National Theatre Live: The Kitchen (Η Κουζίνα)

Οι κατσαρόλες αχνίζουν, τα τηγάνια παίρνουν φωτιά, οι μπαλτάδες επιτίθενται ανελέητα στα κρέατα, οι σεφ δίνουν εντολές με στόμφο, οι βοηθοί εκτελούν έναν άγριο χορό ανάμεσα στις εστίες, οι σερβιτόροι καταρρέουν στο πάτωμα, τα πιάτα σπάνε, οι σερβιτόρες απαγγέλουν ασθμαίνοντας τις παραγγελίες τους, το άγχος ξεχειλίζει, το τυραννικό αφεντικό δεν χαρίζεται σε κανέναν.

Σκηνοθέτης, σκηνογράφος, ενδυματολόγος, μηχανικοί ήχου και τριάντα ηθοποιοί δημιουργούν την απόλυτη κουζίνα εστιατορίου στη σκηνή Ολίβιε του Εθνικού Θεάτρου της Αγγλίας, μια χορευτική παντομίμα με εξοντωτικούς ρυθμούς, έναν χάρτη της φρενίτιδας, της πίεσης και των ανθρώπινων σχέσεων, που κρύβονται πίσω από κάθε πιάτο που προσγειώνεται στο τραπέζι των θαμώνων του.

Μετά το «One Man, Two Guvnors», «Η Κουζίνα» είναι η δεύτερη ζωντανή αναμετάδοση για εφέτος, στο πλαίσιο της συνεργασίας του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών με το National Theatre Live, που με την υποστήριξη της Βρετανικής Πρεσβείας στην Αθήνα και του Βρετανικού Συμβουλίου.

Στην Κουζίνα, άνθρωποι που συμβιώνουν λόγω της δουλειάς τους, σεφ, σερβιτόροι και πορτιέρηδες, απ’ όλη την Ευρώπη – Άγγλοι, Ιρλανδοί, Γερμανοί, Εβραίοι – συνομιλούν και φλερτάρουν καθώς προσπαθούν να επιβιώσουν. Ο Πήτερ, ένας κεφάτος νέος μάγειρας συνθλίβεται από την ένταση. Ανάμεσα στην προετοιμασία των πιάτων, καταφέρνει να διατηρεί δεσμό με την παντρεμένη σερβιτόρα Μονίκ κάνοντας διαρκώς όνειρα για μια καλύτερη ζωή. Αλλά μέσα στην οχλοβοή της κουζίνας όλοι βρίσκονται στο χείλος της κατάρρευσης.
Το ασυνήθιστο αυτό έργο του Arnold Wesker έκανε την πρεμιέρα του στο Ρόγιαλ Κόρτ το 1959 και από τότε έχει παιχθεί σε πάνω από τριάντα χώρες. Την σκηνοθεσία αυτή τη φορά έχει αναλάβει ο Bijan Sheibani. Το έργο “The Kitchen” τοποθετεί τον χώρο εργασίας στο προσκήνιο, κυριολεκτικά και μεταφορικά, σε μία «μαύρη», κωμική και ορμητική προσέγγιση της καθημερινότητας, που τρέχει σε ξέφρενους ρυθμούς, όταν η εργασία απειλεί να προσδιορίσει την ταυτότητά μας.

Ο Άρνολντ Γουέσκερ, από τους κορυφαίους της γενιάς των «Angry Young Men», που δημιούργησαν μια νέα κίνηση στο βρετανικό θέατρο στη δεκαετία του 50, έγραψε την Κουζίνα το 1959, και αποτύπωσε εκεί την εμπειρία του από τα χρόνια που και ο ίδιος δούλεψε σε κουζίνες εστιατορίων.

Η Κουζίνα είναι το πρώτο βρετανικό έργο που βάζει την εργασία στο κέντρο της σκηνής σε μια ζοφερά κωμική και οργισμένη ανατομία της ζωής και ταυτόχρονα είναι μια χαρτογράφηση της μεταπολεμικής βρετανικής κοινωνίας.

Η υπέροχα ευρηματική παραγωγή –όπως έγραψε ο βρετανικός τύπος- του Εθνικού, και η σκηνοθεσία του Βρετανο-Ιρανού, Μπιζάν Σεϊμπανί, μεταμορφώνει ένα νατουραλιστικό δράμα σε μια έξοχα χορογραφημένη εναλλαγή σκηνών, αξιοποιεί τις βασικές και προφητικές ποιότητες του έργου και ισορροπεί ανάμεσα στο πραγματικό και το ονειρικό. Αφήνει την κίνηση να πάρει το προβάδισμα από τις λέξεις και δημιουργεί ένα μπαλετικό τελετουργικό κουζίνας, μια οπτική συμφωνία και εκεί που οι λέξεις δείχνουν την κούραση του χρόνου, ένα πανδαιμόνιο δραστηριότητας τις ξεπερνάει και συναρπάζει το κοινό. Η μεγάλη ομάδα των ηθοποιών εκτελεί έναν άθλο και παίζει άνετα και άμεσα με λεπτές αποχρώσεις χαρακτήρων και ο Νταν Τζόνς κάνει θαύματα με ένα σύμπαν φυσικών ήχων που κάνει τους θεατές να πιστεύουν ότι αυτό που δεν βλέπουν, είναι εκεί.

Ο Άρνολντ Γουέσκερ (γ 1932) έχει γράψει περισσότερα από σαράντα θεατρικά έργα, αλλά και ποίηση, διηγήματα, παιδικά βιβλία και ένα μυθιστόρημα. Έκανε το όνομά του στα τέλη της δεκαετίας του 50 ως μέλος της ομάδας των Angry Young Men, νεαρών δραματουργών που προέρχονταν από τη λαϊκή και τη μεσαία τάξη και έχτιζαν τα έργα τους με τα υλικά της καθημερινότητας και της άμεσης εμπειρίας τους.
Μεγάλωσε στο εβραϊκό τότε, East End του Λονδίνου και από την ατμόσφαιρα εκείνης της φτωχογειτονιάς, άντλησε το υλικό για τα έργα του και αργότερα το ενίσχυσε με τις εμπειρίες του από τις δουλειές που αναγκάστηκε να κάνει για να επιβιώσει: υπάλληλος βιβλιοπωλείου, βοηθός σε κουζίνας εστιατορίου, βοηθός υδραυλικού.

Το 1957 έγινε δεκτός στην London School of Film Technique, τη σημερινή London Film School και σπούδαζε με τις οικονομίες του από τη δουλειά του στο εστιατόριο. Εκείνη την εποχή είδε στο Royal Court την πρώτη παραγωγή του έργου του Τζον Όσμπορν, «Look Back in Anger» (Οργισμένα Νιάτα) και του έκανε τόση εντύπωση, που το ίδιο βράδυ άρχισε να γράφει το δικό του έργο. Η Κουζίνα του άνοιξε το δρόμο και από το 1958 έως το 1965, πέντε έργα του έγιναν τεράστιες επιτυχίες.

Φέτος είναι η χρονιά του Άρνολντ Γουέσκερ. Δύο έργα του παίζονται στο Λονδίνο: The Kitchen και το Chicken Soup with Barley. Η ‘Κουζίνα’ ανεβαίνει στην Ιταλία, τη Σουηδία και την Κορέα και ο ‘Σάιλοκ’(έργο του 1976) στο Μεξικό.

Σε ζωντανή αναμετάδοση στο Μ.Μ.Α. Αθηνών στις 6/10.

Οι τιμές των εισιτηρίων είναι : 14€ γενική είσοδος και φοιτητικά 7,00€

Πληροφορίες για το κοινό στο τηλέφωνο: 210 72.82.333
και στην ιστοσελίδα του ΜΜΑ: www.megaron.gr
Πηγή: skai.gr