Ο’ Χάρα: Αισιοδοξία για την επιστροφή των Γλυπτών

Την αισιοδοξία του για τη θετική έκβαση της προσπάθειας επαναπατρισμού των γλυπτών του Παρθενώνα που βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο εξέφρασε μιλώντας στην ιστοσελίδα του BBC ο νέος επικεφαλής της Βρετανικής Επιτροπής για την Επανένωση των Γλυπτών, Έντι Ο’Χάρα. Ο επί 20ετία βουλευτής των Εργατικών εκτιμά ότι η κοινή γνώμη στη Βρετανία τάσσεται όλο και περισσότερο υπέρ της επιστροφής των γλυπτών.

Απορρίπτει εξάλλου τα επιχειρήματα του Βρετανικού Μουσείου για την παραμονή των εκθεμάτων στο Λονδίνο. Όπως αναφέρει ο κ. Ο’Χάρα, η εξιστόρηση της εξέλιξης του ανθρώπινου πολιτισμού που επικαλείται το λονδρέζικο ίδρυμα είναι ένα τεχνητό κατασκεύασμα που υστερεί στη σύγκριση με την ολοκληρωμένη αφηγηματική του Παρθενώνα, όπως την προσφέρει το Νέο Μουσείο Ακρόπολης. Επισημαίνει εξάλλου ότι με τη στάση του το Βρετανικό Μουσείο εμποδίζει την αποκατάσταση της ολότητας ενός πολιτιστικού μνημείου της ΟΥΝΕΣΚΟ.

Ο Έντι Ο’ Χάρα προαναγγέλλει επίσης την εξέταση νέων μεθόδων προώθησης του ελληνικού επιχειρήματος.

Το BBC πάντως επικαλείται εκπρόσωπο του αρμόδιου βρετανικού υπουργείου Πολιτισμού που τονίζει ότι η κυβερνητική θέση δεν έχει αλλάξει και ότι δεν υπάρχουν σχέδια επιστροφής των γλυπτών στην Ελλάδα.
Πηγή: Θανάσης Γκαβός, Λονδίνο