Το ΔΗΠΕΘΕ Β. Αιγαίου ανεβάζει Σακελάριο: «Σύντροφε Μεγαλειότατε...»

Το θεατρικό έργο «Σύντροφε Μεγαλειότατε...» (Χαρίλαος ο Β’) που γράφτηκε τη δεκαετία του 70 από τον Αλέκο Σακελλάριο, ετοιμάζεται να ανεβάσει αρχές Φλεβάρη 2013 το ΔΗΠΕΘΕ Βορείου Αιγαίου.

Το έργο διασκευάστηκε για να προσαρμοστεί στην εποχή μας, διατηρώντας ανέπαφα όλα τα βασικά συστατικά του, νοτισμένο από στοιχεία που θυμίζουν Αριστοφανική αρχαία κωμωδία, με έντονα τα στοιχεία της πολιτικής σάτιρας και παρωδίας.

Ο Σακελλάριος σατιρίζει τα πολιτικά ήθη των εποχών που διανύουμε προβάλλοντας τις παθογένειες του ελληνικού κράτους, την εξάρτηση που προκαλεί η εξουσία και τη διαφθορά. Η κωμική παρουσίαση του πολιτικού εκφυλισμού και του ξεπεσμού των πολιτικών, θυμίζουν τη λοιδορία αναίσχυντων πολιτικών τακτικών που γνωρίσαμε από τους Ιππής (424 π.χ.), ή ακόμη και από τους «Χαλασοχώρηδες» του Παπαδιαμάντη και ξεσκεπάζουν τους σημερινούς Κλέωνες (δημαγωγούς), γεννώντας στο θεατή παράλληλα προβληματισμό που αφορά στη δική του αποκλειστική ευθύνη …την απορρέουσα από τις ατυχείς του επιλογές σε καταστροφικές πολιτικές και σε ανίκανα πολιτικά πρόσωπα. Και ενώ είναι ολοφάνερες οι ιδιαίτερα κωμικές ανατροπές που αδυνατούν να αντιμετωπίσουν οι ήρωες του έργου, το γέλιο που προκαλεί η -δήθεν- αθωότητά τους, οι ψεύτικοι έρωτες και η γύμνια τους, το συγκεκριμένο έργο δικαιωματικά χαρακτηρίζεται ως πολυεπίπεδο, γιατί στεγάζει και βαθύτερα νοήματα, αφήνοντάς τα με διακριτικό τρόπο στο θεατή για επεξεργασία.

Ερμηνεύουν οι ηθοποιοί:
Πέτρος Ξεκούκης – Γιώργος Ματαράγκας – Γιώργος Παυλιδάκης
Πέτρος Πέτρου
Συντελεστές:
Σκηνοθεσία – Διασκευή - Σκηνογραφία: Γιάννης Ζαφείρης - Ενδυματολογία: Φωτεινή Παππά – Μουσική Σύνθεση - Ερμηνεία: Τρίφωνο
Η πρεμιέρα αναμένεται το πρώτο δεκαήμερο του Φεβρουαρίου 2013
Πηγή: skai.gr