Ξεκινά η ψηφιοποίηση της βιβλιοθήκης του Βατικανού

Του Κώστα Δεληγιάννη

Χθες διευθετήθηκε και η τελευταία εκκρεμότητα ώστε να ξεκινήσει η ψηφιοποίηση της συλλογής της Αποστολικής Βιβλιοθήκης του Βατικανού αφού, όπως έγινε γνωστό, η εταιρεία EMC θα παράσχει τον αποθηκευτικό χώρο στον οποίο θα φυλαχθούν τα ηλεκτρονικά αντίγραφα της πρώτης φάσης του πρότζεκτ.

Σε αυτή την πρώτη φάση, η οποία θα διαρκέσει 3 χρόνια, θα αντιγραφούν σε ηλεκτρονική μορφή όλα τα χειρόγραφα που φιλοξενούνται στη Βιβλιοθήκη, αλλά και όλα τα αρχέτυπα – δηλαδή τα τυπωμένα βιβλία, δεμένα ή άδετα, τα οποία χρονολογούνται πριν από το 1501. Μόνο για αυτά, όπως ανακοίνωσε η EMC, θα χρειαστεί ούτε λίγο ούτε πολύ ένας αποθηκευτικός χώρος 2,8 Petabyte, δηλαδή 2,8 εκατομμύρια Terabyte.

Η ψηφιοποίηση του υλικού που φυλάσσεται στη Βιβλιοθήκη είχε εξαγγελθεί από τον περασμένο Απρίλιο, ενώ για τον σκοπό αυτό οι υπεύθυνοι της Βιβλιοθήκης θα συνεργαστούν με το πανεπιστήμιο της Χαϊδελβέργης και την Μποντλιανή Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης. Το πρότζεκτ χρηματοδοτείται κυρίως από το Ίδρυμα Polonsky και στην πραγματικότητα προβλέπει την αντιγραφή ολόκληρης της συλλογής.

Τα υπόλοιπα αντίτυπα θα ψηφιοποιηθούν στη δεύτερη φάση του πρότζεκτ, η οποία θα ξεκινήσει αμέσως μετά και αναμένεται να διαρκέσει έξι χρόνια. Όταν ολοκληρωθεί κι αυτή, τότε θα βρίσκεται online όλο το υλικό της βιβλιοθήκης, δηλαδή περίπου 40 εκατομμύρια σελίδες.

Η Βιβλιοθήκη του Βατικανού φιλοξενεί μερικά από τα πιο πολύτιμα ντοκουμέντα στον κόσμο, με αρκετά χειρόγραφα να χρονολογούνται από τους πρώτους μετά Χριστόν αιώνες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η Βίβλος του Γουτεμβέργιου, το πρώτο βιβλίο που παράχθηκε με μηχανική εκτύπωση. Στη συλλογή του περιλαμβάνονται επίσης αρκετά βυζαντινά αντίγραφα έργων των αρχαίων Ελλήνων φιλοσόφων.

Η ψηφιοποίηση θα διασφαλίσει ότι όλη αυτή η πολιτισμική κληρονομιά θα διατηρηθεί και για τις επόμενες γενιές. Στόχος επίσης της Βιβλιοθήκης του Βατικανού είναι, μέσω των online αντιγράφων, όλοι οι μελετητές ανά τον κόσμο να αποκτήσουν εύκολη πρόσβαση στις σπάνιες ιστοριογραφικές πηγές που περιλαμβάνει η συλλογή της.


Πηγή: Αναδημοσίευση από kathimerini.gr