Κλείσιμο

Το νέο τραγούδι του Nick Cave για την Ελλάδα της κρίσης (video)

Από την αρχής της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα, ξένοι opinion makers έχουν κάνει πολλές συγκρίσεις μεταξύ Γερμανίας και Ελλάδας. Ο Paul Mason του BBC βρήκε ομοιότητες μεταξύ της φασιστικής Βαϊμάρης και της σημερινής Ελλάδας λόγω της ανόδου της ακροδεξιάς. To περιοδικό T Magazine των New York Times αποκάλεσε την Αθήνα το "νέο Βερολίνο" εξαιτίας της ανάπτυξης δημιουργικών δραστηριοτήτων (καλές τέχνες, υψηλή μαγειρική, ανεξάρτητη μουσική) σε υποβαθμισμένες περιοχές.

Η ιστοσελίδα Hyperallergic στέκεται στα νέα τραγούδια δυο μεγάλων μουσικών. 

Από τη μια έχουμε την ωδή του David Bowie στο Βερολίνο: το Where Are We Now? είναι αφιερωμένο στη γερμανική πρωτεύουσα, την πόλη όπου ο Bowie ηχογράφησε το μεγαλύτερο κατά πολλούς έπος του, τον δίσκο Low, μέρος της τριλογίας που που συμπεριλαμβάνει τους δίσκους Heroes και Lodger. Οι στίχοι του νέου τραγουδιού ανατρέχουν σε εικόνες του διαιρεμένου Βερολίνου και της ανανεωμένης πόλης μετά την επανένωση. Μια προσωπική αναδρομή με μια πνοή ελπίδας για τη δυνάμη του ανθρωπίνου γένους να ξεπερνά κρίσεις και εμπόδια.

Απέναντι στον David Bowie στέκεται ο Nick Cave με το τραγούδι Lightning Bolts, ένας σκοτεινός ύμνος στην Αθήνα των δακρυγόνων. Είναι ένα ποίημα ουσιαστικά που απαγγέλει ο Cave με φόντο έναν υποβόσκοντα θόρυβο από επαναλαμβανόμενα κιθαριστικά ριφ και πλάτες από συνθεσάϊζερ που θυμίζουν soundtrack του Jonny Greenwood. To ποίημα είναι απαισιόδοξο και αντλεί εικόνες από τις ταραχές στο κέντρο της πόλης. "Στην Αθήνα κλαίνε τα νιάτα από τα δακρυγόνα"… "Στο λίκνο της Δημοκρατίας τα περιστέρια φορούν αντιασφυξιογόνες μάσκες"… και καταλήγει λέγοντας "είμαστε εντελώς χαμένοι".

Αντίθετα με τον Bowie, ο Cave δεν βλέπει φως, εστιάζει στην απάθεια των παρατηρητών - "είμαι στην πισίνα προσπαθώντας να μαυρίσω" - και αναφέρεται στον Δία που πετά μια φιάλη δακρυγόνου, μια αναφορά ίσως στις δυνάμεις καταστολής.

Ακούστε τα τραγούδια παρακάτω:

Πηγή: skai.gr