Καλλιτέχνες «πλημμύρισαν» τους δρόμους του Αμβούργου

Κουκλοθέατρο, χορευτικά, μουσική, ακροβατικά. Από όλα υπήρχαν στο δεύτερο διεθνές φεστιβάλ καλλιτεχνών του δρόμου στο Αμβούργο, στο οποίο συμμετείχαν περισσότεροι από 2000 καλλιτέχνες από 14 χώρες.

Για κάποιους καλλιτέχνες η παρουσία τους στους δρόμους δεν είναι παρά μια πρόσκαιρη περιπέτεια και μια ευκαιρία για ένα χαρτζιλίκι, ενώ για κάποιους άλλους είναι μια κανονική δουλειά για να κερδίζουν το ψωμί τους.

Ένας Ιταλός ακροβάτης οδηγεί ένα τρίτροχο αμάξι στην οροφή του οποίου υπάρχει μια ολόκληρη ορχήστρα με πλήκτρα, κιθάρα και ντραμς. Λίγο παρακάτω μια ομάδα νεαρών φοιτητών τραγουδάει. Επειδή σπουδάζουν σε διαφορετικές πόλεις, το τραγούδι στους δρόμους είναι και ένα είδος πρόβας πριν από κάποιες άλλες επίσημες εμφανίσεις. Γνωρίζονται από το σχολείο και δεν χρειάζονται πολλά για να περάσουν καλά. «Χρειαζόμαστε μόνο λίγα χρήματα για τη βενζίνη. Κατά τα άλλα μένουμε σε φίλους ή ακόμα και μέσα στο αυτοκίνητο ή καμιά φορά γράφουμε πινακίδες ότι χρειαζόμαστε ένα χώρο για να κοιμηθούμε» λέει ο Ντόμινικ. Συνήθως ο κόσμος δείχνει ενδιαφέρον για τη δουλειά τους και αυτή είναι η καλύτερη ανταμοιβή.

Στις περισσότερες κεντροευρωπαϊκές πόλεις οι καλλιτέχνες του δρόμου είναι καλοδεχούμενοι και ο κόσμος τους παρακολουθεί συχνά με ενδιαφέρον. Δεν είναι έτσι όμως παντού. Για παράδειγμα ο Καναδός Κρίστοφ λέει : «Στη ΦΥΡΟΜ μας κοιτάει πολύ κόσμος αλλά όταν προσπαθήσεις να τους κάνουν να συμμετέχουν τότε όχι μόνο σταματούν να κοιτάνε αλλά φεύγουν εντελώς».
Πηγή: Πηγή: Ελληνική Υπηρεσία DW