Ιδρυμα Κακογιάννη: Η γυναίκα στο Ιράν (video)

Η ξεχωριστή έκθεση UNEXPOSED αποτελείται από "μη εκτεθειμένα" έργα που δημιούργησαν 40 νέες γυναίκες εικαστικοί που ζουν στο Ιράν και παρουσιάζεται στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης.

Την Παρασκευή 8 Μαρτίου 2013, στις 19:00 (Ημέρα της Γυναίκας) η έκθεση θα πλαισιωθεί με μία Συνομιλία (ομιλίες αγγλικά/γαλλικά), με θέμα: "Γυναίκα, Εικαστικά & Κινηματογράφος" ανάμεσα στις κ.κ. Δρ. Ασάλ Μπαγκερί Γκριφατόν Διδάκτωρ Γλωσσολογίας και Σημειολογίας στο Πανεπιστήμιο Σορβόννης, Φέρυ Μάλεκ-Μαντανί Επιμελήτρια Έκθεσης - Ιστορικό Τέχνης, Ελένη Κυπραίου Τεχνοκριτικό, Επιμελήτρια Εκθέσεων.

Επιπλέον, και ένα Κινηματογραφικό Διήμερο το Σάββατο 9 και την Κυριακή 10 Μαρτίου 2013, όπου θα προβληθούν 9 ντοκιμαντέρ που έχουν σκηνοθετήσει γυναίκες από το Ιράν με θέμα τη θέση της γυναίκας στο Ιράν, πολλά από αυτά βραβευμένα σε Διεθνή Φεστιβάλ και Διαγωνισμούς. Τα ντοκιμαντέρ θα προβληθούν στα περσικά με αγγλικούς υπότιτλους.

Η έκθεση που επιμελείται η ιστορικός τέχνης Fery Malek–Madani περιλαμβάνει 70 έργα νέων εικαστικών, οι οποίες επιλέχθηκαν ανάμεσα σε 400 καλλιτέχνιδες, με κριτήριο να ζουν μόνιμα στο Ιράν, να έχουν γεννηθεί μεταξύ 1971 και 1991 και να έχουν τουλάχιστον μια ατομική έκθεση στο βιογραφικό τους.

Η επιλογή έγινε με γνώμονα την ελευθερία έκφρασης και οι εικαστικοί που συμμετέχουν με ζωγραφική, video και κατασκευές, αποδεικνύουν ότι σε μια χώρα που η θρησκεία, ο διαχωρισμός των φύλων και η αντι-δυτική κουλτούρα είναι καθημερινότητα, υπάρχει πάντα τρόπος για φαντασία και δημιουργία.

Οι καλλιτέχνιδες χρησιμοποιούν σύμβολα και παραβολές λόγω των περιορισμών που επιβάλλει η λογοκρισία, πράγμα που τους δίνει τη δυνατότητα να απεικονίσουν με διαφορετικά θέματα, τεχνικές και υλικά την αναζήτησή τους για ελεύθερη έκφραση και σχολιασμό.

Η έκθεση UNEXPOSED έχει ήδη παρουσιαστεί με μεγάλη επιτυχία στις Βρυξέλλες, τον Νοέμβριο 2012, όπου εγκαινιάστηκε από την Υπουργό Γαλλόφωνης Κοινότητας του Βελγίου. Οργανώθηκε από το μη κερδοσκοπικό οργανισμό Art Cantara.





Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ