ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ


"Επίκαιρος όσο ποτέ ο Θουκυδίδης"

Ανακοινώθηκε το πρόγραμμα και οι παράλληλες εκδηλώσεις του Δ' Διεθνούς Συμποσίου για τον Θουκυδίδη. Η επίσημη Τελετή Έναρξης του Συμποσίου θα πραγματοποιηθεί στις 7 Απριλίου 2010, στην αίθουσα Τελετών της Παλαιάς Βουλής, στις 20:00.

 
To Δ΄ Διεθνές Συμπόσιο για τον Θουκυδίδη, με θέμα: «Τεχνικές του Θουκυδίδη μεταξύ ιστορικής έρευνας και λογοτεχνικής αναπαράστασης» διοργανώνει από τις 7 ως και τις 11 Απριλίου 2010 ο Δήμος Αλίμου, γενέτειρα πόλη του Θουκυδίδη, με στόχο να προβάλει το έργο του και να μεταφέρει τα διαχρονικά μηνύματα του λόγου του.

Στα πλαίσια των παράλληλων εκδηλώσεων του «Δ΄ Διεθνούς Συμποσίου για τον Θουκυδίδη» , στις 19 Μαρτίου, η ανοιχτή στο κοινό προσυνεδριακή Στρογγυλή Τράπεζα με θέμα: «Ιμπεριαλισμός-Διπολισμός- Μονοκρατορία Τότε & Σήμερα».

Το θέμα από μόνο του παρέπεμπε στην επικαιρότητα του κλασικού ιστορικού για ζητήματα που απασχολούν στις μέρες μας τη διεθνή κοινή γνώμη.

Στην προσυνεδριακή στρογγυλή τράπεζα πήραν μέρος, σημαντικές προσωπικότητες από τον ακαδημαϊκό, δημοσιογραφικό, πολιτικό, στρατιωτικό χώρο, όπως καθηγητές -μελετητές του μεγάλου ιστορικού, στρατιωτικοί αναλυτές, δημοσιογράφοι και εκπρόσωποι των κομμάτων, οι οποίοι άνοιξαν ένα «δίαυλο επικοινωνίας» του Τότε με το Σήμερα, έχοντας κοινή αφετηρία το λόγο του Θουκυδίδη και πως αυτά μπορούν να αποτελέσουν διαχρονικά μαθήματα για το σύγχρονο κόσμο ειδικά σε αυτή τη συγκυρία.

Παράλληλα, την Τρίτη 23 Μαρτίου διεξήχθη στο ιστορικό κτήριο του Μουσείου Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, στην Πλάκα, συνέντευξη Τύπου, όπου ανακοινώθηκε επίσημα από τους εκπροσώπους του Δήμου Αλίμου, της Οργανωτικής, της Επιστημονικής Επιτροπής & της Συντονιστικής Επιτροπής του Συμποσίου η διεξαγωγή του Συμποσίου.

Τη συνέντευξη Τύπου άνοιξε με την ομιλία του ο Θάνος Ορφανός, ήμαρχος Αλίμου και Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του Δ΄Διεθνούς Συμποσίου, ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε ότι «ο Θουκυδίδης ο Αλιμούσιος, με τα γραπτά του προβάλλει πιο επίκαιρος από ποτέ. Μας δίνει, μέσα από τα κείμενά του, διεξόδους. Ερμηνεύει καταστάσεις. Προτείνει λύσεις. Οραματίζεται για λογαριασμό μας. Αποτελεί έναν «φάρο», εν μέσω των δύσκολων καιρών που βιώνουμε».

Τη συνέντευξη Τύπου έκλεισε με την ομιλία του ο Αντώνης Τσακμάκης, Καθηγητής Πανεπιστημίου Κύπρου & Πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής του Συμποσίου, επισημαίνοντας από την πλευρά του, ότι « στη δημιουργία αυτής της λαμπρής παράδοσης, πέρα από το Δήμο Αλίμου συνέβαλε καθοριστικά και ο Καθηγητής Εμμανουήλ Μικρογιαννάκης, ως Πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής στα προηγούμενα Συμπόσια και αποδεχόμενος στο παρόν, να είναι Πρόεδρος της Τιμητικής Επιτροπής».

Αναφερόμενος στη διάρκεια της ομιλίας του, στο μεγάλο ιστορικό, τόνισε ότι: «Αν κάτι ξεχωρίζει τον Θουκυδίδη ως ιδιοσυγκρασία είναι ότι δεν αναπαράγει σχήματα παραδοσιακών ερμηνειών του κόσμου, της κοινωνίας και του ανθρώπου, αλλά πειραματίζεται εφαρμόζοντας τις πλεόν σύγχρονες τάσεις του στοχασμού της εποχής του.».

Η επίσημη Τελετή Έναρξης του Συμποσίου θα πραγματοποιηθεί στις 7 Απριλίου 2010, στην αίθουσα Τελετών της Παλαιάς Βουλής, στις 20:00.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Οργανωτική επιτροπή του Δ΄ Διεθνούς Συμποσίου αποφάσισε την καθιέρωση του Διεθνούς Βραβείου «Θουκυδίδη» για φορείς ή προσωπικότητες που προβάλλουν τον Ελληνικό Πολιτισμό Διεθνώς.

Έτσι, κατά την επίσημη Τελετή Έναρξης του Δ΄ Διεθνούς Συμποσίου στην Παλαιά Βουλή θα γίνει και η Α΄ Απονομή του Διεθνούς Βραβείου για τον «Θουκυδίδη» σε Ιδρύματα και Προσωπικότητες που εκπληρούν αυτόν το σκοπό.

Η 8η Απριλίου 2010, πρώτη ημέρα εργασιών του Συμποσίου, θα διεξαχθεί στο Αμφιθέατρο του Νέου Μουσείου της Ακρόπολης, από τις 9:30 – 20:45.

Την έναρξη της πρώτης ημέρας των εργασιών του Συμποσίου θα τιμήσει με χαιρετισμό του ο πρόεδρος του Νέου Μουσείου της Ακρόπολης, Καθηγητής Δημήτρης Παντερμαλής.

Την 9η Απριλίου 2010, από τις 9:30 – 19:00, & την 10η Απριλίου 2010, από τις 9:30 – 15:00, οι εργασίες του Συμποσίου, θα διεξαχθούν σε αίθουσες του Ζαππείου Μεγάρου.

Δείτε ΕΔΩ το αναλυτικό πρόγραμμα του Δ’ Διεθνούς Συμποσίου.

Δείτε ΕΔΩ τις παράλληλες εκδηλώσεις.
 
Ροτόντα, εκεί που τα ψηφιδωτά της Θεσσαλονίκης και Ραβέννας «συνομιλούν»
Αντίγραφα από την πομπή της αυτοκράτειρας Θεοδώρας και της ακολουθίας της καθώς και μια φανταστική...
21.07.2019, 11:22
Σημαντική αρχαιολογική ανακάλυψη στα Χανιά
Στην επίσημη παρουσίαση μιας σημαντικής αρχαιολογικής ανακάλυψης θα προχωρήσει την Τετάρτη 24 Ιουλίου η...
18.07.2019, 21:09
Για όλα υπάρχει πρώτη φορά: Συντηρείται η σαρκοφάγος του Τουταγχαμών
Οι εργασίες στην περίφημη επίχρυση σαρκοφάγο γίνονται ενόψει του ανοίγματος του νέου Μεγάλου Αιγυπτιακού...
17.07.2019, 22:31
Έφυγε από τη ζωή ο συγγραφέας του «Επιθεωρητή Μονταλμπάνο» Αντρέα Καμιλέρι
Έγραψε περισσότερα από 100 βιβλία. Τα βιβλία του με ήρωα τον Μονταλμπάνο έχουν πολλές φορές βρεθεί στην...
17.07.2019, 13:15
Βραβεία Emmy: Ρεκόρ 32 υποψηφιοτήτων για το Game of Thrones
Η άκρως επιτυχημένη σειρά Game of Thrones έσπασε ρεκόρ σήμερα στα βραβεία Emmy, τα βραβεία της αμερικανικής...
16.07.2019, 20:06
ΥΠΠΟΑ: Αντικατάσταση αρχιφύλακα στην Ακρόπολη που ήλεγχε τον εαυτό του
«Άρα είναι ελέγχων και ελεγχόμενος. Η αντικατάστασή του κρίθηκε επιβεβλημένη»
16.07.2019, 09:32
Για 1η φορά στο ανακαινισμένο θέατρο Μον Ρεπό, «Το χαμόγελο της Τζοκόντας»
Με αφορμή τη συμπλήρωση 25 χρόνων από το θάνατο του δημοφιλούς συνθέτη Μάνου Χατζιδάκι, τη Δευτέρα 29...
16.07.2019, 08:13
ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ - Η μεγάλη συναυλία: «55 Χρόνια Χρήστος Νικολόπουλος»
Θα είμαστε όλοι στο Καλλιμάρμαρο στις 9 Σεπτεμβρίου.Στόχος της συναυλίας είναι η υποστήριξη ευπαθών...
15.07.2019, 16:00
Χαλκιδική: Αποκαταστάθηκαν οι ζημιές που προκάλεσε η κακοκαιρία στα αρχαία
Το υπουργείο Πολιτισμού θα ενισχύσει τον αρχαιολογικό χώρο της Ολύνθου με τρίτο αλεξικέραυνο.
15.07.2019, 12:37
Η σκληρή ζωή ενός υπερήρωα: Πόσα χρήματα κέρδισαν οι σαρωτικοί Avengers
Η σύνταξη φαντάζει εξασφαλισμένη...
13.07.2019, 23:20

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | ... | 27  Επόμενη

Σχόλια Αναγνωστών
Αποστολή Παραπόνων
Παρακαλούμε να είστε ευγενικοί και να σέβεστε τους συνομιλητές σας. Αποφύγετε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Προστατέψτε τα προσωπικά σας δεδομένα. Αν κρίνετε ότι το περιεχόμενο της ιστοσελίδας είναι παράνομο ή προσβάλει οποιοδήποτε δικαίωμα σας, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας. Θα απαντήσουμε στο αίτημα σας το συντομότερο δυνατόν.