Εγκαίνια της ιστορικής παλαιοντολογικής συλλογής Σιάτιστας

Γνωριμία με τον κόσμο όπως ήταν πριν από τρία εκατομμύρια χρόνια θα έχουν οι επισκέπτες της παλαιοντολογικής συλλογής Σιάτιστας, που εγκαινιάζεται σήμερα το απόγευμα στο Τραμπάντζειο Γυμνάσιο Σιάτιστας.

Στην έκθεση προβάλλονται απολιθώματα τα οποία συλλέχθηκαν πριν από περίπου έναν αιώνα από κατοίκους της περιοχής και ανήκουν κυρίως σε ζώα προβοσκιδωτά, που έζησαν στην περιοχή εκατοντάδες χιλιάδες και εκατομμύρια χρόνια πριν.

Η συλλογή αποτελείται κυρίως από οστά προβοσκιδωτών της πλειοκαινικής και πλειστοκαινικής περιόδου (10.000 ως δύο εκατομμύρια χρόνια πριν). Από τα απολιθώματα ξεχωρίζει ένα δόντι από στεγόδοντα (ζώο με προβοσκίδα, που αποτέλεσε το μεταβατικό στάδιο ανάμεσα στους μαστόδοντες και τους σημερινούς ελέφαντες), που τοποθετείται χρονικά στα 2-3 εκατομμύρια χρόνια πριν και είναι το μοναδικό απολίθωμα Στεγόδοντα, που έχει εντοπιστεί σε όλη την Ευρώπη.

Η έκθεση διοργανώνεται από το δήμο Βοΐου, υπό την αιγίδα του Αριστοτελείου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), Τμήμα Γεωλογίας, ενώ κατά τη σημερινή τελετή των εγκαινίων, τα παιδιά καλούνται να κατασκευάσουν το δικό τους μαμούθ, μαζί με τον Ολλανδό δημιουργό αναπαραστάσεων της συλλογής Remie Bakker υπό την επιστημονική επίβλεψη του Dick Mol.
Πηγή: skai.gr