και ήταν ο πρώτος άνθρωπος που εκτίμησε πολύ τη δουλειά μου και με ενθάρυννε να γράψω. Ο θάνατός του είναι μια μεγάλη απώλεια γιατί ο Νίκος κυριολεκτικά καθόρισε και άλλαξε την εικόνα του ελληνικού κινηματογράφου πρώτα και κατά πολύ την ελληνική τηλεόραση. Ήταν το μεγαλύτερο μυαλό στη μυθοπλασία, μπορούσε από το τίποτα να φτιάξει απίστευτες ιστορίες, η φαντασία του ήταν καταπληκτική. Δούλευε ακούραστα, σχεδόν όλο το 24ωρο. Ήταν ένας εξαιρετικός άνθρωπος, χαρισματικός, που είχε το αίσθημα της δικαιοσύνης καθώς και έδειχε μεγάλη γενναιοδωρία και συμπόνια στους ανθρώπους. Είχε πολύ αγάπη μέσα του ο Νίκος. Μεγάλο έρωτα για τη δουλειά του και μεγάλη αγάπη για τους ανθρώπους. Η γνωστή σεναριογράφος θυμάται τον σκηνοθέτη με μεγάλη τρυφερότητα και αποκαλύπτει μία συζήτησή τους, για το πως ο Νίκος Φώσκολος αντιμετώπιζε το θάνατο. Πίστευε ότι ο θάνατος είναι ένας βαθύς ύπνο, γι΄ αυτό και δεν τον φοβόταν. Ο θάνατος για τον Νίκο Φώσκολο είναι κάτι πολύ περισσότερο γιατί "πιστεύω ότι τώρα που κοιμάται, ονειρεύεται θαυμάσια πράγματα και ζει μέσα σε αυτά, στους ουρανούς και τους παραδείσους που ήξερε να φτιάχνει τόσο καλά όσο κανένας. Του εύχομαι καλό ταξίδι."

ΜΑΡΙΑ ΑΛΙΦΕΡΗ:«Είναι από τους μεγαλύτερους παραμυθάδες που γέννησε η Ελλάδα. Τον Νίκο τον γνωρίζω από μαθήτρια όταν ήμουν στο Εθνικό Θέατρο. Μάστορας στο παραμύθι, εργάτης ακούραστος στη δουλειά του. Είμαι σίγουρη ότι από εκεί που βρίσκεται τώρα, πάλι σενάρια θα γράφει...»

ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ: Υποδύθηκε έναν από τους πιο ξεχωριστούς ρόλους (αστυνόμος Θεοχάρης) στο καθημερινό σήριαλ του Νίκου Φώσκολου "Καλημέρα Ζωή" και μιλά με ιδιαίτερη συγκίνηση για τον "δεύτερο πατέρα του"- όπως ο ίδιος τον αποκαλούσε: «Είχα τη μεγάλη χαρά και τη μεγάλη τύχη να συνεργαστώ με το Νίκο επί σειρά ετών. Έναν άνθρωπο που θα αγαπώ και θα ευγνωμονώ για πάντα." «Στο Νίκο χρωστάω τα πάντα", αποκαλύπτει ο γνωστός ηθοποιός ο οποίος συνεργάστηκε με τον σκηνοθέτη σε τέσσερις ακόμη βιντεοταινίες του και συνεχίζει:" Μου έδωσε το δικαιώμα μέσα από τα πολλά και ατελείωτα επεισόδια που έπαιξα, στις σειρές του, να διεισδύσω στον κόσμο της ψυχής του, όπως και αυτός στη δική μου ψυχη. Δημιουργήθηκε μια σχέση πέρα από καλλιτεχνική και ανθρώπινη, ήταν θα έλεγα άγγιγμα ψυχής. Ο Νίκος ήταν η δουλειά του, ανάσενε με το κείμενο, με τη σκηνοθεσία. Πολλές φορές μάλιστα, θυμάται ο Γιώργος Βασιλείου, "με ξυπνούσε δύο και τρεις τη νύχτα να μου διαβάσει σκηνές. Χαραγμένα στη μνήνη του ηθοποιού είναι τα λόγια του Νίκου Φώσκολου: " Να θυμάσαι πάντα", του έλεγε, "ότι οι μεγάλες επιτυχίες έχουν κόστος και πληρώνονται πολύ ακριβά." «Ο Νίκος ήταν ψυχούλα, ένα μωρό παιδί με μυαλό σοφού. Γνώριζε καλά την ανθρώπινη ψυχή και όταν έβρισκε στοιχεία σε ένα ηθοποιό, τον ξεχώρισε. Γι΄αυτό και θεωρήθηκε μεγάλος κυνηγός ταλέντων και έχει χρεωθεί τα μεγαλύτερα ονόματα που πέρασαν από τη μεγάλη και μικρή οθόνη, όπως ο Νίκος Κούρκουλος. Ήταν ένα ανήσυχο και ευαίσθητο πλάσμα αλλά στη δουλειά του σκληρός δουλευταράς».
Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ