Οι νικητές των προσκλήσεων για την Ορχήστρα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής

Λίγο πριν την επίσημη έναρξη της καλλιτεχνικής περιόδου 2011/2, η Εθνική Λυρική Σκηνή σε συμπαραγωγή με τον Ο.Μ.Μ.Α., παρουσιάζει στις 17 και τις 18 Σεπτεμβρίου 2011, δύο συναυλίες – πρόγευση όσων θα ακολουθήσουν.

Θα παρουσιαστούν μεγάλα χορωδιακά από όπερες, μελωδικά αποσπάσματα από οπερέτες αλλά επίσης μουσική μπαλέτου από την ορχήστρα και την χορωδία της Ε.Λ.Σ., στην αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης, αλλά και μέσω ζωντανής μετάδοσης στους κήπους του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών.
Πρόκειται για ένα preview των έργων που θα παρουσιαστούν την νέα περίοδο στο Θέατρο Ολύμπια αλλά και στην αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη του Ο.Μ.Μ.Α.

Η πρώτη από τις δύο συναυλίες θα μεταδοθεί από γιγαντοοθόνη στους κήπους του Μεγάρου με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

Οι νικητές!
Οι παρακάτω έχουν ενημερωθεί με e-mail για τον τρόπο παραλαβής των εισιτηρίων.
  • Αλεξοπούλου Παναγιώτα
  • Αργυρούδης Γιάννης
  • Κυπριώτη Βιργινία
  • Παπουλάκος Χρήστος
  • Φαλίδα Κωνσταντίνα
Από το Ελιξίριο του Έρωτα [L’elisir d’amore] του Γκαετάνο Ντονιτσέττι, το οποίο θα ανοίξει τη την νέα καλλιτεχνική περίοδο στις 14 Οκτωβρίου 2011, θα παρουσιαστεί η Εισαγωγή, το εναρκτήριο χορωδιακό και η σύντομη άρια σε απλό ύφος, στην οποία ο πρωταγωνιστής Νεμορίνο εμφανίζεται τρελά ερωτευμένος με την αγαπημένη του Αντίνα.

Από την οπερέτα η Κρητικοπούλα του Σπυρίδωνος Φιλίσκου Σαμάρα, η οποία θα κάνει πρεμιέρα στις 12 Νοεμβρίου, θα ακουστούν χορωδιακά από την Α’ Πράξη, στα οποία φαίνεται η διάθεση παντρέματος ελληνικών παραδοσιακών σκοπών και κέντρο ευρωπαϊκών χορών.

Από τον Φάουστ [Faust] του Σαρλ Γκουνό, ένα σημαντικό έργο ρεπερτορίου που επιστρέφει στην Ε.Λ.Σ. μετά από πολλά χρόνια και το οποίο θα παρουσιαστεί στις 20 Ιανουαρίου 2012 για οκτώ παραστάσεις, θα ακουστεί μουσική από το μπαλέτο της οργιαστικής «Βαλπούργιας νύχτας» και το ανάλαφρο σαν αεράκι βαλς από την κατάληξη της Β’ Πράξης.

Το Β’ Μέρος της συναυλίας θα ξεκινήσει με δύο χορωδιακά από τον Ναμπούκκο [Nabucco] του Βέρντι, την όπερα με την οποία ολοκληρώθηκε η προηγούμενη καλλιτεχνική περίοδος της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Θα ακουστούν δύο χορωδιακά των υπόδουλων Εβραίων. Το πρώτο προέρχεται από την αρχή της όπερας ενώ το πασίγνωστο δεύτερο ακούγεται στις όχθες του Ευφράτη και εκφράζει την αβάσταχτη νοσταλγία για την χαμένη πατρίδα: Τον 19ο αιώνα ακριβώς αυτό το απόσπασμα είχε πάρει την θέση «εθνικού ύμνου» κατά την διάρκεια του απελευθερωτικού αγώνα των ιταλικών πόλεων για την ενοποίηση της Ιταλίας.

Από τον Ένα Χορό μεταμφιεσμένων [Un ballo in maschera], μία από τις ελάχιστες περιπτώσεις λυρικού έργου του Βέρντι όπου το χιούμορ κατέχει ξεχωριστή θέση, το οποίο θα κάνει πρεμιέρα στις 17 Δεκεμβρίου 2011,  θα ακουστούν το Πρελούδιο, το εισαγωγικό χορωδιακό και η σύντομη άρια του Ρικκάρντο από την Α’ Πράξη.

Από το διάσημο Μπαλέτο του Προκόφιεφ Ρωμαίος και Ιουλιέττα, το οποίο θα παρουσιαστεί στις 6 Μαΐου 2012 για έξι παραστάσεις, θα ακουστεί η «Σκηνή στο μπαλκόνι της Ιουλιέττας» με την μουσική από το περίφημο pas de deux των εραστών.

Το επόμενο απόσπασμα προέρχεται από την παραγωγή Όλοι χορεύουν βαλς που περιλαμβάνει τρεις χορογραφίες του Ρενάτο Τζανέλλα, νέου διευθυντή του Μπαλέτου της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, το οποίο θα κάνει πρεμιέρα στις 27 Νοεμβρίου 2011. Στην συναυλία θα παιχτεί το διάσημο βαλς Φωνές της άνοιξης, που περιλαμβάνεται στην κατάληξη του μπαλέτου.

Από την Εύθυμη χήρα [Die lustige Witwe], ίσως την τελευταία από τις πολύ διάσημες βιεννέζικες οπερέτες, η οποία θα κάνει πρεμιέρα στις 22 Φεβρουαρίου 2012, θα ακουστούν αποσπάσματα, όπως το «Τραγούδι της βίλια», το νοσταλγικά λικνιστικό ντουέτο ανάμεσα στην Χάννα και στον Ντανίλο αλλά και το χορωδιακό των «κοριτσιών».
 
Σολίστ
Γωγώ Ηλιοπούλου υψίφωνος
Μαρία Μητσοπούλου υψίφωνος 
Γιάννης Χριστόπουλος τενόρος

Διευθυντής χορωδίας 
Νίκος Βασιλείου

Την ορχήστρα και την χορωδία της
ΕΛΣ διευθύνει ο Ισίν Μετίν

Συμπαραγωγή με τον Οργανισμό Μεγάρου Μουσικής Αθηνών


Προπώληση εισιτηρίων 
  • από τα Ταμεία τoυ ΘΕΑΤΡΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑ (Ακαδημίας 59-61, Αθήνα / Καθημερινά 9.00–21.00 - Τηλ. πωλήσεις 210 3662 100, 210 3612 461, 210 3643 725)
  • και από τα ταμεία του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, Βασ. Σοφίας & Κόκκαλη (Δευτέρα-Παρασκευή 10 π.μ.-6 μ.μ. και Σάββατο 10 π.μ.-2 μ.μ, κατά τις ημέρες των παραστάσεων: Δευτέρα-Παρασκευή 10 π.μ.- 8.30 μ.μ. / Σάββατο 10 π.μ.-2 μ.μ. & 6 μ.μ.- 8.30 μ.μ., Κυριακή 6 μ.μ.-8.30μ.μ) και Ομήρου 8 (ώρες λειτουργίας: Δευτέρα-Παρασκευή 10 π.μ.- 4 μ.μ. - Τηλεφωνική Αγορά Εισιτηρίων - 210 7282333)
H Εθνική Λυρική Σκηνή προσφέρει, με την αγορά κάθε εισιτηρίου για τις δύο συναυλίες του Σεπτεμβρίου, 20% έκπτωση για μια οποιαδήποτε άλλη παραγωγή στο θέατρο Ολύμπια, μέσα στην καλλιτεχνική περίοδο 2011-2012. (Ισχύει για περιορισμένο αριθμό θέσεων - με την επίδειξη του αποκόμματος του εισιτηρίου)

Τιμές εισιτηρίων 
€30 (Διακεκριμένη Ζώνη), €22, €15, €9, Παιδικό, φοιτητικό €5


Αναλυτικό Πρόγραμμα

Γκαετάνο Ντονιτσέττι [1797-1848] Το ελιξίριο του έρωτα
 «Bel conforto al mietitore» / «Μεγάλη ανακούφιση για τον θεριστή» - «Quanto e bella,quanto e cara!» / «Πόσο είν’ όμορφη, πόσο γλυκιά!»
Εισαγωγή, χορωδιακό και καβατίνα του Νεμορίνο από την Α’ Πράξη της όπερας

Σπυρίδων Φιλίσκος Σαμάρας [1861-1917] Η Κρητικοπούλα
«Ένα πουλί, χρυσό πουλί» - «Εσύ είσαι ο ήλιος τ’ ουρανού κι εγώ είμαι το φεγγάρι» - «Εμείς τα Κρητικόπουλα με λεβεντιά και χάρη» - «Χωρίς εσένα πώς τώρα να φύγω»
Εισαγωγή και χορωδιακά και κατάληξη της Α’ Πράξης

Σαρλ Γκουνό [1818-1893] Φάουστ
Μουσική για το μπαλέτο της Ε’ Πράξης
«Ainsi que la brise legere» / «Όπως το ελαφρύ αεράκι»
Χορωδιακό από την Ε’ Σκηνή της Β’ Πράξης

Τζουζέππε Βέρντι [1813-1901] Ναμπούκκο
«Gli arredi festivi giu cadano infranti» / «Ας πέσουν κάτω κι ας σπάσουν οι γιορτινές διακοσμήσεις»
Εισαγωγή και χορωδιακό από τo Α’ Μέρος
«Va, pensiero, sull’ali dorate» / «Σκέψη, πέτα πάνω σε χρυσαφένια φτερά»
Χορωδιακό από το Γ’ Μέρος

Τζουζέππε Βέρντι [1813-1901] Ένας χορός μεταμφιεσμένων 
«Posa in pace, a’ bei sogni ristora» / «Ατάραχη ας είναι η ευγενής καρδιά σου» - «La rivedra nell’estasi» / «Εκστατικός και πάλι θα την δω»
Πρελούδιο και καβατίνα του Ρικκάρντο από την Α’ Πράξη 

Σεργκέι Προκόφιεφ [1891-1953] Ρωμαίος και Ιουλιέτα
«Σκηνή του μπαλκονιού» - Pas de deux από την Α’ Πράξη

Ρενάτο Τζανέλλα [γεν. 1961] / Γιόχαν Στράους υιός [1825-1899] Alles Walzer
Φωνές της άνοιξης, έργο 410

Φραντς Λέχαρ [1870-1948] Η εύθυμη χήρα
«Ah! Mi velimo dase dase veslimo» - «Es lebt eine Vilja» / «Ζει μία βίλια» - «Heia Madel, aufgeschaut» / «Ει, όμορφη, σήκωσε το βλέμμα σου»
Εισαγωγή,  χορωδιακό και το «Τραγούδι της βίλια» από την Β’ Πράξη
«Lippen schweigen» / «Τα χείλη σιωπούν»
Ντουέτο της Χάννα και του Ντανίλο από την Γ’ Πράξη
«Ja, wir sind es die Grisetten» / «Ναι, τα ‘κορίτσια’ είμαστε εμείς»
Βαλεντίνη και χορωδία από την Γ’ Πράξη

Πηγή: skai.gr