BBC: Οι αρχαιολογικοί θησαυροί «θύμα» της κρίσης

Ως το νεότερο «θύμα» της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα περιγράφει τους αρχαιολογικούς θησαυρούς της χώρας ρεπορτάζ του BBC, κάνοντας λόγο για αύξηση περιστατικών κλοπής τους.

Αναφέρεται ότι τα τελευταία τρία χρόνια καταγράφεται αύξηση περιπτώσεων αρχαιοκαπηλίας, με τα στοιχεία από την αστυνομία να υπολογίζουν πως η αύξηση των υποθέσεων από το 2009 είναι της τάξης του 30%.

Οι απεσταλμένοι του βρετανικού καναλιού παρακολουθούν μεταξύ άλλων τη σύλληψη ενός αρχαιοκάπηλου και τον εντοπισμό των κλοπιμαίων. Παρών στην επιχείρηση είναι ο ιδιωτικός ντετέκτιβ Γεώργιος Τσούκαλης που λέει πως οι συχνότεροι αγοραστές κλεμμένων ελληνικών αρχαιολογικών θησαυρών είναι από τη Ρωσία, την Κίνα και τη Λατινική Αμερική.

Όπως σημειώνεται, οι αρχαιοκάπηλοι εμπορεύονται αντικείμενα που είναι στην κατοχή τους ή που ανακαλύπτουν σε χώρους ανασκαφής. Γίνεται λόγος για ελλιπή προστασία αρχαιολογικών χώρων, με τοποθεσίες σε νησιά να έχουν μόνο έναν φύλακα, όπως δηλώνει η Δέσποινα Κουτσούμπα από το Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων.

Η ίδια αναφέρεται στην έλλειψη κονδυλίων για αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία, ωστόσο η Γενική Διευθύντρια Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς του υπουργείου Πολιτισμού Μαρία Βλαζάκη δηλώνει ότι καταβάλλεται σκληρή προσπάθεια για την επαρκή φύλαξη μουσείων και αρχαιολογικών χώρων.
Πηγή: Θανάσης Γκαβός, Λονδίνο