Νέα σπάνια ευρήματα στο Ιερό της Βραυρωνίας Αρτέμιδος

Αποσπασματικά ειδώλια των αρχαϊκών χρόνων και αγγεία ανατολίζοντος ρυθμού, δύο ακέραια χάλκινα κάτοπτρα, ληκύθια, τμήματα πυξίδων και άλλων αγγείων του 5ου αι. π.Χ., ήρθαν στο φως στο πλαίσιο του έργου «Διαμόρφωση του αρχαιολογικού χώρου και συντήρηση της στοάς του ιερού της Αρτέμιδος στη Βραυρώνα».

Το σημαντικότερο και εντυπωσιακότερο εύρημα, είναι ένα ξύλινο ειδώλιο πεπλοφόρου γυναικείας μορφής του πρώτου μισού του 5ου αι. π.Χ. με σάκκο στο κεφάλι, περίτεχνη κόμμωση και ίχνη ερυθρής χρωστικής.

Βρέθηκαν επίσης, ξύλινα τμήματα αγγείων, κυρίως σώματα και πώματα κυλινδρικών πυξίδων, καθώς και σανιδόμορφα τεμάχια ξύλου.

Για πρώτη φορά ήρθαν στο φως δύο ξύλινες σόλες υποδημάτων, τμηματικά σωζόμενα με περίτεχνη διακόσμηση εγχάρακτων μοτίβων. Ανάμεσα στα ευρήματα εντοπίστηκαν και βοτανικά είδη (κυπαρισσόμηλο, φύλλο δένδρου), που θα βοηθήσουν στην ανασύσταση του αρχαίου φυσικού περιβάλλοντος.

Τα ξύλινα ευρήματα της Βραυρώνας βρίσκονται σήμερα σε στάδιο καθαρισμού και η συντήρηση αναμένεται να διαρκέσει τρεις μήνες από την ολοκλήρωση της διάνοιξης του φρέατος και την προμήθεια του απαραίτητου εξοπλισμού συντήρησης.

Το έργο εντάσσεται στο ΕΣΠΑ Αττική 2007-2013 και πραγματοποιείται με αυτεπιστασία από τη Β’ ΕΠΚΑ, ενώ στην επιχείρηση τεκμηρίωσης και συντήρησης η Β΄Εφορεία συνεργάζεται με το Εθνικό Ίδρυμα Αγροτικής Έρευνας (ΕΘΙΑΓΕ).

Πηγή: Καθημερινή
Πηγή: skai.gr