Απαλλοτριώνεται το αμαξοστάσιο του ΗΛΠΑΠ στον Κεραμεικό

Την αναγκαστική απαλλοτρίωση, ή εξαγορά, ακινήτου του πρώην αμαξοστασίου της ΗΛΠΑΠ ΑΕ που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Ερμού και Πειραιώς στο Γκάζι, γνωμοδότησε ομόφωνα την Τρίτη το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο.

Η απαλλοτρίωση, ύψους 3 εκατ. ευρώ και συνολικής έκτασης 4,5 στρεμμάτων, εντάσσεται στο πλαίσιο της ενοποίησης των αρχαιολογικών χώρων της Αθήνας, από τον Κεραμεικό έως την Ακαδημία του Πλάτωνος.

Μερικούς μήνες πριν, το ΚΑΣ ενέκρινε ομόφωνα, την αναοριοθέτηση του αρχαιολογικού χώρου της περιοχής και τις συμπληρωματικές απαλλοτριώσεις για το σκοπό αυτό.

Επιπλέον, έχει εγκριθεί η πρόταση δημιουργίας αρχαιολογικού περιπάτου, από τον χώρο Κεραμικού μέχρι την Ακαδημία Πλάτωνος.

Ταυτόχρονα, προβλέπεται η μετατροπή της περιοχής, ιδιαίτερα το βράδυ, σε μια ασφαλή γειτονιά για τους κατοίκους και τους επισκέπτες.

Στο γενικότερο σχέδιο προβλέπεται και η δημιουργία του μεγάλου Αρχαιολογικού Μουσείου Αθηνών.

Επίσης, το ΚΑΣ έχει γνωμοδοτήσει ομόφωνα για την απαλλοτρίωση ακινήτου στην οδό Μυκάλης όπου ανακαλύφθηκε νέο Δημόσιο Σήμα, δηλαδή νεκροταφείο της πόλης των Αθηνών που θάβονταν ήρωες και επιφανείς Αθηναίοι.

Το Δημόσιο Σήμα χρονολογείται ανάμεσα στον 3ο και 4ο αιώνα π.Χ ενώ η ανακάλυψή του πρόσθεσε νέα στοιχεία στην ιστορία της περιοχής.

Το 1997, στις εκσκαφές για την ανέγερση μικρού θεάτρου στον Κεραμεικό αποκαλύφθηκαν στην οδό Σαλαμίνος ταφικά μνημεία και πολυάνδρεια του Πελοποννησιακού Πολέμου.

Στην περιοχή υπάρχουν περισσότερα από εκατό σημεία στα οποία έχουν βρεθεί ταφικά μνημεία.
Πηγή: skai.gr