Νέες εικαστικές δράσεις στο Εθνικό Θέατρο

Δύο νέες δράσεις των Δανάης Ανεσιάδου και Ίριδας Τουλιάτου φιλοξενεί η πρώτη κρατική σκηνή στο πλαίσιο του εικαστικού της προγράμματος υπό τον γενικό τίτλο «Κοινή Θέα».

Πρώτα, η εικαστικός και περφόρμερ Δανάη Ανεσιάδου καλεί το κοινό για μια βραδιά (15 Μαρτίου, στις 7:30 μμ) να την ακολουθήσει σε μια αντισυμβατική θέαση του Εθνικού θεάτρου, στο κτίριο Τσίλλερ. Ξεκινώντας από το πάρκινγκ της οδού Κουμουνδούρου με τίτλο «O!meleta», η περφόρμερ της Δανάης Ανεσιάδου θα μπορούσε να περιγραφεί ως η «ζωντανή» εκδοχή μιας ταινίας πειραματικού κινηματογράφου.
Η εικαστικός εμπνέεται από τον κινηματογράφο και συγχρόνως χρησιμοποιεί τη θεατρική συνθήκη για να δημιουργήσει μια περφόρμανς ειδικά για το Εθνικό Θέατρο. Συνδέει και αντιπαραθέτει ετερογενή στοιχεία -πραγματικά γεγονότα, μύθους, κουτσομπολιά, αυτοβιογραφικές ιστορίες- και πολλές αναφορές για να δημιουργήσει ένα έργο πολυεπίπεδο, όπου η αποσπασματικότητα και το επιφανειακό χάος στηρίζεται σε ένα καλά στημένο σενάριο. Η είσοδος στην περφόρμανς είναι δωρεάν.

Έπειτα,
από τις 16 Μαρτίου έως τις 28 Απριλίου, η εικαστικός Ίρις Τουλιάτου θα παρουσιάσει στο φουαγέ και μπαρ του θεάτρου Rex την in situ εγκατάσταση «Solus Rex», που κινείται μεταξύ ντοκουμέντου και μυθοπλασίας.

Το θέατρο Rex, η αρχιτεκτονική και η ιστορία του, αποτελούν την πρώτη ύλη της εγκατάστασης που επικεντρώνεται στο μπαρ του θεάτρου. Την ημέρα των εγκαινίων θα εκπέμπεται ζωντανά στο φουαγέ του Rex και στη συνέχεια της έκθεσης ηχογραφημένα, ραδιοφωνική εκπομπή που είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας της Τουλιάτου με την εκπομπή «Αρχείο» του Σιδερή Πρίντεζη, που μεταδίδεται από το Δεύτερο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας κάθε Σάββατο 6-8μμ.

Πρόκειται για ραδιοφωνική αφήγηση βασισμένη στο θεατρικό και δισκογραφικό αρχείο με κύρια αναφορά το ‘56, χρονιά, μεταξύ άλλων, της συναυλίας του Αμερικανού μουσικού της τζαζ Ντίζι Γκιλέσπι στο Rex. Ο Γκιλέσπι είχε αποθεωθεί τότε από τη νεολαία παρά το έντονα αντιαμερικανικό κλίμα της εποχής. Δεδομένου δε ότι η συγκεκριμένη συναυλία ήταν μέρος επίσημης αποστολής του State Department, η Τουλιάτου επιχειρεί ενδιαφέροντες συσχετισμούς και θέτει διαχρονικά ερωτήματα για την στενή και συχνά αντιφατική σχέση τέχνης και πολιτικής.

Το έργο πραγματοποιείται σε συνεργασία με τους Σιδερή Πρίντεζη και Δημήτρη Παπαδάτο. Ώρες λειτουργίας: Τετάρτη- Κυριακή τις ώρες των παραστάσεων.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Εθνικού θεάτρου, οι παραστάσεις του έργου «Το έπος του Διγενή Ακρίτα» δεν θα δοθούν την Πέμπτη 14 και την Παρασκευή 15 Μαρτίου.

Πηγή: ΑΠΕ
Πηγή: skai.gr