Με «Κύκλωπα» του Ευριπίδη και «Τραχίνιες» του Σοφοκλή κατεβαίνει το Εθνικό στην Επίδαυρο

Δύο έργα από τα «σπανίως παιζόμενα αλλά από τα πιο αξιόλογα του αρχαίου ρεπερτορίου που ανοίγουν δρόμους και πόρτες για άπειρους συσχετισμούς με το σήμερα και με το βαθύτερο υπαρξιακό υπόβαθρο της κρίσης» είναι οι προτάσεις του Εθνικού θεάτρου για το καλοκαίρι, σύμφωνα με τον καλλιτεχνικό του διευθυντή, Γιάννη Χουβαρδά. 

Ο λόγος για τον «Κύκλωπα» (2-3/08) του Ευριπίδη σε σκηνοθεσία Βασίλη Παπαβασιλείου και τις Τραχίνιες του Σοφοκλή (9-10/8) σε σκηνοθεσία Θωμά Μοσχόπουλου που θα ανέβουν στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου.

«Η προσφορά της πρώτης κρατικής σκηνής θα πρέπει να είναι πάντα ανάλογη με τον τίτλο της. Είναι εντελώς επιβεβλημένο παρά τις δυσκολίες, το Εθνικό θέατρο να έχει παρουσία ιδίως τους καλοκαιρινούς μήνες.

Γι’ αυτό και είναι ιδιαίτερα σημαντική- στις εποχές που διανύουμε -η απόφαση να ανεβάσει δύο παραγωγές και να τις περιοδεύσει», ανέφερε ο Γιάννης Χουβαρδάς στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου.

Σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχουν σκέψεις να συμπεριλάβουν στον καλοκαιρινό προγραμματισμό και ένα τρίτο έργο (παιδικό), το οποίο θα εξαρτηθεί από το πόσο αντέχουν οικονομικά για κάτι τέτοιο.

Σε ό,τι αφορά δε τον απολογισμό της θεατρικής σεζόν θα ανακοινωθεί τον Μάιο, λίγο πριν το τέλος της θητείας του Γιάννη Χουβαρδά.

Είναι η δεύτερη φορά μέσα σε 1,5 χρόνο που ο Βασίλης Παπαβασιλείου συνεργάζεται με το Εθνικό θέατρο.

Αυτή τη φορά, σκηνοθετεί το μοναδικό σατυρικό δράμα που έφτασε ακέραιο ως τις μέρες μας, τον «Κύκλωπα» του Ευριπίδη, με τον Δημήτρη Πιατά να κρατά τον ομώνυμο ρόλο, το Νίκο Καραθάνο να υποδύεται τον Οδυσσέα και το Νίκο Χατζόπουλο τον Σιληνό.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Πηγή: skai.gr