Δημοπρασία ελληνικών έργων τέχνης

Το συνολικό ποσό των 4.380.882 ευρώ συγκέντρωσε η φθινοπωρινή δημοπρασία «Greek Sale» του Οίκου «Sotheby's» που πραγματοποιήθηκε στο Λονδίνο.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, στη διάρκεια της δημοπρασίας σημειώθηκαν τέσσερα νέα ρεκόρ (για έργα του Σπύρου Βασιλείου, του Γιώργου Ζογγολόπουλου, του Κωνσταντίνου Ξενάκη και του Κωνσταντίνου Βυζαντίου), ενώ πολλά από τα έργα που πουλήθηκαν (ποσοστό σχεδόν 37%) πέτυχαν τιμές υψηλότερες από την υψηλότερη αρχική εκτίμηση.

Κορυφαίο έργο της δημοπρασίας αναδείχθηκε το έργο του Νικόλαου Γύζη «Διαβάζοντας τη Μοίρα», το οποίο πωλήθηκε έναντι του ποσού των 363.011 ευρώ.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, ο πίνακας, που ανακαλύφθηκε και πάλι πρόσφατα σε μια αμερικανική συλλογή και αποτελεί τυπικό παράδειγμα του έργου του καλλιτέχνη, έγινε αντικείμενο έντονου συναγωνισμού, για να πωληθεί τελικά σε ανώνυμο πλειοδότη που "χτυπούσε" από το τηλέφωνο.

Πολύ καλές τιμές "έπιασαν" και άλλα έργα του Γύζη, με το «Νεαρή Γυναίκα Πλένεται Δίπλα σε Ποτάμι», να επιτυγχάνει την τιμή των 202.818 ευρώ.

Αντικείμενο έντονου συναγωνισμού κατά τη σημερινή δημοπρασία έγινε επίσης, το έργο του Σπύρου Βασιλείου «Οδός Πατησίων, Αθήνα και πουλήθηκε στο ποσό των 222.383 ευρώ, σε τιμή αρκετά υψηλότερη από τις αρχικές εκτιμήσεις.

Δύο έργα του Νίκου Χατζηκυριάκου-Γκίκα τα πήγαν επίσης πολύ καλά. Το έργο «Ο Αιχμάλωτος/ Ελαιόδεντρα» "έπιασε" την τιμή των 202.293 ευρώ, ενώ το «Τρεις Ράφτες» του ίδιου καλλιτέχνη συγκέντρωσε το ποσό των 88.681 ευρώ. Στις "δυνατές" τιμές της δημοπρασίας συμπεριλαμβάνεται επίσης αυτή που σημειώθηκε για το έργο του Γεωργίου Ιακωβίδη «Νεαρό Αγόρι», το οποίο πωλήθηκε έναντι 202.293 ευρώ.

Ο Κωνσταντίνος Φράγκος, Ανώτερος Διευθυντής και Επικεφαλής του Τμήματος Ελληνικής Τέχνης του Οίκου Σόθμπις, σε δηλώσεις επισημαίνει: "Τα αποτελέσματα αποδεικνύουν τη διαρκή ισχύ της αγοράς. Έργα κορυφαίας ποιότητας πέτυχαν πολύ καλές τιμές, ενώ οι συλλέκτες ήταν πρόθυμοι να πλειοδοτήσουν για σπάνιους πίνακες που έφεραν λογικές τιμές εκτίμησης".
Πηγή: skai.gr