«Παραλογές ή Μικρές Καθημερινές Τραγωδίες» στο Θέατρο Πορεία

Το θέατρο «Πορεία» παρουσιάζει, έως τα μέσα Ιανουαρίου του 2012, τις "Παραλογές ή Μικρές καθημερινές τραγωδίες" σε σκηνοθεσία Γιάννη Καλαβριανού. Μια παράσταση που επιχειρεί να φέρει το κοινό, με παιγνιώδη και απόλυτα κατανοητό τρόπο, σε επαφή με την διαχρονική ελληνική ποίηση. Καθώς διανύουμε μια εποχή όπου η κρίση δεν είναι μόνο οικονομική, αλλά ταυτόχρονα βαθύτατα πολιτισμική, το θέατρο «Πορεία» θεωρεί εξαιρετικά σημαντικό οι θεατές να παρακολουθούν παραστάσεις μέσα από τις οποίες προβάλλεται ο πλούτος της γλώσσας μας, η αξία της λαϊκής παράδοσης και να δημιουργείται η αναγκαία σύνδεση με την σύγχρονη ελληνική καλλιτεχνική δημιουργία.

Η παράσταση ξεκίνησε την πορεία της από το φεστιβάλ Αθηνών 2010, συνέχισε στο ΒIOS την περσινή σεζόν με εξαιρετική ανταπόκριση από το κοινό και κατόπιν περιόδευσε σε όλη την Ελλάδα. Για τη παραγωγή αυτή, η Χριστίνα Μαξούρη προτάθηκε, για το βραβείο Μελίνα Μερκούρη και η παράσταση απέσπασε συνολικά εξαιρετικές κριτικές. Φέτος εντάσσεται στο ρεπερτόριο του θεάτρου Πορεία σε μία ολοκαίνουργια παραγωγή φτιαγμένη από την αρχή για την κεντρική μας σκηνή.

Πρόκειται για μια σπονδυλωτή παράσταση, βασισμένη στις ιστορίες τεσσάρων ελληνικών δημοτικών τραγουδιών («Της σκοτωμένης», «Η μάνα η φόνισσα», «Τα αγαπημένα αδέρφια και η κακή γυναίκα», «Η γυναίκα βοσκός»). Επίσης χρησιμοποιούνται αποσπάσματα από τις ποιητικές συλλογές του Τάσου Λειβαδίτη: «Μικρό βιβλίο για Μεγάλα Ονειρα», «Νυχτερινός Επισκέπτης», «Σκοτεινή Πράξη», «Ο Διάβολος με το Κηροπήγιο», «Βιολί για Μονόχειρα», «Ανακάλυψη», «Βιολέτες για μια Εποχή».

Οι παραλογές είναι αφηγηματικά δημοτικά τραγούδια με πανελλήνια διάδοση, που συγγενεύουν με τα ακριτικά. Περιγράφουν συνήθως κοινωνικά περιστατικά με έντονη δραματικότητα, συμπύκνωση της δράσης, γρήγορο ρυθμό και άλματα στην περιγραφή. Οι παραλογές ονομάζονται αλλιώς επύλλια και απαντώνται σ' όλους τους λαούς με το όνομα μπαλάντες.

Κοινό θέμα των 4 παραλογών της παράστασης, είναι ένα έγκλημα που γίνεται μέσα σε μια οικογένεια που μέχρι εκείνη τη στιγμή έμοιαζε να λειτουργεί φυσιολογικά. Ως αφορμή για την επιλογή τους, στάθηκε η γνωριμία του θιάσου με έναν νέο άνδρα, καταδικασμένο σε ισόβια, που εξέτιε την ποινή του στις δικαστικές φυλακές Χανίων, έχοντας σκοτώσει έναν συγγενή του.

Η αρχική ιδέα της σκηνοθεσίας, στηρίχτηκε στην άποψη της καταγωγής των παραλογών από την ορχηστική (χορευτική) παράσταση του τραγικού παντόμιμου (Στ. Κυριακίδη). Πρόκειται για ένα είδος λαϊκού θεάματος της μεταγενέστερης αρχαιότητας και των πρώτων χριστιανικών αιώνων, όπου ένα ή δύο πρόσωπα παρίσταναν αποσπάσματα παλαιότερων έργων και τραγωδιών. Από τους πέντε ηθοποιούς της παράστασης, οι δύο αφηγούνται την ιστορία της κάθε παραλογής και οι άλλοι τρεις είναι τα δραματικά πρόσωπα των ιστοριών. Μόλις οι καταστάσεις φτάσουν σε αδιέξοδο και τα δραματικά πρόσωπα δεν μπορούν να κατανοήσουν τι τους συμβαίνει και να εξηγήσουν παράδοξες συμπεριφορές και πράξεις, μιλούν χρησιμοποιώντας αποκλειστικά στίχους του Τάσου Λειβαδίτη.

Κεντρική Σκηνή "Παρολογές ή Μικρές Καθημερινές Τραγωδίες"

Καλλιτεχνικοί Συντελεστές:
Δραματουργική - επεξεργασία - Σκηνοθεσία: Γιάννης Καλαβριανός
Βοηθός σκηνοθέτη: Ξένια Θεμελή
Σκηνικά - κουστούμια: Αλεξάνδρα Μπουσουλέγκα - Ράνια Υφαντίδου
Επιμέλεια Κίνησης - Χορογραφία: Ξένια Θεμελή
Τραγούδι: Γιώργος Γλάστρας
Video: Κατερίνα Αποστολίδου
Μουσική Διδασκαλία: Κίκα Γεωργίου
Φωτογραφίες: Εύη Φυλακτού, Κατερίνα Καμπίτη, Χρήστος Αγγελόπουλος

Διανομή: Κίκα Γεωργίου, Αννα Ελεφάντη, Χριστίνα Μαξούρη, Αλεξία Μπεζίκη, Βασιλική Σαραντοπούλου

Έναρξη Παραστάσεων: 14 Νοεμβρίου 2011
Ημέρες Παραστάσεων: Δευτέρα και Τρίτη 9.15μ.μ.
Τιμές εισιτηρίων: 15€, φοιτητικό 10€

Θέατρο Πορεία, Τρικόρφων 3-5 & 3ης Σεπτεμβρίου 69_ Πλατεία Βικτωρίας.
Τηλ: 2108210991, 2108210082, www.poreiatheatre.com
Πηγή: skai.gr