ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ


"Επίκαιρος όσο ποτέ ο Θουκυδίδης"

Ανακοινώθηκε το πρόγραμμα και οι παράλληλες εκδηλώσεις του Δ' Διεθνούς Συμποσίου για τον Θουκυδίδη. Η επίσημη Τελετή Έναρξης του Συμποσίου θα πραγματοποιηθεί στις 7 Απριλίου 2010, στην αίθουσα Τελετών της Παλαιάς Βουλής, στις 20:00.

 
To Δ΄ Διεθνές Συμπόσιο για τον Θουκυδίδη, με θέμα: «Τεχνικές του Θουκυδίδη μεταξύ ιστορικής έρευνας και λογοτεχνικής αναπαράστασης» διοργανώνει από τις 7 ως και τις 11 Απριλίου 2010 ο Δήμος Αλίμου, γενέτειρα πόλη του Θουκυδίδη, με στόχο να προβάλει το έργο του και να μεταφέρει τα διαχρονικά μηνύματα του λόγου του.

Στα πλαίσια των παράλληλων εκδηλώσεων του «Δ΄ Διεθνούς Συμποσίου για τον Θουκυδίδη» , στις 19 Μαρτίου, η ανοιχτή στο κοινό προσυνεδριακή Στρογγυλή Τράπεζα με θέμα: «Ιμπεριαλισμός-Διπολισμός- Μονοκρατορία Τότε & Σήμερα».

Το θέμα από μόνο του παρέπεμπε στην επικαιρότητα του κλασικού ιστορικού για ζητήματα που απασχολούν στις μέρες μας τη διεθνή κοινή γνώμη.

Στην προσυνεδριακή στρογγυλή τράπεζα πήραν μέρος, σημαντικές προσωπικότητες από τον ακαδημαϊκό, δημοσιογραφικό, πολιτικό, στρατιωτικό χώρο, όπως καθηγητές -μελετητές του μεγάλου ιστορικού, στρατιωτικοί αναλυτές, δημοσιογράφοι και εκπρόσωποι των κομμάτων, οι οποίοι άνοιξαν ένα «δίαυλο επικοινωνίας» του Τότε με το Σήμερα, έχοντας κοινή αφετηρία το λόγο του Θουκυδίδη και πως αυτά μπορούν να αποτελέσουν διαχρονικά μαθήματα για το σύγχρονο κόσμο ειδικά σε αυτή τη συγκυρία.

Παράλληλα, την Τρίτη 23 Μαρτίου διεξήχθη στο ιστορικό κτήριο του Μουσείου Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, στην Πλάκα, συνέντευξη Τύπου, όπου ανακοινώθηκε επίσημα από τους εκπροσώπους του Δήμου Αλίμου, της Οργανωτικής, της Επιστημονικής Επιτροπής & της Συντονιστικής Επιτροπής του Συμποσίου η διεξαγωγή του Συμποσίου.

Τη συνέντευξη Τύπου άνοιξε με την ομιλία του ο Θάνος Ορφανός, ήμαρχος Αλίμου και Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του Δ΄Διεθνούς Συμποσίου, ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε ότι «ο Θουκυδίδης ο Αλιμούσιος, με τα γραπτά του προβάλλει πιο επίκαιρος από ποτέ. Μας δίνει, μέσα από τα κείμενά του, διεξόδους. Ερμηνεύει καταστάσεις. Προτείνει λύσεις. Οραματίζεται για λογαριασμό μας. Αποτελεί έναν «φάρο», εν μέσω των δύσκολων καιρών που βιώνουμε».

Τη συνέντευξη Τύπου έκλεισε με την ομιλία του ο Αντώνης Τσακμάκης, Καθηγητής Πανεπιστημίου Κύπρου & Πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής του Συμποσίου, επισημαίνοντας από την πλευρά του, ότι « στη δημιουργία αυτής της λαμπρής παράδοσης, πέρα από το Δήμο Αλίμου συνέβαλε καθοριστικά και ο Καθηγητής Εμμανουήλ Μικρογιαννάκης, ως Πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής στα προηγούμενα Συμπόσια και αποδεχόμενος στο παρόν, να είναι Πρόεδρος της Τιμητικής Επιτροπής».

Αναφερόμενος στη διάρκεια της ομιλίας του, στο μεγάλο ιστορικό, τόνισε ότι: «Αν κάτι ξεχωρίζει τον Θουκυδίδη ως ιδιοσυγκρασία είναι ότι δεν αναπαράγει σχήματα παραδοσιακών ερμηνειών του κόσμου, της κοινωνίας και του ανθρώπου, αλλά πειραματίζεται εφαρμόζοντας τις πλεόν σύγχρονες τάσεις του στοχασμού της εποχής του.».

Η επίσημη Τελετή Έναρξης του Συμποσίου θα πραγματοποιηθεί στις 7 Απριλίου 2010, στην αίθουσα Τελετών της Παλαιάς Βουλής, στις 20:00.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Οργανωτική επιτροπή του Δ΄ Διεθνούς Συμποσίου αποφάσισε την καθιέρωση του Διεθνούς Βραβείου «Θουκυδίδη» για φορείς ή προσωπικότητες που προβάλλουν τον Ελληνικό Πολιτισμό Διεθνώς.

Έτσι, κατά την επίσημη Τελετή Έναρξης του Δ΄ Διεθνούς Συμποσίου στην Παλαιά Βουλή θα γίνει και η Α΄ Απονομή του Διεθνούς Βραβείου για τον «Θουκυδίδη» σε Ιδρύματα και Προσωπικότητες που εκπληρούν αυτόν το σκοπό.

Η 8η Απριλίου 2010, πρώτη ημέρα εργασιών του Συμποσίου, θα διεξαχθεί στο Αμφιθέατρο του Νέου Μουσείου της Ακρόπολης, από τις 9:30 – 20:45.

Την έναρξη της πρώτης ημέρας των εργασιών του Συμποσίου θα τιμήσει με χαιρετισμό του ο πρόεδρος του Νέου Μουσείου της Ακρόπολης, Καθηγητής Δημήτρης Παντερμαλής.

Την 9η Απριλίου 2010, από τις 9:30 – 19:00, & την 10η Απριλίου 2010, από τις 9:30 – 15:00, οι εργασίες του Συμποσίου, θα διεξαχθούν σε αίθουσες του Ζαππείου Μεγάρου.

Δείτε ΕΔΩ το αναλυτικό πρόγραμμα του Δ’ Διεθνούς Συμποσίου.

Δείτε ΕΔΩ τις παράλληλες εκδηλώσεις.
 
«Χρυσός Φοίνικας» για την ταινία «Parasite» του Μπονγκ Τζουν-χο
Το οικογενειακό δράμα "Parasite" του Νοτιοκορεάτη Μπονγκ Τζουν-χο, που παρουσιάζει τη βία των κοινωνικών...
25.05.2019, 22:01
Φεστιβάλ Καννών: Βραβείο σκηνοθεσίας στους αδελφούς Νταρντέν
Οι αδελφοί Νταρντέν, μέλη ενός πολύ στενού "κλάμπ" σκηνοθετών που έχουν τιμηθεί δύο φορές με τον Χρυσό...
25.05.2019, 21:32
Ο Banksy έστησε πάγκο δίπλα στην Μπιενάλε που δεν προσκλήθηκε ποτέ (vid)
Έστησε πάγκο σε κανάλι της λιμνοθάλασσας κατά τη διάρκεια της Μπιενάλε Τέχνης 2018 στη Βενετία.
25.05.2019, 10:13
Οι Κάννες βραβεύουν με Palm Dog τη σκυλίτσα στην ταινία του Ταραντίνο vid
«Η ταινία συγκίνησε την κριτική επιτροπή χάρη στην απίστευτη ερμηνεία του θηλυκού πίτμπουλ Μπράντι»...
24.05.2019, 21:29
Μία «μοναδική» βραδιά στην Πόλη με την Ευανθία Ρεμπούτσικα
Με τη συμμετοχή της Φιλαρμονικής Δήμου Θεσσαλονίκης
23.05.2019, 18:28
BET Awards: Cardi B και Drake κυριαρχούν με τις περισσότερες υποψηφιότητες
Mεταξύ άλλων, η Cardi B είναι υποψήφια στις κατηγορίες Καλύτερη Γυναίκα Καλλιτέχνης της Χιπ-Χοπ, Άλμπουμ της...
22.05.2019, 13:29
Κεν Λόουτς: Ο σκηνοθέτης και το μυθικό τέρας της αγοράς
Κορυφαίος κινηματογραφιστής, ανθρωπιστής και αιρετικός της τέχνης, ο Άγγλος σκηνοθέτης Κεν Λόουτς επιστρέφει...
18.05.2019, 16:28
ΙΣΤΟΡΙΚΑ— Μαρτυρία επιζώντος της Γενοκτονίας Ποντίων: Γεννίθικα στο χωρίον Ζαγγάρ
Το έγγραφο - ντοκουμέντο δόθηκε στη δημοσιότητα στο πλαίσιο της θλιβερής ημέρας μνήμης της Γενοκτονίας των...
17.05.2019, 18:56
Γερμανία: Eπιστρέφει μνημείο που απέσπασε από τη Ναμίμπια τον 15ο αιώνα
Η Ναμίμπια ζήτησε την επιστροφή του το 2017 και την Παρασκευή το μουσείο του Βερολίνου έκανε κι επισήμως...
17.05.2019, 17:34
Απεβίωσε ο αρχιτέκτονας της γυάλινης πυραμίδας του Λούβρου
Ένας εκ των διασημότερων μοντερνιστών της αρχιτεκτονικής, του 20ού αιώνα, ο Κινεζοαμερικανός Γ. Μ. Πέι...
17.05.2019, 05:01

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | ... | 27  Επόμενη

Σχόλια Αναγνωστών
Αποστολή Παραπόνων
Παρακαλούμε να είστε ευγενικοί και να σέβεστε τους συνομιλητές σας. Αποφύγετε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Προστατέψτε τα προσωπικά σας δεδομένα. Αν κρίνετε ότι το περιεχόμενο της ιστοσελίδας είναι παράνομο ή προσβάλει οποιοδήποτε δικαίωμα σας, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας. Θα απαντήσουμε στο αίτημα σας το συντομότερο δυνατόν.