Κλείσιμο

Γερμανία: Απεβίωσε ο βούλγαρος θεατρικός σκηνοθέτης Ντιμίτερ Γκότσεφ

Πέθανε την Κυριακή στο Βερολίνο σε ηλικία 70 ετών ο Βούλγαρος θεατρικός σκηνοθέτης Ντίμιτερ Γκότσεφ, από τους πλέον επιτυχημένους στον γερμανόφωνο χώρο.

Ο Γκότσεφ, ο οποίος είχε στενή συνεργασία και με το Φεστιβάλ Αθηνών και το Εθνικό Θέατρο, εγκαταστάθηκε στην Ανατολική Γερμανία στην δεκαετία του '60 για να σπουδάσει κτηνιατρική, αλλά σύντομα άλλαξε πορεία και έγινε γνωστός από τις παραστάσεις που ανέβασε στα θέατρα του Ντίσελντορφ, του Μπόχουμ, της Φρανκφούρτης, της Βιέννης, του Αμβούργου και του Βερολίνου.

Για «απίστευτη
απώλεια» έκανε λόγο ο διευθυντής του Γερμανικού Θεάτρου του Βερολίνου Ούλριχ Κούον, ο οποίος δήλωσε συγκλονισμένος και αναφέρθηκε στον καλλιτέχνη, τονίζοντας ότι «διαμόρφωσε καλλιτεχνικά την ζωή και το έργο του Γερμανικού Θεάτρου με την ριζοσπαστική και βαθιά πολιτική σκέψη του». Για το Γερμανικό Θέατρο ο Γκότσεφ είχε ανεβάσει πρόσφατα Σέξπιρ, ενώ την επόμενη Κυριακή θα έκαναν πρεμιέρα οι «Πέρσες» του Αισχύλου και το επόμενο έτος θα ανέβαζε το «Περιμένοντας τον Γκοντό» του Σάμιουελ Μπέκετ.

«Ο κόσμος του θεάτρου έχασε έναν από τους παραγωγικούς σκηνοθέτες του», δήλωσε ο Δήμαρχος του Βερολίνου Κλάους Βόβεράιτ, ο οποίος έκανε λόγο για έναν «αφοσιωμένο και πολιτικά σκεπτόμενο άνθρωπο».

Ο Ντίμιτερ Γκότσεφ είχε βραβευθεί το 1991 με το Βραβείο Γερμανών Κριτικών, το 2008 με το θεατρικό βραβείο «Πέτερ Βάις» του Μπόχουμ, αλλά και το 2011 με το Βραβείο Θεάτρου του Βερολίνου. Η σύζυγός του, 'Αλμουτ Τσίλχερ, με την οποία απέκτησε έναν γιο, είναι ηθοποιός του Γερμανικού Θεάτρου στο Βερολίνο.


Πηγή: Πηγή: ΑΜΠΕ